Author Topic: Скрипта за вадење на сите Pre-Installed Apps во Windows 8.1 и 10  (Read 1932 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Епа да, мора да се на домеин за полиси :)
Добро е што систем админ и јузер супорт е еден човек кај тебе, да не речам ти сини јузер супорт и админ па не мора сам да се убедуваш :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Инаку, чисто информативно, скриптава најчесто ја користам ако инсталирам Win8.1 (на постари машини, како што спомнав Core 2 Duo и слични, подобро работи и не оптеретува со updates) или на веќе стигнати (со лиценца) Win10 инсталации, бидејќи најчесто стигаат со Pro лиценци. Ако јас инсталирам, инсталирам Win10 LTSB или LTSC (сега веќе, само LTSC). LTSB/LTSC се наменети за Long Term Service, не содржат apps, земаат само security updates и стигаат само како Enterprise, нема Pro верзии од нив.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 627
 • Gender: Male
 domain и друга enterprise технологија се подесува и управува од администратори а не  кој како стигне и знае.
 За вадење на преинсталиран софтвер има методи и за  за server 2003. Гледав webinar од Microsoft  за контрола тестирање и update на windows server, имаше опишано методи и програми и за 2003. Enterprise  оперативните системи имаат обично поголема контрола на update install/uninstall и др.

Да да по потреба можат да се користат за се што ќе им текне.
 
Прашањето ми беше зошто win 10 а не нешто полесно, нешто од ерата на core2duo :) .
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Таман си се скриптава.
Уште за инстал да направат ќе биде ок.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
domain и друга enterprise технологија се подесува и управува од администратори а не  кој како стигне и знае.

Сигурен си? Дој тука да видиш како одат работите :P :D?

За вадење на преинсталиран софтвер има методи и за  за server 2003. Гледав webinar од Microsoft  за контрола тестирање и update на windows server, имаше опишано методи и програми и за 2003. Enterprise  оперативните системи имаат обично поголема контрола на update install/uninstall и др.

Да, со deployment tools, не преку GUI... но практично, скоро истите deployment tools ги има и на desktop оперативните системи, само што корисниците не знаат да ги користат.

Вадење и додавање на работи на Server 2003 беше боза. Digital signature - само на kernel и kernel drivers. Digital signature оverride - кога сакаш, го има како опција во самиот оперативен систем. Практично, што сакаш можеш да додадеш и одземеш без воопшто да се буни оперативниот систем, дури и ако си го менувал фајлот (digital signature broken). Иди тоа направи го на Win 8.1/10 или Server 2012/2016/2019 ::). Треба да го ставиш оперативниот систем во testing mode (doesn't require digital signatures), што практично значи дека е во debugging/developer mode, а тоа не го сакаат баш сите програми (поточно program protectors, како VM Protect), мислејќи дека ако е во debugging mode, дека имаш debugger активен и дека сакаш да го кракуваш програмот ::).

Прашањето ми беше зошто win 10 а не нешто полесно, нешто од ерата на core2duo :) .

Бидејќи Win7 е скоро EOL, а немам намера кога навистина ќе биде EOL, тогаш да менувам. Имавме таков дебакл со XP, кога по update на Chrome, наеденаш еден ден, никој „немаше интернет“ и немам намера пак да имам 20, 30, 40 машини донесени во ист ден во канцеларија да чекаат за реинсталација и да ти ѕврцкаат на секои 15 минути луѓе со прашање „до каде е работата“ ::).

Да не правам муабет за оние машини кои не успеавме на време да ги реинсталираме и да ги тргнеме од XP. Порано или подоцна, сите фатија ransomware и на крај пак кај нас завршија, со таа разлика што на луѓето не можевме да им ги вратиме фајловите (на некои да, на некои не... на повеќето не... не заради друго, и тие исто така сите наеднаш дојдоа и мораш да приоретизираш, што е поважно тоа, а имаш и други обврски, не се само тие машини и... најважните беа први, потоа... кој како ќе стигнеше, како ќе се имаше слободно време... доста останаа и без вратени фајлови :-\).

Затоа, вака, еден по еден, како стигаат поради една или друга причина, reinstall и ајт, не му ја мислам наредни 3, 4 години на таа машина ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 627
 • Gender: Male
Како што реков бо 95% од случаите.
Тоа што ти го опишуваш е исклучок а не правило, освен можеби државата од која што народот направи депонија.
Ке прекинам тука бидејќи темата ќе отиде мнооогу во off topic.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Тоа што ти го опишуваш е исклучок а не правило, освен можеби државата од која што народот направи депонија.

Се сложувам, но тука работам и тука имаме такви проблеми. Затоа се бараат вакви решенија, што, да бидам искрен, и општо земено, не се лоша идеја, а и не се премногу комплицирани за имплементација ;).

Што би рекол еден колега, „хакерска је туга велика“ ;D ;D ;D.

ПС: Не е критично што отиде off-topic... сепак, горе-долу, правевме муабет околу вадење/ставање на работи во Windows и причини зошто тоа би се правело, така да, не е страшно ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
За слики што користиш, гледам и него го мавнало

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Reassociate треба да им направиш на сликите со Windows Photo Viewer. Го има и на Pro и на Home инсталациите, само не е активен. Искористи го registry entry-то од attachment и потоа во Default programs избери го Windows Photo Viewer како програм за прегледување на слики ;).

Code: [Select]
https://cloud.mail.ru/public/2MDp/28n8dGCcX
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Ај ќе го пробам. Што не го бувниш в скрипта и ова ?
Треба да су регистриран ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Па можеби не секој ќе сака... мада не ти е лоша идејата ;)... ама па треба сите овие reg entries да се преведуваат во reg.exe нотација и тоа ми е pain in the ass, особено делот со strings :-\.

Како мислиш да си регистриран?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Двете може да стојат, ама чим е болно, ќе инсталисаме ручно :)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Е де де, две reg entries се, они за block на apps да прават updates и овој, толку ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Re: Скрипта за вадење на сите Pre-Installed Apps во Windows 8.1 и 10
« Reply #28 on 29.11.2019, Friday, 07:22:43 (Edited 29.11.2019, Friday, 08:51:44) »
Затоа реков ако е тешко да се автоматизира рачно :)
Да бе, добро е сега работит, се спушти :D

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
и клакулаторот го мавна ?