Мене ми треба шема за струјна регулација било континуирано од 50-500 mA било скалесто (со преклопник).
Е сега дали оваа шема одговра на моите потреби не би знаел да кажам од причина што од онаа што го прочитав и разбрав потенциометарот е за напонска регулација а мене ми треба да повторам за лимит на струјата низ LED диодите кои се на пример 34 диоди во серија и секоја со работен напон од 3V а тоа е напон од ~100V.
Да, точно, нема струјна регулација, потенциометарот е само за напонска регулација, и пресметаната вредност на останатите два отпорника во серија со потенциометарот се онакви вредности какви што се (нестандардни) бидејќи требаше напонот да се движи во релативно мали граници (не ми текнува сега кои беа, мислам од 180 до 220V DC напон... или тука некаде).
А шемата беше чисто како предлог решение за напонската регулација. Знам дека пиша дека имаш веќе решение за напонска регулација, но не знаев дали е веќе направено, дали е само шема, итн... ова е испробано решение и функционира
. Се разбира, отпорниците R1 и R2 може да се пресметаат за излезниот напон да има било која минимална и максимална вредност со вртење на потенциометарот P1, од 0V до 320V (230V*1.41). Во тој случај, ќе треба да се смени и вредноста и на потенциометарот P1.
Под услов да некоја или неколку (пример 10 од нив а тоа се 30V) од диодите се кратко споени би требало при напон од 100V да пробијат и останатите што не е пожелно, затоа со лимит од 100 mA би требало да останат исправни затоа што се предвидени за струја од пример 300 mA.
Сваќам која е поентата
. Да ги откриеш неисправните, а да не ги расипеш исправните
. Паметно, не ми текнало на тоа
. Јас обично се „џарам“ и барам нешто „црнко“ на дифузерите на диодите
. Но да, да бидам искрен, ова решение е доста подобро
. Одлична идеја во секој случај, браво за идејата
.
Ќе треба да разгледам некои шеми на струјни регулации online и да видам како би можеле да се прилагодат на оваа шема. Хммм... баш ме заинтересира
.
Како и да е, за во меѓувреме, можам да ти кажам само дека ова напојување и онака не можеше (така како што беше изведено) да даде повеќе од 100 или 200mA (не ми текнува сега колкава точно струја можеше да даде, но и таа која можеше да ја даде беше повеќе од доволно за поларизација на електронската цевка... ги имам мерењата во дипломската, ако сакаш, може да разгледам
). Зошто? Па поради начинот на кој се носеше наизменичниот напон на влезот на колото
.
Врзани беа два трансформатори, секундар со секундар (инверзно од нормалниот начин на работа). Практично примарот од вториот трансформатор (тој десно на сликата) се користеше како секундар. Трансформаторите не беа многу моќни (тоа се гледа и од сликите на крајот од темата), така да, само што ќе почнеше асално да грее влакното во ламбата (кога ќе почнеше ламбата да проведува), напонот почнуваше да паѓа
. Затоа и ми беше потребен P1, за да го нагодам напонот на пресметаната вредност, но откако ќе почнеше да проведува цевката
, бидејќи пред да почне да „влече“ струја, напонот беше повисок, ама кога ќе почнеше... цврц... паѓаше
. Немаше друг економичен начин како да се изведе високонапонскиот дел од проектот, а да има галванска изолација од напојувачката мрежа.
Така да, чисто како тест проба, привремено, може да пробаш и само со шемата со напонска регулација, при што ќе ја примениш врската од последната шема (два трансформатори врзани секундар со секундар). Тие не се наменети да работат во тој режим, затоа и паѓаше напонот... не може даде онолку струја на примарот колку што може да „прими“ ако работи во нормален режим, а не инверзен
.
Како што пишав, ова чисто привремено, колку за проба ако сакаш
. А за струјната регулација, ќе разгледам како би можела да се изведе, па ќе пишам
.
Ако има и некој друг член идеи, се разбира, секогаш се добредојдени
.