Author Topic: Photobucket - Околу сликите што не се прикажуваат  (Read 1088 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Photobucket - Околу сликите што не се прикажуваат
« Opened on 24.07.2017, Monday, 14:01:01 (Edited 24.07.2017, Monday, 14:04:14) »
Кој знае, знае, кој не знае, ќе дознае. Пред некое време, имаше дебакл со image hosting сајтот Photobucket. Имено, сопствениците на Photobucket решија веќе да не го даваат бесплатно тоа што они го нарекуваат "third party hosting". Кратко кажано, веќе не може сликите да ги share-увате преку share линк, туку ако сакате да го направите тоа, ќе мора да платите. За жал, ова важи и ретроактивно, т.е. и оние членови кои имале бесплатен account, сега ќе мора да платат за да можат сликите пак да се прикажат најнормално на форумов (или на било кое друго место).

Јас, сам на своја рака, веќе некое време, кога ќе можам и кога ќе имам слободно време, ги преместував сликите ставени од страна на членови на форумов на free hosting сајтови (најчесто од imgur, но и од други image hosting сајтови) на Photobucket. Зошто? Па, се разбира, имав најдобра намера. Искрено, не знаев кои членови имаат најрегуларни account-и на овие image hosting сајтови, а кои не, така да, со цел да се зачува содржината од сликите на форумов, а и знаејќи дека Photobucket постои подолго време (си има историја, значи нема туку така да си отиде како многу други image hosting сајтови, веќе имавме ваков дебакл со pic.mk), решив содржините од post-овите на членовите да ги префрлувам на мојот Photobucket account. Во времето кога ја донесова оваа одлука, ми изгледаше како правилна... мислам дека никој не можеше да го предвиди она што им текна да го направат сопствениците на Photobucket.

Како и да е, од сликите на account-от имам направено backup (ги имам симнато од account-от). Теми во кои имам ставано слики на мојот Photobucket account има премногу (вкупно има над 3000 слики). Не е проблем да ги вратам назад, само ќе треба да посочите во која тема сликите фалат (ја јавува онаа глупава слика која вика дека мора да платите за да се прикажат сликите) и ќе ги ставам пак назад.

Моментално го користам MediaFire како алтернатива... има direct image linking опција и пред се се користи како file/media hosting, но јас само за слики го користам. Како и да е, мислам дека е прилично стабилен, го преживеа периодот со Megaupload, а и имам забележано дека линкови и од пред 5 години на најразлични сајтови, сеуште се активни, така да, мислам дека ветува... освен ако не им текне да направат нешто слично како Photobucket, како што веќе пишав, тоа не може никој да го предвиди.

Пријавете ги темите во кои сликите не се прикажуваат, во оваа тема (со линк до темата). Ако сликите биле на мојот Photobucket account, ќе ги вратам назад ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Сега за сега, во моментов, линковите до сликите од Photobucket функционираат. До кога, не знаеме :-\.

Code: [Select]
https://www.denverpost.com/2018/05/17/photobucket-image-hosting-plans/
Quote
The company, which became one of the nation’s largest photo-sharing sites in the early 2000s, said Thursday that it has rejiggered management and wants to do “the right thing for customers” and dropped hosting fees to $2.49 a month or $24.99 a year, though for a limited time, fees are $1.99 a month, or $19.99 a year.

“Our focus since I took over has been customers first,” said Ted Leonard, who joined the company last fall as its finance officer and became CEO in March. “Two months later, we’ve turned back on the images. It’s an important day. Millions of images were restored that were lost forever. Our mission is to bring back customers and regain customer trust.”
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."