Author Topic: Струен лимитер за AC напојување  (Read 446 times)

Online LordZi

  • Глобален Модератор
  • Топ Експерт
  • *****
  • Posts: 3011
  • Gender: Male
  • I'm gonna live forever or die trying...
    • LightCraft Studio
Струен лимитер за AC напојување
« Opened on 20.07.2017, Thursday, 19:36:11 (Edited 14.04.2018, Saturday, 19:18:56) »
Повеќето од нас имаме дома еднонасочни извори за напојување, најчесто со напонска и струјна регулација, меѓутоа понекогаш се јавува потреба и од АС извор за напојување. Регулацијата на наизменичниот напон може да се врши на повеќе начини (со автотрансформатор/вариак, повеќе изводи на секундарот итн.), а за ограничувањето на излезната струја ќе се погрижи овој склоп.
Комплетниот проект е од списанието Електор и е прикачен подоле. Уредот го изработив и добро функционира, кај мене регулацијата може да се подеси од околу 0.17А до 3.5А. Во прилог ја има и мојата верзија на плочката која ја изменив малце според релето што го имав.
Напомена - тастерот за ресетирање мора да е push to break, значи да го прекинува колото кога ќе се притисне, иначе уредот нема да работи.
Слика од готовиот уред:

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio