Author Topic: Случајни муабети  (Read 477408 times)

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 615
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7725 on 06.01.2021, Wednesday, 18:05:32 »
За многу години. Среќни и весели празници на сите. ❤


Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3873
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7726 on 06.01.2021, Wednesday, 22:58:44 »
За многу години.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7727 on 06.01.2021, Wednesday, 23:01:21 »
Среќен Бадник :).

Не е исто без коледарчиња :(, ама тоа е тоа... модерни времиња :(.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 64
Re: Случајни муабети
« Reply #7728 on 09.01.2021, Saturday, 23:41:21 »
Како се вика оној прекидач кој служи за пали/гаси кој го има на индустриски машини. Има две копчиња, црвено/зелено.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7729 on 10.01.2021, Sunday, 04:23:29 »
Мислиш на ова?

It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 64
Re: Случајни муабети
« Reply #7730 on 10.01.2021, Sunday, 10:34:15 »
Да, само без портокаловото копче.
Патем, дали постои јачина на таквите "прекидачи", бидејќи имам електромотор, кој е врзан за редуктор. Моторот е 0,18-0,21KW, 0,61-0,74A трофазен. Па сакам да му вградам некаков прекидач, сега правам пали/гаси директно во штекер.

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 964
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7731 on 10.01.2021, Sunday, 10:59:05 »
Овие имат и електгромагнетна склопка внатре за да држи, пошто се работи за тастери.. па моќноста зависи дирекно од склопката.. во принцип таа моќност што ја наведуваш е мала мислам повеќето би задоволиле. :)
Life is too short to remove USB safely ..

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7732 on 10.01.2021, Sunday, 11:17:48 »
Па сакам да му вградам некаков прекидач, сега правам пали/гаси директно во штекер.

Не ти треба со две, со едно копче ти е доволно :). Две ти требаат ако, на пример, има насоки на ротација моторот, па едно копче за една насока, друго за друга ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Nikol4e

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 64
Re: Случајни муабети
« Reply #7733 on 10.01.2021, Sunday, 11:43:46 »
Ќе одам до електрометал утре, ќе видам каков е изборот.
Инаку нема промена на ротација,  имав машина со таква склопка старт/стоп и некако се навикнав на две копчиња, а со едно не сум видел.

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 848
Re: Случајни муабети
« Reply #7734 on 10.01.2021, Sunday, 13:23:19 »
Требаат два тастери. Еден за старт и еден за стоп.
Жан

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 848
Re: Случајни муабети
« Reply #7735 on 10.01.2021, Sunday, 19:35:00 »
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7736 on 10.01.2021, Sunday, 21:25:48 »
Аха, значи не се тоа класични прекинувачи, туку тие тастери активираат склопка, затоа треба два ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7737 on 11.01.2021, Monday, 02:00:16 »
Има мал новитет на форумот, чисто да не се чудите ;). Од сега натаму, ако кликнете на attachment кој е слика, сликата се отвора во нов таб, т.е. не се симнува локално (на самиот уред, компјутер, што и да е) како и секој друг класичен attachment ;). Ова одамна сакав да го имплементирам, ама сега стигнав ;).

Како и да е, се друго си останува исто ;). Прво сакав да бидат како image thumbnails имплементирани, ама има недостаток тоа, често знае да се зезне image thumbnail cache-от (самите фајлови), па да треба да се реконструира, т.е. да се избришат старите и да се регенерираат нови, а поради определени недостатоци кои се проследуваат со години низ SMF, ова е моментално многу работа (би требало се ова да се среди со SMF 2.1 ;)), така да, сега за сега барем, нека остане вака, клик на image attachment-от, сликата се отвора во нов таб ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3073
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Случајни муабети
« Reply #7738 on 11.01.2021, Monday, 02:08:46 »
Мислам дека ова може да го ставиш во Известувања ;).
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12572
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7739 on 11.01.2021, Monday, 14:29:28 »
Да, во право си, го ставив ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."