Author Topic: Многу едноставен 100W НФ засилувач  (Read 681 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Многу едноставен 100W НФ засилувач
« Opened on 14.03.2017, Tuesday, 23:40:01 (Edited 14.03.2017, Tuesday, 23:43:20) »
За засилувачите никогаш доста. Во пресрет на предстојните натпревари на КМТна Народна техника, ми дојдоа неколку предлози.За квалитетот да не зборуваме,  ми се згоди една шема која би била нешто како растерувач на птици.Е,сега нема таа шема да ја постирам, бидејќи дечкото планира нешто за натпревар,ама ке постирам шема која ја склепав за потребите на  растерувачот. Имено, растерувачот бара јак појачувач , барем 50W , а тоа не е многу едноставна и евтина работа.Барајќи едноставна ,а прифатлива шема ја најдов оваа. Тоа е 100W НФ засилувач ,на 50 волти .  Нека не ве бунат трите тримери, тие ми се најдоа  ;D ама завршија работа. Шемата со еден НПН дарлингтон транзистор работи. Не е хај фај, ама работи.  Голем ладилник ,паста ,можеби кулер за подолги стази.Влезниот тример ја дава јачината на сигналот ,а другите два ја одредуваат работната точка и подесете ги да праваат без вл езен сигнал 0 волти на базата на транзисторот. Ова * супер АА* класа има мана што бара висок напон и барем 2А струја. Пожелно е напонот да е добро филтриран/јас немав 50 волти,само некои 40 волти/, ама добро работеше.Отпорникот 100 оми можете и 7 - 10 ватен да го ставите ,а електролитот е пожелно да биде 63 волти или поголем! Ставете некој 8 омски звучник и можеби и музиката од него ке ви се погоди! :D :D

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Топ батка наједноставно поедноставно здравје а BDX33C во Логинг е 40 денари евтин а доста добар транзистор
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline bumbar

 • Нов член
 • *
 • Posts: 46
...Батка, не можам да ја отворам фотографијата што си објавил овдека за засилувачот .

Може ли да ми ја пратиш принт/скрин во пораки...

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Ја симнува, ама изгледа како да не е во ред attachment-от.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."