Author Topic: Случајни муабети  (Read 383991 times)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Случајни муабети
« Reply #7395 on 07.11.2019, Thursday, 23:18:18 »
Велам да оставиме вака во случајни муабети една недела, да имаат шанса да се пријават повеќе луѓе.
Засега сме јас, GigaWatt и bicikle пријавени.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline stiffy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 489
 • Gender: Male
 • ак сакам.
Re: Случајни муабети
« Reply #7396 on 12.11.2019, Tuesday, 09:34:40 »
пиши таму една црта и за мене...колку пива на гига му должам, имат камбана да се напрајт дур се раздолжиме  ;D ;D

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7397 on 13.11.2019, Wednesday, 04:14:17 »
Ти колку должиш, Трамп не може да плати ;D ;D ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7398 on 16.11.2019, Saturday, 12:42:38 »

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 824
Жан

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Случајни муабети
« Reply #7400 on 16.11.2019, Saturday, 21:39:50 »
r = 1.2 cm :D
Џабе, нема постапка, не ти веруваме...  :P
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3774
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7401 on 16.11.2019, Saturday, 22:59:10 »
Од око ?

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 824
Re: Случајни муабети
« Reply #7402 on 16.11.2019, Saturday, 23:11:34 »
Постапка:
1. Ја даунлоадираш сликата
2. Ја отвараш со некоја програма што има фино подесување на зумот
3. Го подесуваш зумот и ја мериш со лењирче долната страна да биде 8цм
4. Мериш колку е r
:D :D
Жан

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Случајни муабети
« Reply #7403 on 16.11.2019, Saturday, 23:48:13 »
То е мајсторско решение, јас сакам со моето ограничено познавање на тригонометрија да се пробам да напишам формула...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7404 on 17.11.2019, Sunday, 15:06:24 »
То е мајсторско решение, јас сакам со моето ограничено познавање на тригонометрија да се пробам да напишам формула...

Не е тешко, doable е ;). Сакаш да го најдам r со формула ;)?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Случајни муабети
« Reply #7405 on 17.11.2019, Sunday, 17:53:20 »
Баш ме интересира како би било, јас заглавив...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7406 on 17.11.2019, Sunday, 23:56:15 »
Се користи тригонометрија ;). Не нешто многу, всушност ја користиш само дефиницијата за cos (мада не мора ни тоа, сега кога ќе размислам... може да се оди и со прости пропорции) за да дефинираш систем равенки.

Го немам нацртано убаво... да го нацртам убаво, ќе го скенирам и ќе го post-ирам ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Случајни муабети
« Reply #7407 on 18.11.2019, Monday, 01:54:35 »
Јасно дека со косинус, јас имав потешкотии да определам во која точка се допираат двете кружници...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12378
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7408 on 18.11.2019, Monday, 02:07:17 »
Јасно дека со косинус, јас имав потешкотии да определам во која точка се допираат двете кружници...

Повлечи линија меѓу центарите на двете кружници, таму се допираат ;). Секогаш е така ако знаеш дека едната кружница се допира со друга ;). И сосема логично е, едната кружница ја тангентира другата, ако повлечеш линија (тангента) на местото каде што се допираат, правата која ги спојува двата центари е нормална на тангентата ;).

Еве го решението ;). Некаде имам грешка, не знам каде, треба вредноста да излезе над 1, ама излез под 1 :P ;D. Во секој случај, принципот е тој ;). И не мора да е баш тој систем равенки, пропорции може и од друго место да се земат ;).

Code: [Select]
https://cloud.mail.ru/public/21fP/3TUWqp14R
Тоа со (1 - R) цело време ме бунеше и уште кога го добив, знаев дека некаде имам грешка... проверував, ама не успеав да најдам каде е :P ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 814
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Случајни муабети
« Reply #7409 on 19.11.2019, Tuesday, 20:37:19 »
Јасно дека така, ама да можев да одредам каде е центарот на малата кружница...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.