Author Topic: Поврзување динамички микрофон на Android телефон  (Read 2093 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
A отпорноста- како да ја компензираш? Ако е динамичкиот мик. 200 оми , препознава краток спој.Кога ставаш кондензатор, нема препознавање( отпорност бескрајна).

Во паралела на кондензаторот ќе стави еден отпорник од 1.2K, колку што рече дека е отпорноста на кондензаторски микрофон (искрено не знам колкава е, никогаш немам мерено) и готово ;).

Второ, напонското ниво е од 1 до 50- 100 mV за динамички микр. Овој напон не го покренува влезот на тлф.

Јас пак се мислев дека кондензаторските имаат помал излезен сигнал ???.

Ова можеби и е така, но изгледа само кај оние без вграден засилувач (они на кои не им треба преднапон за да работат), не и кај оние со вграден засилувач ;)... а сега веќе сите се такви ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Ако ставиш паралелно 1к2 си го обрал бостанот! ;D Дури тогаш ке немаш ни за* лек* напон. Разберете,ако се сака да се вметне динамички мик. мора да оди пп за компензација и на импенданса и зголемување на напонот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ако ставиш паралелно 1к2 си го обрал бостанот! ;D Дури тогаш ке немаш ни за* лек* напон.

Е да, тоа си во право, заборавив на тоа :D.

Ама па како му работело со кондензаторски микрофон поставен во паралела ???. Исто како да си ставил кондензатор во серија и отпорник во паралела ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Ако ставиш паралелно 1к2 си го обрал бостанот! ;D Дури тогаш ке немаш ни за* лек* напон.

Е да, тоа си во право, заборавив на тоа :D.

Ама па како му работело со кондензаторски микрофон поставен во паралела ???. Исто како да си ставил кондензатор во серија и отпорник во паралела ???.

Му работело...  :o си го чул ли ти како работело? ??? Работело преку конд.микр.И да го затвориш звучно конд. мик. тој прилепен до дрво,метал, стакло ќе пренесува звук.Не ми е јасно што сака човеков- сите поминијатурно нешто бараат, а Киловат уште миксер со акумулатор и микрофон на сталак да му стави.... 8) После- олеле, се расипа тлф, а го платив 200 ЕУ!  :-[ Има кабелчиња сега со микрофонско звучна комуникација специјално за телефон- 100-200 денари се...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
KiloVolt е, ама нема везе :D.

Без разлика, да, немам чуено, но не мислам дека воопшто не работел. Имам чуено како звучи кондензаторски микрофон прилепен со рака/прст врз дупчето, скоро ништо не се слуша освен нискофрквентно шушкање од раката/прстот. Така да, верувам дека нешто работи, штом вика дека има сигнал и се слуша, ама како работи... тоа е веќе друго прашање ???.

И пиша зошто сака да го направи тоа, за брзо снимање кај и да му текне :). Само го носиш телефонот со тебе и микрофонот со конекторот и бркај работа ;). Се разбира, звукот ќе биде далеку од супериорен, ама не верувам дека ќе биде ни баш лош. Баш сум разгледувал структура на модерниве чипсети на телефониве, да не ти се верува што се има во нив и каква обработка има на сигналот на влез и излез :o, да се чудиш. Повеќестепена сигма/делта обработка на влез и на излезе е веќе "de facto" стандард кај мобилниве телефони... тоа порано беше стандард кај „појаките“ портабл (MP3) плеери. Сега веќе е дел и од телефоните... да не зборувам за обработката на фотографии и снимки... далеку се од тоа што беа смарт телефоните пред 5, 6 години.

Има кабелчиња сега со микрофонско звучна комуникација специјално за телефон- 100-200 денари се...

Какви се тие кабелчиња ???. Немам начекано такво нешто.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Какви се тие кабелчиња ???. Немам начекано такво нешто.

На кабелчето има  слушалка  и микрофонче. 8) Кабелчето е долго отприлика 80 см и ако ти треба микрофон  надворешен ете ти начин да снимаш.  ;D Да. Киловолт беше, а испадна како да ти е помладиот брат! ;D ;D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Да. Киловолт беше, а испадна како да ти е помладиот брат! ;D ;D

Да, така излегува муабетот ;D ;D ;D.

Какви се тие кабелчиња ???. Немам начекано такво нешто.

На кабелчето има  слушалка  и микрофонче. 8) Кабелчето е долго отприлика 80 см и ако ти треба микрофон  надворешен ете ти начин да снимаш.

А на посебно кабле се микрофонот и слушалката или на исто? Бидејќи ако се на исто, а треба да го наместиш микрофонот во определена позиција, некако непрактично не, од едната страна влегува кабел, од другата излегува и целата конструкција зависи од гравитацијата на кабелот од двете страни :S. Ако имаше само од едната страна, односно на посебно кабле се слушалките и микрофонот, тогаш да, тоа има веќе некоја логика и може да се искористи за снимање ;).

Да не зборуваш за headset ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Quote
Е сега, не ми е баш најјасна шемава. Што сакаш да кажеш со тоа NC, за кој вод е тоа?
Конекторот има вградено елемент кој кога нема вметнато конектор дава спој со жешкиот излез, а во обратен случај тој спој го снемува, го искористив за да го исклучува електретот кога ќе го вклучам микрофонот.
Quote
Му работело...  :o си го чул ли ти како работело? ??? Работело преку конд.микр.И да го затвориш звучно конд. мик. тој прилепен до дрво,метал, стакло ќе пренесува звук.
Јас кажав ама кој ме слуша, има прекинувач вграден во конекторот што го исклучува електретот кога го вклучам динамичкиот. И не иди звукот од електретот сигурно бидеќи ја има насоченоста на кардиоидниот динамички микрофон, не сум ваљда толку лаик да не сфатам од кој микрофон ми иди сигналот.
Quote
Не ми е јасно што сака човеков- сите поминијатурно нешто бараат, а Киловат уште миксер со акумулатор и микрофон на сталак да му стави...
Вие предложивте плочка со посебна батерија, а јас употребив 2 конектори и еден електретски микрофон за да добијам задоволителни резултати, малку шум, солиден квалитет и ниту малку клипување на влез дури и при јак влез од микрофонот. Па сега вие кажете ми која е по-минијатурна изведба. Да ми требаше студиски квалитет ќе си купев професионален портабл снимач, јас сепак работам според моите потреби. Тоа што го кажувате е на место, ама јас просто немам потреба од тоа да се занимавам една недела со трчање, нарачување материјали и плочки, кога го решив со 3 компоненти.
Quote
Се разбира, звукот ќе биде далеку од супериорен, ама не верувам дека ќе биде ни баш лош.
Има малку шум, и е малку погласен од електретскиот, но сепак по звучен квалитет далеку подобар од електретскиот, и динамика и насоченост.
Quote
На кабелчето има  слушалка  и микрофонче. 8) Кабелчето е долго отприлика 80 см и ако ти треба микрофон  надворешен ете ти начин да снимаш.
Не сум видел нигде по продавнициве. Ако имате линк да видам би било добро.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Re: Поврзување динамички микрофон на Android телефон
« Reply #23 on 11.08.2018, Saturday, 16:49:28 (Edited 11.08.2018, Saturday, 22:10:24) »
Ќе има малку повеќе шум, а дека динамичкиот е појак од електретот не може да ме убедиш! :o Клиповање??? Кој спомена клиповање?? :) И звукот да има подобар квалитет од електретот??? ::) Жими мајка, туку ајде, ке престанам на ова тема, да не испадне “бојкотирам! >:( Со здравје да си го носиш динамичкиот микрофон низ град! 8)а
Гига не е headset, туку комбинација наменета за новинари, ентузијасти- ,а крајот има слусалка , а на кабелчето има мик во пластично куќиште . а има и прекинувач за исклучување. Можеш да му го ставиш пред нос на соговорникот и дури да пее ако сака. Ги користат новинари, студенти.... не знам како до сега не сте виделе такво нешто!?? ???

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Има малку шум, и е малку погласен од електретскиот, но сепак по звучен квалитет далеку подобар од електретскиот, и динамика и насоченост.

Одлично, си го постигнал тоа што си го сакал ;).

Гига не е headset, туку комбинација наменета за новинари, ентузијасти- ,а крајот има слусалка , а на кабелчето има мик во пластично куќиште . а има и прекинувач за исклучување. Можеш да му го ставиш пред нос на соговорникот и дури да пее ако сака. Ги користат новинари, студенти.... не знам како до сега не сте виделе такво нешто!?? ???

Не сум имал потреба... изгледа затоа немам видено :).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."