Author Topic: GPS Tracker  (Read 1056 times)

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
GPS Tracker
« Opened on 30.08.2018, Thursday, 14:58:28 »
Најпрво би сакал да се извинам но некако најсоодветно место за поставување на моето прашање ми беше оваа категорија, доколку мислите дека може да оди на друго место слободно преместете ја темата.

Моментално развивам некој мој GPS Tracker за велосипеди и мотори кој што планирам да го пуштам во употреба, односно да може секој да си го купи и да следи каде е неговиот велосипед, мотор итн. колку км изминал во одреден период, каде најчесто се движел...
Уредот е правен во комбинација од готови компоненти како Arduino, GPS module, OLED display.

Прашањето ми е: Дали за ваков тип на уреди потребна е некаква дозвола за продажа или некакви сертификати кои треба да се извадат за уредот ?

П.С: Уредот е наменет за МК пазар.

Сите информации околу пуштање на електронски уред во продукција се добредојдени! :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: GPS Tracker
« Reply #1 on 30.08.2018, Thursday, 21:22:02 »
Мислам дека не, бидејќи не користи никакви услуги или технологии кои се достапни само во оваа држава, но сепак, би се консултирал со адвокат за ова ;).

Патем, вакви уреди веќе постојат и се достапни по релативно ниска цена на интернет... чисто информативно ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Re: GPS Tracker
« Reply #2 on 31.08.2018, Friday, 09:36:15 »
Ти благодарам на одговорот и советот за консултација со адвокат. :)

Знам дека постојат вакви уреди но целта мене ми е да ги направам да комуницираат со мој бекенд систем кој потоа ќе прави многу работи со тие податоци. Не сум баш сигурен дека може тие кинеските решенија да се флешоваат со нов firmware но ако постои нешто такво може да се проба. Моментално сум во прототип фаза такада сите опции се отворени :)

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5281
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Re: GPS Tracker
« Reply #3 on 31.08.2018, Friday, 10:47:00 »
Доколку никој друг во државава не поседува индустриски дизајн (заштитен) за уредот најверојатно нема да имаш проблем, убаво е да се направи атестирање на уредот, доколку си во можност за истото.

Од искуство до сега никогаш не сум налетал на некој проблем од типот да не смее да се продава нештото.
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline kiko_juve

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 50
Re: GPS Tracker
« Reply #4 on 31.08.2018, Friday, 11:27:20 »
Супер инфо. Ти благодарам многу. Прашањата ми дојдоа бидејќи налетав на еден тип што ми спомна нешто CE сертификат за ЕУ, па можеби тоа важело и за тука итн итн. па најдобро да бидам сигурен пред да продолжам да правам нешто :)

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1320
 • Gender: Male
Re: GPS Tracker
« Reply #5 on 31.08.2018, Friday, 14:35:47 »
Софтверски патенти
Code: [Select]
https://forum.it.mk/threads/softverski-patenti.42999/
Code: [Select]
https://zk.mk/search/?what=патентирање
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5281
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Re: GPS Tracker
« Reply #6 on 31.08.2018, Friday, 15:47:13 »
CE сертификатот не мора да го вадиш, можеш да видиш кој се карактеристиките за истиот и да се водиш према нив при дизајнот
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11789
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: GPS Tracker
« Reply #7 on 31.08.2018, Friday, 16:42:12 »
Знам дека постојат вакви уреди но целта мене ми е да ги направам да комуницираат со мој бекенд систем кој потоа ќе прави многу работи со тие податоци. Не сум баш сигурен дека може тие кинеските решенија да се флешоваат со нов firmware но ако постои нешто такво може да се проба. Моментално сум во прототип фаза такада сите опции се отворени :)

Генерално земено, овие уреди се со stripped down верзии на Android на нив, така да, ако знаеш како, може да направиш App и да превзема било какви информации од уредот, да комуницира со твоe backend решение, итн. ;).

Мое мислење е дека ова е поедноставно решение отколку да развиваш цел твој хардверски систем... се разбира, не знам точно која ти е целта, дали продажба на хардверот или софтверската услуга што ќе ја нудиш. Ако е второто, мислам дека поедноставно решение е да имаш плеада на готови хардверски уреди на кои едноставно може да се инсталира твојата апликација, при што му даваш и слобода на корисникот да избере кој уред ќе го користи ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."