Author Topic: Модификација на кондензатори  (Read 5444 times)

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2918
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
И еве ги монтирани на влез, членот си го зема засилувачот, па можеби понатаму ќе сподели со нас како звучат... ;)

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 763
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Quote
но според членот се покажале како микрофонични, па затоа ќе одат во обвивка од восок
Ние се зафркаваме, ама стварно држи вода ова, восокот би апсорбирал дел од вибрациите и тие не би стигнале до кондензаторот, што би ја намалило микрофоничноста значајно...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Quote
но според членот се покажале како микрофонични, па затоа ќе одат во обвивка од восок
Ние се зафркаваме, ама стварно држи вода ова, восокот би апсорбирал дел од вибрациите и тие не би стигнале до кондензаторот, што би ја намалило микрофоничноста значајно...

Поголема глупост не можеше да ти текне? Кој восок,кои вибрации- која бре апсорбција????? И објасни го поимот - микрофоничност - те молам!??? Не екстерно,абе тотално тестирање за вас младиве!! ???
Не пишувајте ништо,тогаш сте барем попаметни во очите на останатите членови!

Offline Unforgiven

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 72
Аман бе другар, зар не си чул за микрофоничност кај лампите, сеа незнам можи има и некој друг поим али така би било преведно. Може да се јави и овде  некој звук или дисторзија преку кондезаторот на принципот на микрофноските кондезатори ама не верувам дека некој би го осетил тоа или може да го измери, значи тоа е само во теорија. немој да го караш членот одма, можи треба и за вас експертите по едно екстерно, па кој не положи гитла да го нема  ;)  :P

инаку ова кондезаторите на окце се боза, супер изгледаат и све, ама дека има подобрување не верувам.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Батка , Форумите се преполни со дубиози и недоделкани изрази ,а * микрофоничност* е израз кој многумина погрешно си го превеле  ( и тоа од српски и хрватски форуми ) .Ако кажеш македонски * ѕвонење*, * повратна врска* или слично ,многу подобро ке го објасниш поимот,кој впрочем како * микрофоничност* не постои во ниеден македонски технички речник.Кај ламбите може некој треснал некогаш нешто,ама кај кондензаториве за прв пат таков поим среќавам ! Раритет.И не знам кој го *превел* токму така,ама тоа е класичен белградски или можеби загребачки *сленг* за * неупуќене*.За оние од југ веројатно,*што мање разбирају,да не превише запиткују*.Пошто многу одамна сум во приватен сектор,за жал не постои експерт да ме тестира екстерно,барем не тука и не сега,во Македонијава .А надвор сум одамна *тестиран* и * преживеав* со високи оцени,за жал.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Јао батка се распричао ссрпске  ;D
Значи лапа е едно, транзистор е друго, кондензатор е трето... би објаснил зш се јавува таа појава(пошто гледам усте не се дговорифте за термин) кај ламбите, ама да не ме пратите и мене на тестирање страв ми е...

Offline Otpor

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 159
 • Gender: Male
Одг: Модификација на кондензатори
« Reply #21 on 20.03.2015, Friday, 10:19:38 (Edited 20.03.2015, Friday, 10:22:47) »
И еве ги монтирани на влез, членот си го зема засилувачот, па можеби понатаму ќе сподели со нас како звучат... ;)


Одлично сработено,по сите тертипи на аудиофилскиот концепт !  ;) Туку шо топологија ти е засилувачот ,ако не е тајна (тајна великих мајстора - КАРАПАНЏА,ако на некој му текнува  ;D )  :D
момент,изгледа на влез два дупли диференцијали,Лич да не е?
,,Алчните за пофалба секогаш имаат мали заслуги,,

Плутарх, двесте и кусур и некоја година П.Н.Е

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2918
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Не е Leach, некој MOSFET засилувач е, колку што видов имаше по два пара од големите IRFP... транзистори, а плочката беше фабричка, можно е да е од некој кит-комплет...
Иначе, кога јас би го правел, би ги ставил грецовите подоле, а електролитите на нивно место, па каблите од напојувањето под ладилникот најкратко до плочката, и плус мислам дека ладилниците се премали за снагата (трафата се 2х35V), а и кутијата не е најдобро решена за вентилација, ама конструкторот мислел поинаку... ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Јао батка се распричао ссрпске  ;D
Значи лапа е едно, транзистор е друго, кондензатор е трето... би објаснил зш се јавува таа појава(пошто гледам усте не се дговорифте за термин) кај ламбите, ама да не ме пратите и мене на тестирање страв ми е...

Бицикле, абе ламба е ламба секако.Кај ламбите има појави.ама сите тие се многу убаво и точно дефинирани пред отприлика 100 години.  8) Ама тоа е кај ламбите,а не кај кондензаторите !Поими не треба да се мешаат ( кој како чул,а неразбрал! ;D ) Уште и восок,вибрации и теслини струи да додадеше се ке беше уште поголем кркамбар. ;) Значи,не треба да се расфрламе со поими и термини кои не ги разбираме или сме ги *прескокнале* на училиште. Јасно ми е што направил Лордзи,тоа е чисто професионално - ако требало и кукулче ке им врзел ( све по жељи муштерије!). 8) А иначе ,тебе би те *екстернирал* по правопис,малку на него да поработиш ! :D :D

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3615
 • Gender: Male
Хехехе
Да да затоа реков ламба е ламба кондензаторе е конденсатор работа си е работа, го разбирам Лорд Зи
А инку не ме чепкај сега тука, прво тастатурава да е мена(мада е мењам 2 години хехех)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Bicikle,батка нема да те * тастатирам* ,ами ке те *екстернирам* паравописно! ;) :D ;D Што има врска бре тастатурата со правописот? 8) 8)

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 673
 • Gender: Male
Што би рекол КилоВолт "Држи вода". И јас така велам.

Offline Gocko

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 59
Оригинал текст , на Чешки јазик
Mikrofoničnost , nežádoucí citlivost elektronického zařízení na zvukové a mechanické signály. Mikrofoničností trpěly zejména elektronky a vzduchové kondenzátory. Vlivem mikrofoničnosti může dojít k samovolnému elektroakustickému rozkmitání celé soustavy (zesilovače)
Превод на Англиски
Mikrofoničnost undesired sensitivity of the electronic equipment for sound and mechanical signals. Mikrofoničností suffered particularly air tubes and capacitors. Due mikrofoničnosti can cause the oscillation of the entire system elektroakustickému (amplifier)

Првиот текст е на Чешки , а потоа преводот на Англиски. Еве сто значи зборот микрофоничност. Гледам дека почнавте теза дали постои или непостои зборот , па затоа побарав по google. Мислам дека батка е во право, и јас досега го немам слушнато зборот. Сигурен сум дека ставениот кондензатор во восок,  доколку можеби би имало мало подобрување , шанси нема да го детектираме тоа со човечко уво , а прашање е дали и со некој мерен инструмент може да се докаже тоа.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: Модификација на кондензатори
« Reply #28 on 20.03.2015, Friday, 21:54:30 (Edited 20.03.2015, Friday, 23:48:01) »
Да,*микрофоничност* така звучи на чешки.Ама само на чешки.Ако сакаш да го преведеш на енглески ќе видиш дека превод едноставно - нема!! Веројатно некој Чех го има * пролупано*.Има и кај Русите такви * небулози*,дури и во званичните упатства и мануали. Дури паметам дека имаше во руски часописи и израз * дрвен микрофон*,а во основа е микрофон направен од дрво со конструкција  во која само калемот имаше бакарна жица.
Дури и меѓупрстените беа дрвени,правени на дребунг ( знаат некој на Форумов што значи од дрво да направиш дрвен цилиндер со навој со дебелина 3 мм!). Е,сега дрвениот микрофон беше рекламиран повеќе во европските,одошто во руските часописи.Но на крај испадна дека *дрвениот микрофон* испадна навистина *дрвен*.
Резиме: дајте пример од стручна литература ,а не од чешки ,руски или српски форум.Во ниеден светски признат технички речник на изрази од аудио техниката таков израз дефинитивно не постои. Секој може како сака да си коментира,ама дома за себе или со друштво,ама за некоја стручна ( званична) употреба се знае како се вовеуваат термините.
Се на се,зборот ми беше ,кој сака навистина стручно и концизно да коментира технички работи,да внимава со изразите,бидејќи навистина сме *тенки* со технички изрази и секое вметнување на  некој нов технички израз треба внимателно да се прави ,со објаснување и коментар.

Споено мислење: 20.03.2015, Friday, 23:48:01
Што би рекол КилоВолт "Држи вода". И јас така велам.

Абе Атанас,ти и Киловолт најдобро водата да си ја држите во уста,најсигурно е да не се истури. 8) Не знам  (само претпоставувам) чие појачало* подобруваше* Лордзи.Убаво би било и газдата да даде коментар што и како се промени во *микрофоничноста* после оваа преправка.Јас лично би ги ставил електролитите позади ладилниците,веднаш до грецовите.  Нема потреба од долги водови од грец до електролитите,напротив подобро е да бидат што пократи и подебели (можеби бакарни ленти или подебела лицна спровната низ проводни кондензатори).И нешто друго- гледам дека ова е само излез,па не би играл со пин-ови,ами со квалитетни BNC или џекови 6,3 мм  малку поквалитетни.И обавезно влезовите би ги одвоил со метална преграда од остатокот од електрониката.Умасувањето се знае- ама овде не го гледам баш тоа школски направено ( можеби грешам!),но од сликата не добив таков впешаток.

Offline slidermc

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 595
 • Gender: Male
Изгледа човеков ги помешал поимите кондензаторски микрофон - со микрофоничност во кондензатор.....