Author Topic: Штедлива сјалица  (Read 2238 times)

Offline Otpor

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 160
 • Gender: Male
Одг: Штедлива сјалица
« Reply #15 on 05.04.2015, Sunday, 22:35:00 (Edited 05.04.2015, Sunday, 22:46:48) »
Не ме разбираш bicikle , сакам да кажам , конкретно за правење кафе , или просто кажано за трка на кратки патеки , многу поефтино е плинот од ринглата. Инаку , штотуку мерев со штоперка , точно 1:43 зоврива едно кафе на плин. Повелете  ...  ;D
Колку за пример
Не кажа колкаво е ѓезвето,големината на филџанот (количина на вода),каква вода (од чешма или флаширана),дали има шечер,големина и јачина на ринглата,видот на кафето,температура на водата на почетокот на варењето...
Сите овие параметри имаат влијание на конечниот резултат....
Муабетов ми беше дека муабетото ви е без основа.

До ,,чаушите,, (админите)  ;)...Потерајте го часовникот на форумот за 1 час,уште работите во минатото  ;D
,,Алчните за пофалба секогаш имаат мали заслуги,,

Плутарх, двесте и кусур и некоја година П.Н.Е

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: Штедлива сјалица
« Reply #16 on 05.04.2015, Sunday, 23:37:01 »
Батки,абе премногу офф топик отидовте - темата е штедлива сијалица,а не докажување на што поевтино се вари кафе!! Ако минете низ Велес побарајте ме ,јас ке ви сварам по едно кафе и мир! 8)

Offline Gocko

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 59
Одг: Штедлива сјалица
« Reply #17 on 05.04.2015, Sunday, 23:46:26 »
Batka , на што ке го вариш , на рингла или на плинско ?! ... ако го вариш на плинско да поминам , а ако не , немам намера да учествувам во априлска сметка од EVN :D

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: Штедлива сјалица
« Reply #18 on 05.04.2015, Sunday, 23:48:27 »
Што береш гајле!? Ако има сонце на сонце ке го свариме ( имаме и  сончев колектор) 8)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3777
 • Gender: Male
Одг: Штедлива сјалица
« Reply #19 on 06.04.2015, Monday, 04:40:26 »
поентат е еефикасност и штедливост. Накратко, да не тупам сите математики тука. Една сијалица жичана е 20 денари, една штеливка е 200, значи за да се докажи дека е исплатлива треба да работи минимум 5 пати подолго за да биде горе-доле 0 на 0, другите 5 пати т.е. 100 денари ќе си ставиме за трошак на струја. Да не прајме муабет дека за една волфрамова сијалица потребни се на пр 50 ват-часови енергија, додека за една штедлива потребни се многу повеќе ват часови,, далеку многу повеќе...