Author Topic: Податоци за компјутер „Марта“  (Read 4490 times)

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 929
 • Gender: Male
Податоци за компјутер „Марта“
« Opened on 07.01.2015, Wednesday, 21:26:40 (Edited 12.06.2017, Monday, 00:23:34) »
Во времето кога јас бев основно школо (некаде 1994), на секција по информатика имавме компјутери „Марта“. Знам само така ги викаа, имаа 5,25 инчен флопи диск, црно-зелен екран а тастатурата и електрониката комплет беа споени во едно.. па чисто онака барав по интернет не можам да најдам ништо, а ме интересира што како перформанси имале.. Можда под некое друго име се водат незнам.. се сеќавам дека ги викаа само „Марта“ ..па ако знае некој нека каже  :)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Процесор 286 , 4 RAM, се подигаат од Флопи,користеа graphical user interface (GUI) for its own operating system (MS-DOS) 8)
32-bit capabilities.

Offline MURO

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 136
Малку е познато, но бившата во Југославија имаше и свои компјутери. Неколку модели беа исфрлени од TRS (Tvornica Racunskih Strojeva) Zagreb. Раните  Девеесети работев како сервисер и затекнав два од нив во полна форма  едниот беше во бивша кланица а другиот во бивша Механика (потоа Асиба и МГ). Тие наместо во куќиште беа вградени во дрвени бироа на местото за фиоките. 5,2'' флопи диск беше вграден на самата фиока. Бироата беа сини со бели фиоки ако се саќавам. Еден од продуктите на TRS Загреб личеше токму на описот на "Марта", црн монитор, зелени букви и тастатура во исто куќиште со електроника. Беше базиран на некој Моторолин CPU, ама на името не ми текнува.

Offline BorceBT

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1823
 • Gender: Male
  • www.trajkovski.net
Одговорот на ова прашање е малку посложен отколку што изгледа :) Имено компјутер Марта не постоеше. Ова име Марта беше измислено и залепено од страна на фирмата која ги увезуваше овие компјутери во Македонија а тоа беше "Јавор Информатика" од Битола. Оригинално овие компјутери се викаа IRIS 8 и беа склопувани од мала домашна компанија од Босна и Херцеговина. Овие компјутери во суштина беа клонови на Apple II компјутерите и користеа ист микропроцесор како и Commodore 64 - MOS6502. Имаа 64КВ RAM меморија и работеа со 5'' 1/4 флопи дискови со капацитет од 630КВ. Овие компјутери од југословенско производство беа наменети специјално за едукативни цели (за во училишта) и беа опремени со мрежни картички и поврзани со мрежа и централен компјутер кај кој имаше хард диск и евентуално печатач. Интересно овде е што централниот компјутер (серверот) беше во суштина 286 IBM компатибилен компјутер :)
Најпознати работи што се правеа на овој компјутер беа програмирањето во Basic и играњето на Frogger - жапчето што преминува автопат :)
Никогаш неможеш да знаеш се, но секогаш можеш да знаеш повеќе.

Maxwell

 • Guest
Еве една тема во врска со старите компјутери

Code: [Select]
http://forum.kajgana.com/threads/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%98%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D0%A4%D0%A0%D0%88.4236/

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1270
 • Gender: Male
Правец е произведуван во Бугарија како бугарски компјутер!

Quote
„Правец“ е серия български персонални компютри, създадени от Иван Марангозов и разработени в ИТКР, БАН, произвеждани основно в ЗИМ...

Бугарски.
Code: [Select]
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86_(%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%80%D0%B8)
Македонски
Code: [Select]
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%86_(%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%B8)
IRIS 8 - Računar proizveden u BiH (компјутер произведен во БиХ, од Енергоинвест).

Code: [Select]
http://forum.klix.ba/iris-8-racunar-proizveden-u-bih-t91187.html
Ако некој знае а знае дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Податоци за компјутер „Марта“
« Reply #6 on 12.06.2017, Monday, 14:37:06 (Edited 12.06.2017, Monday, 14:39:26) »
Постовите се бришани бидејки не се во склоп на политиката на Форумот! nsu и MarkoMK замешаa многу и политика, последна опомена пред банирање!

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 415
 • Gender: Male
Се сеќавам дека списанието галаксија имаше еден свој компјутер кој се добиваше како кит и се склопуваше дома.
Code: [Select]
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0_(%D1%80%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80)
сеуште ја имам сервисна книга за комодоре 64 и ЗХ Спектрум

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Од тоа што разгледав на Wikipedia, Галаксија е клон на Commodore, само што има многу помалку RAM.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Не е баш *клон*! Таа е посебно развиена и има друг пристап, само тогаш немаше многу избор околу програмските јазици и дизајнот на компјутерите.Галаксија е мислам уникатен производ.Ако беше копија на Комодоре некој ке настрадаше ! ;D Тогаш законите беа многу построги!

Offline MURO

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 136
Галаксија ни од далеку не е клон на Комодоре 64. Галаксија е базирана на Zilog -овиот процесор Z80, а Комодорето на MOS6510. Галаксија повеќе има сличност со ZX Спектрум. Некои дури викаат дека Синклер (производителот на спектрумот) ја украл идејата од Воја Антониќ, со оглед на тоа дека Спектрумот се појавува подоцна од Галаксија. Се разбира дека не е така, а и самиот Антониќ потврдува. Галаксија е ремек дело на еден извонреден  електроинжинер кое нема време да заживее токму поради појавата на конфекциските Спектрум, и  подоцна Комодоре. Инаку, Антониќ има и низа други квалитетни проекти, и сите според мене (и не само мене) се хитови. Оперативниот систем за Галаксија е пишуван и дебагиран буквално на хартија, а како меморија е користена обичнa ЕПРОМ меморија (која се брише со УВ лампа). Во светот на електрониката човекот беше она што беше Мајк Тајсон на рингот (за тоа време зборам- доцни 80-ти, рани 90-ти).

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11634
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Јас пак се мислев дека Commodore користи Z80... или некој друг клон на 8080.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Е испадна дека не било така незнам колку се плаќало кој ми кажуваше во тоа време пример да го увезеш 8085 моторолиниот процесор 8) 8) ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш