Author Topic: CH341A Programmer  (Read 10706 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3839
 • Gender: Male
Re: CH341A Programmer
« Reply #45 on 12.09.2020, Saturday, 19:33:30 »
Некој шосебен футер користите или..?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3039
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: CH341A Programmer
« Reply #46 on 12.09.2020, Saturday, 19:59:20 »
Мора да имаш постоље за бормашинката и се тоа да нема луфта, со слободна рака нема шанси да бушиш со карбид, одма ќе пукне. Иначе со карбидна бургија можеш илјадници дупчиња да направиш во витропласт и уште да остане остра како на почеток, за разлика од обична хсс која ќе се истапи после 10-15 дупчиња.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3839
 • Gender: Male
Re: CH341A Programmer
« Reply #47 on 12.09.2020, Saturday, 20:04:51 »
Предлог за купечко или диу постоље ?

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3039
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: CH341A Programmer
« Reply #48 on 12.09.2020, Saturday, 20:14:47 »
Не знам што да ти кажам, јас не користам постоље за да ти препорачам нешто конкретно, али што и да одбереш глеј да е посаглам некое :).
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 836
Re: CH341A Programmer
« Reply #49 on 12.09.2020, Saturday, 21:53:50 »
Јас немам постоље, рачно бушам плочки.Жан

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3039
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: CH341A Programmer
« Reply #50 on 12.09.2020, Saturday, 22:16:25 »
Алал да ти е, изгледа имаш мирна рака, ја пробав рачно со карбидни бургии и попара ги напраив... :D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 678
 • Gender: Male
Re: CH341A Programmer
« Reply #51 on 12.09.2020, Saturday, 22:42:31 »
Со карбидни бургии на рака имам искршено повеќе бургии отколку што имам избушено дупки.
Сепак се ВРТИ !!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3839
 • Gender: Male
Re: CH341A Programmer
« Reply #52 on 12.09.2020, Saturday, 23:10:58 »
Ќе земам 10 од кај али и онака не се скапи, па ќе пробам.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 836
Re: CH341A Programmer
« Reply #53 on 13.09.2020, Sunday, 10:00:24 »
Еве како изгледа бушење плочки на CNC машина.
Брзо оди, но се губи многу време додека се намести плочката во винкла и додека се најде почетна точка.


Забегавме од темата...
Жан

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3839
 • Gender: Male
Re: CH341A Programmer
« Reply #54 on 13.09.2020, Sunday, 11:12:48 »
И дур ја нацрташ.
Да, некои муабети може да се преместат во гравики..

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12483
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: CH341A Programmer
« Reply #55 on 13.09.2020, Sunday, 15:59:26 »
Колото CH341A нема можност за софтверска контрола на напонот.
За 3.3V треба да се одлеми пинот 28 од плочка и да се поврзе на излез од регулаторот.
Со тоа пиновите за програмирање ќе го имаат потребното напонско ниво.

Хммм... во тој случај, можно е и модификацијата да не е прекомплицирана, ако колото може да работи на 3.3V. Во тој случај, може со екстерен џампер или прекинувач да се преправи се ова. Мислам на случајот кога програматорот би се ставил во кутија и би се додало се ова во воздух да биде.

Да, некои муабети може да се преместат во гравики..

Сега баш видов, има многу за сечење... некои post-ови се мешани, со одговори за едната и за другата тема на разговор, ќе се изгуби контекст.

Ако сакате да продолжите, само ставете линк од post-от од кој што почнало се ова и продолжете во оваа тема.

Code: [Select]
http://elektronika.mk/index.php?topic=14287.0
Во SMF 2.0.x може и директно да ставите линк од post-от, без да го има во линкот и ID-то на темата. На пример, линкот од овој post e следниот.

Code: [Select]
http://elektronika.mk/index.php?topic=13988.msg132476#msg132476
Ако го преправите линкот на следниот начин, ќе ве однесе до тој post, без разлика во која тема се наоѓа.

Code: [Select]
http://elektronika.mk/index.php?msg=132476
Сакам да кажам, доколку post се премести од една тема во друга, првиот линк веќе не важи, (оној во кој има ?topic=13988.msg132476#msg132476), ќе ве однесе на index-от на форумот (почетната страна), но линк форматиран на овој вториот начин, ќе ве однесе до post-от без разлика во која тема се наоѓа ;).

Во SMF 2.1, линковите до post-овите ги копира на овој начин, со ?msg=XXXXXX, не како сега, но 2.1 сеуште е во beta, така да, ќе почекаме за тоа. Сега за сега, можете вака да си ги преправате линковите до post-овите и да сте сигурни дека без разлика во која тема се наоѓа post-от, линкот секогаш ќе ве однесе до post-от ;)... освен ако post-от не е избришан, се разбира.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."