Author Topic: Модификација на кондензатори  (Read 5443 times)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Одг: Модификација на кондензатори
« Reply #30 on 21.03.2015, Saturday, 13:39:21 (Edited 21.03.2015, Saturday, 13:46:50) »
Накнадно ми голта букви по нејзина желба   ;D А правописот си е башка...
Друга стваар најеверојатно си искусил, еден цимер ти бил од ох друг од ку трет од гевгелија, мора да најдеш нзс, па нешто и во навика "че ти премит чоек"  ;D

Споено мислење: 21.03.2015, Saturday, 13:46:50
п.с. Оваа појавава како е викате кајлламбиве уште е табу тема?  ;D

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Кај ламбите има некоја појава на ,македонски кажано * ѕвонење*,*одзвонување* или * метален ефект*.Со повеќемина сум дискутирал одамна за појави врзани за аудиото и отприлика сите тука некаде се сложуваме.Но,тоа е кај ламбите.Кај кондензаторите ,некој дискутираше за појава слична на * скин* ефект,но тоа е далеку од * микрофоничност* ;D
Тастатурата не е лошо да ја ставиш под млаз вода ;D ;D,па потоа да ја исушиш на сонце. ;) :D Да не ти голта букви.А ,за цимерите немаш оправдување - впрочем ти си *цепиш* битолски. ;) ;D :D

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
ааа прво нека пукне саглам сонце па псле тоа :) P.S.  Кически е со некој примеси одавде отаде.
Хмм може да има висок еср али скин...
Како и да е, разликата одма се приметува, само со една клоца или тупаница по појачалото со ламби/транз. може да се види дека лампашот ќе ѕвони, додека кај транзсторџјата нема да има неки појави..
Но таа појава е логична и како што кажа објаснета преед 100 години, и еднино решение мислам дека бле транзисторите... кондензаторите се цврсто ззамотани и набиени така да и звучен потисок над 125 деци нема да има влијание... Муабетов ми личи повече на дискусијата со жицата за звучки што е плетеле девици...Кој апсурд ...

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Лордзи убаво си кажа на почеток - муштеријата е секогаш во право! Тоа е професионалност 8) :D.Се друго што се пиша е *оут оф темата* ;D

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 763
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Модификација на кондензатори
« Reply #34 on 21.03.2015, Saturday, 17:07:20 (Edited 21.03.2015, Saturday, 17:12:04) »
Quote from: batka
Поголема глупост не можеше да ти текне? Кој восок,кои вибрации- која бре апсорбција?Молам?? И објасни го поимот - микрофоничност - те молам!??? Не екстерно,абе тотално тестирање за вас младиве!! Молам?
Не пишувајте ништо,тогаш сте барем попаметни во очите на останатите членови!
Имам слушано за тоа кај ламбите и кај керамичките кондензатори, знам дека е изразено кај ламбите, тоа го имам почувствувано кога го правев лампашкиот предзасилувач, кога пуштав музика преку него и со засилувачот на максимум, звучниците ми беа близу до предзасилувачоти се создаваше фидбек... Претежно изразот microphonics го има на форумите на англиски, од каде што земам многу информации...
Quote
http://en.wikipedia.org/wiki/Microphonics
на македонски незнам, но штом LordZi го спомна изразот "микрофонични" во првиот пост, мислев дека така е преведено и така го употребив...
Quote
Аман бе другар, зар не си чул за микрофоничност кај лампите
Го имам искусено и после тоа имам читано затоа што не ми беше јасно зошто се јавува...
Quote
Ако кажеш македонски * ѕвонење*, * повратна врска* или слично ,многу подобро ке го објасниш поимот,кој впрочем како * микрофоничност* не постои во ниеден македонски технички речник.
Не се однесува само на повратна врска, всушност ова ни иди како осетливост на механички вибрации, во овој случај непожелна...
Quote
Кај ламбите може некој треснал некогаш нешто,ама кај кондензаториве за прв пат таков поим среќавам !
Цитирано од википедија:
Quote
With the advent of solid-state electronics (transistors), this major source of microphonics was eliminated but smaller sources still remain.

The ceramic EIA Class 2 dielectrics used in high-K capacitors ("Z5U" and "X7R") are piezoelectric and directly transform mechanical vibration into a voltage in exactly the same way as a ceramic or piezoelectric microphone.[2] Film capacitors using soft (mechanically compliant) dielectric materials can also be microphonic due to vibrational energy physically moving the plates of the capacitor. Likewise, variable capacitors using air as a dielectric are vulnerable to vibrations moving the plates. Capacitors using glass as the dielectric, while quite expensive, can be made to be essentially nonmicrophonic.

Wiring and cables can also exhibit microphonics as charged conductors move around, and various materials can develop triboelectric ("static") charges that couple to the electronic circuits.
------------------------------------------
Quote
Не е Leach, некој MOSFET засилувач е, колку што видов имаше по два пара од големите IRFP... транзистори, а плочката беше фабричка, можно е да е од некој кит-комплет...
Штом напонот е 2x35V, најверојатно се работи за IRFP260...

Споено мислење: 21.03.2015, Saturday, 17:12:03
Сигурен сум дека ставениот кондензатор во восок,  доколку можеби би имало мало подобрување , шанси нема да го детектираме тоа со човечко уво , а прашање е дали и со некој мерен инструмент може да се докаже тоа.
Да, ама знаеш какви аудиофили има што забележуваат и 0,00000001% дисторзија? Те молам соземи се, ако ти не си со супер-слух, има некои кои се... ;D ;D ;D (сарказам)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Батка,во аудио техниката постои поим * фонија *,* Микрофонија* ,ама тоа се однесува за друга појава.Кај ламбите има појава ,која делува како фонија само што е поврзана со максимално појачување ( до заситување) на степенот!! Но,како што реков,тоа е кај електронските ламби,а не и кај кондензаторите .Електролитски кондензатори на влезот на појачувачот знаат да дадат метален призвук, но поимот * микрофоничност* сепак  би го поврзал со *микрофон*( нема со што друго!???),а овде никаде не станува збор за појава поврзана со употреба на микрофон! 8) Поимот  microphonics  не одговара на * микрофоничност*, дури ни транслаторот не го преведува соодветно.

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 763
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Ти кажав, знам на англиски што е microphonics, на македонски би го превел како микрофоничност и LordZi го употреби, тоа доведе до погрешен заклучок, и се извинувам ако предизвикав забуна, патем, можеш да ми кажеш на што се однесува зборот "микрофонија"?
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Мicrophonics  е сленг и не можеш да го преведеш како * микрофоничност*,бидејки тој израз не постои во техничките речници за поими!!! Цалата поента е тоа!Стави го на транслејт и покушај и на македонски,српски,хрватски.. да го преведеш!? Не можеш,бидејќи таков израз не е дефиниран како технички израз. Микрофонија е појава кога преголемото појачување на влезниот степен ,прави повратна спрега меѓу микрофонот и звучниците и се манифестира како непријатен звук,како јако свирење,пиштење и појава на екстремно високи тонови,кои може да ги оштетат звучниците и секако оштетат и ушите! :D

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 763
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Аха, значи микрофонија се нарекува повратната врска звучник-микрофон во аудио техниката... Јас пак цело време го користам изразот фидбек.... ;D
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Еве еден линк,каде Чесите меѓусебно си објаснуваат што е тоа * микрофоничност*.Сепак,ако го преведете и анализирате текстот ,кој безмалку е чуден,дури смешен ке видите дека поимот е *домашно* срочен од некој кој немал баш премногу теоретско знаење.Тезите дека керамичкиот кондензатор има пиезо особини кои * ѕвонат* ,дека дури и пластичната изолација на проводниците изиграва * мембрана* која * одзвонува*,се само небулози кои се шират без некоја особена цел и намена.Едноставо некому му е интересно да се *расфрла* со поими кои другите не ги разбираат,се со цел да биде * во фокусот* и биде интересен. Класичен снобизам!! 8) ;)

Code: [Select]
http://www.audiozone.cz/ruzne/termin-mikrofonicnost-t13903.html

Offline Gocko

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 59
Дечки , отидовме премногу далеку , ептен надвор од темата. Тема е: модификација на кондензатори.  Од тука излегува прашањето: Дали оваа постапка (модификација) го подобрува кондензаторот или не? - ништо повеке.  Мое лично мислење е дека можеби постои, ама нема начин да се докаже, така да .... ко да не постои.
Јас многу повеке нешта би сменил во конструкцијата на засилувачот и распоред на делови , одколку да ставам кондензатор во восок , апсурд.
Зборот ,,микрофонија'' има смисла ...  знаеме што е микро , знаеме што е фонија. Јас овој збор го разбирам вака:  било какви други пречки различни од шум и брум, од било кој фактор, на било кој дел на засилувачот (влез , побуда , излезен степен и др)  може да ги наречеме (микро)фонија. Точно е дека зборот го нема во стручна литература , ама сепак знаеме сите на што се мисли.
Го молам авторот на темата да каже дали засилувачот имал проблем со (микро)фонија и морало да се превземе нешто  или кондензаторот е ставен во восок чисто онака , слушнало магаре дека коњот се потковува , па и магарето кренало нога.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2918
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Засилувачот не знам дали имал проблем или не со микрофонија, не сум го чул, муштеријата дојде и бараше да ги сменам влезните кондензатори со други, кои ќе треба да ги извадам од постоечкото и ставам во ново дрвено куќиште залиено со восок, откако не успеав да го разубедам дека нема потреба од тоа, го направив тоа што го бараше најдобро што знам...
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Мислам дека не отидовме предалеку,бидејки некои појмови мора да се разјаснат и да бидат барем во македонски рамки  познати и прифатливи.Значи,Лордзи кажа дека муштеријата спомнал * микрофоничност* и тој не коментирал ништо освен што ги обработил кондензаторите.Мајсторски тоа е така,професионално,по желба на муштеријата.Но,бидејки сме Македонски форум за електроника,мислам дека меѓусебно треба да си објасниме и воспоставиме термини на македонски,а не да употребуваме *сленгови*.Значи,во недостиг на општоприфатени и точно срочени технички изрази на македонски,ние треба да направиме напор да створиме концепт и да помогнеме да се створи база на податоци ,термини и изрази,за да не се резилиме меѓусебно.Гледате дека поим како * микрофонија*,*фонија*,..... има членови кои не ги разбираат ,односно си ги толкуваат *по свое*.Тоа е суштината.И не е лошо во секоја тема барем по еден поим да *откриваме* и објаснуваме.Тоа е добро и за помладите,ама и за постарите членови кои се судруваат често со поими кои делимично или воопшто не се преведливи на македонски.Такви * странцизми* не мора да ги преведуваме,ама ред е да се даде барем толкуваме на појавата или процесот кој се објаснува.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Никој не  го криви ЛордЗи за тоа што си ја завршил профи работата, секој професионалец така треба да работи, и мислам не беше тоа темата на разговор, него дали се постига реално нешто со тоа...
По форими или некои 5-парачки списанија пишува секакви глупости, од надри и квази електричари, меѓутоа не мора во све да се верува.
Начинот на фуункционирањње на кондензаторот е одамна познат како и разликите помеѓу идеален и реален кондензатор и сите дисторизи би требало баш од тука да потекнуваат. Нешто можеби би се подобрило со паралелно врзување на кондензатори кои што како што кажа и батка мора да се внимава при изборот односно да се квалитетни...
По мое мислење восокот при пожешки услови на експлаоатација може да си се стопи... Ако е оптоварен засилувачот подолго време изложен на сонце на пример или ако амбиенталната темп. е 30-тина степени, што е случај летно време... 

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2918
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
По мое мислење восокот при пожешки услови на експлаоатација може да си се стопи... Ако е оптоварен засилувачот подолго време изложен на сонце на пример или ако амбиенталната темп. е 30-тина степени, што е случај летно време...  

Не е до толку осетлив восокот, може да омекне на тие температури, ама за да се стопи (да стане течен) му треба многу повеќе, ако се покачи до толку температурата внатре во кутијата, засилувачот ќе има многу поголеми проблеми од истечен восок... :D
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio