Author Topic: Замена за KT774 - N1  (Read 3467 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Замена за KT774 - N1
« Opened on 17.04.2018, Tuesday, 15:19:26 (Edited 17.04.2018, Tuesday, 15:23:46) »
Од правосмухалка е извадена плочката и ми рекоа дека на плочката имало KT774 - N1 како елемент за регулација на моторот. Ако знаете замена или каде оригиналот може да се најде пишете.Исто ако некој има оригинална шема за да видиме како и што е во оригинална верзија.Правосмухалката не е кај мене да сликам фото. Благодарам, за добри пријатели се работи.

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1479
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #1 on 17.04.2018, Tuesday, 16:07:20 (Edited 17.04.2018, Tuesday, 23:41:59) »
Би требало да е оваа Triac KT774, 6A/600V, TO-64
 
Code: [Select]
http://www.datasheetspdf.com/pdf/550764/TeslaElektronicke/KT774/1

а замена Triak BTA06-600C 600V/6A - THT

Code: [Select]
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1e1O5cTlYBeNjSszcq6zwhFXaW/10PCS-New-BTA06-600B-triac-
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Online dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 653
 • Gender: Male
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #2 on 17.04.2018, Tuesday, 16:22:27 »
Јас имам две регулации за мотор од правосмукалка едната е со BTA12-600 другата со BTB16-600
Сепак се ВРТИ !!!

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #3 on 17.04.2018, Tuesday, 22:38:58 »
Благодарам за инфо, не сум моментално дома, ама ке правам подоцна плочка и ке ја средам работата.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12410
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #4 on 17.04.2018, Tuesday, 23:36:03 »
Има цели димер контроли, за мотори или нешто друго, на ebay за 1.x долари (до кај 2 долари да беа максимум). Имам нарачано, добро се имаат покажано ;). Моќност, до 2KW. Го имам проверено триакот, не ми текнува кои беа ознаките, ама навистина одеше до 2KW (9, 10А, така нешто беше). Проверив која е цената само на триакот на ebay, поскапо излезе само тој да го нарачам ;D. Ги нарачав цели контроли, 5 парчиња, намената им беше за бормашини, брусалки и слични алати, така да, би требало да може да издржат и правосмукалка до кај 1, 1.5KW без проблем. Со бормашина/брусалка, триакот скоро воопшто и не грее. А ако грее многу со правосмукалката, секогаш може да се додаде поголемо ладилно тело ;).

Како привремено решение, секогаш може директно да се врзе моторот, без контролата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #5 on 18.04.2018, Wednesday, 14:24:48 (Edited 18.04.2018, Wednesday, 14:29:55) »
Така и го врзале, ама страшно бучи.Во секој случај ако не најдам оригинална плочка ке направам некоја варијанта со BTA06/ 12. Не ми се чека 3 недели за нарачка од Али-експрес, ке го решам ова до недела.Иначе моторот е 2ооо вати.Еве една шема кој би ја направил.Ми фали сега само дијак,ама ке најдам.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12410
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #6 on 18.04.2018, Wednesday, 23:55:44 »
Иначе моторот е 2ооо вати.

Епа затоа толку бучи без регулација :S.

Освен тоа, со толку моќен мотор, нема да ти вршат работа овие регуалциите од ebay, тие се до 2KW максимум.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #7 on 19.04.2018, Thursday, 00:19:23 »
Тињалица или тлеалка, како се викаа тие сијаличките за сигнализација мислам дека може да изиграваат дијак. Ем ќе сигнализира.

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1479
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #8 on 19.04.2018, Thursday, 00:37:52 »
Така и го врзале, ама страшно бучи.
Сметам дека не е проблемот во тоа што така ги споиле туку дека нешто не е во ред со моторот(лагери, вентилатотор ротор, четкици...).
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #9 on 19.04.2018, Thursday, 00:47:47 »
Бучењето по мое е од кондензаторот(ако го извадиле) или истиот ефект што предизвикува бучење кај трафоата предизвикува додатни вибрации кај моторот т.е. магнетните полиња плус механички вибрации плус струењето на воздухот. Не знам точно зошто ама имам приметено дека клндензаторот покрај што намалува сметњи ги смирува моторите ( филтер кондензаторот, не стартниот кај кафезните).

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12410
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #10 on 19.04.2018, Thursday, 11:42:28 »
Сметам дека не е проблемот во тоа што така ги споиле туку дека нешто не е во ред со моторот(лагери, вентилатотор ротор, четкици...).

Да, и ова е апсолутно можно... на помала брзина не се забележува ова.

А може да и и лош дизајн. Имам видено вакви правосмукални, имам дома некоја евтина на вода, и таа бучи многу, ама па не е ефикасна многу ако не ја држам на максимум и ја терам така, на максимум.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #11 on 19.04.2018, Thursday, 16:18:37 (Edited 19.04.2018, Thursday, 22:34:32) »
Под ``бучење``подразбирам максимална работа на моторот кога ствара најголема бука.Моторот е во ред. Најдов за 5еу регулаторче купено на е-беј кое изгледа вака и трпи 2000 W. Тамам!!


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12410
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #12 on 19.04.2018, Thursday, 22:31:30 »
Истото, $1.44 ;).

Code: [Select]
http://www.ebay.com/itm/232635445790
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3800
 • Gender: Male
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #13 on 19.04.2018, Thursday, 22:46:24 »
Епа чекањето 200 денари де.. :)
Имаше на фб продаваа разни регулатори 200-500 денара. По карго, ако не ти се чека :)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Re: Замена за KT774 - N1
« Reply #14 on 19.04.2018, Thursday, 23:28:41 »
Абе се работи за време!Ако сакаш пари мораш веднаш да реагираш, а не три недели да чекаш! Се најде дечково за 300 денари готово фабричко, работи добро, муштеријата-задоволен! Тоа е тоа!! Да купувам 10-20 парчиња - во ред, нека стојат, ама за еден примерок во годината..... е, е  каде е сметката!? 8)