Author Topic: Општи прашања и одговори во врска со Ардуино  (Read 3504 times)

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Сакам да купам
CH340G USB Nano V3.0 ATmega328 5V 16M Micro-Controller но она што можам да го купам е CH340G USB Nano V3.0 ATmega328P 5V 16M Micro-Controller или поточно едно П после 328.
Дали има разлика од тоа со П и без П ?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline borisq10

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 220
 • Gender: Male
Дали може некој да ми помогне околу кодот за реле...
Значи имам само едно реле и сакам да го командувам преку сериал монитор (on-off).

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
@DX-er: Тие со P на крајот трошат помалку струја (picoPower).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DL1BT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 33
@DX-er: Тие со P на крајот трошат помалку струја (picoPower).

PicoPower значи дека имаат поголеми можности за оптимизација и различен систем на такт дистрибуција. Истотака работат на многу понизок напон (~1.62V). Технологијата на изградба им е различна (помала површина на силициум) и најчесто се малку поскапи од обичните. Доколку не ги користиш напредните опции - тоа значи low level програмирање, и двата се тотално исти.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Одг: Општи прашања и одговори во врска со Ардуино
« Reply #4 on 17.04.2017, Monday, 13:38:31 (Edited 17.04.2017, Monday, 13:49:45) »
Дали може некој да ми помогне околу кодот за реле...
Значи имам само едно реле и сакам да го командувам преку сериал монитор (on-off).

Со овој код релето треба да е приклучено на пин 5, кога ќе притиснеш 1 се уклучува, 0 се исклучува.

Code: [Select]
#define pin 5
int ByteReceived;

void setup()
{  Serial.begin(9600);  
}
void loop()  
{
  if (Serial.available() > 0)
  {
    ByteReceived = Serial.read();
    if(ByteReceived == '1')
    {
      digitalWrite(pin,HIGH);
      Serial.print("ON ");
    }
    
    if(ByteReceived == '0')
    {
      digitalWrite(pin,LOW);
      Serial.print("OFF");
    }
  }
}


Споено мислење: [time]17 Април 2017, 12:41:27[/time]
PS. со или без П, се надевам дека DX -er се снашол до сега :)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline borisq10

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 220
 • Gender: Male
Ти благодарам MarkoMK  :)

Offline DL1BT

 • Нов член
 • *
 • Posts: 33
Со овој код релето треба да е приклучено на пин 5, кога ќе притиснеш 1 се уклучува, 0 се исклучува.

Ти фали иницијализација на pin во излезен пин во setup() - pinMode(pin, OUTPUT);

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Со овој код релето треба да е приклучено на пин 5, кога ќе притиснеш 1 се уклучува, 0 се исклучува.

Ти фали иницијализација на pin во излезен пин во setup() - pinMode(pin, OUTPUT);

Во право си, оваа линија треба да се додаде во setup()   ;)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Предложете некои интересни проекти со ардуино.

Нешто од мене што најдов:
Code: [Select]
https://circuitdigest.com/arduino-projects
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 648
 • Gender: Male
Нешто слично имаш и на каналот на GreatScott  ;DOffline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 648
 • Gender: Male
П.С И јас порачав Arduino од Aliexpress, но не ми стигна.

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Re: Општи прашања и одговори во врска со Ардуино
« Reply #11 on 10.05.2018, Thursday, 22:00:04 (Edited 11.05.2018, Friday, 12:24:27) »
Дечки ако може да ми посочите некој проект за DHCP сервер CP2102 и ESP8266, или уште подобро термометар си DS18B20 и секако овој ардуино wifi модул?
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Мислиш на DHCP сервер?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 6250
 • Gender: Male
  • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
Да, сум утнал во пишување. Сега ке го корегирам. Фала за исправката :)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни аршини/мерки/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.