Пик апот не ти е добро поставен : постави го под прав агол према жиците.
Не се точно магнетизираните прачки со исто растојание колку жиците, па го подесив под агол за да биде точно колку жиците. Можеби ќе смени нешто, но сум го сретнал тоа и кај стратокастер гитари и кај телекастер гитари и во никој случај немало проблем па си реков да го пробам.
И гледај да е спрема сите жици еднаква висина постигната.
Тоа ми е точно направено.
а и можеби штимот е низок па жицата ѕвони.
Стандарден Е-штим и 10-ка жици челично јадро, никел мотани подебелите, поприлично затегнати се, не ми се верува тоа да е проблемот.
Не се работи за интерференција, ами проблемот е што пик апот е преосетлив.
Фидбек е батка, сигурен сум, 100%. Пробав на звучници да пуштам синусоида со иста фреквенција гитарата се однесува исто, резонира многу, само при таа фреквенција, фаќа и некој хармоник повисоко ама не е тоа толку приметливо. Се цитирам самиот:
Гитарата создава фидбек преку жиците, т.е. резонира телото, со него и најдебелата жица бидеќи и се погаѓа фреквенцијата, тоа го "слуша" пик-апот, преку засилувачот се засилува и звучните бранови се на точна фреквенција за да го охрабрат осцилирањето на телото, што доведува до посилно осцилирање.
И овој не ми изгледа за пик ап за акустична гитара.
За електрична е.
Гитарава не ми стои некоја * марка*
Чехословачка "Cremona" од '81-'84 негде, поприлично ефтина изработка, ми ја даде вујко ми, првата гитара му била, не е сигурен кога точно ја купил.
П.С. Мислам дека малце забегавме, прашањето не ми беше зошто резонира, тоа го открив самиот, Прашањето беше како тоа да го елиминирам, можеби да ја променам резонантната фреквенција на телото или некако да ја придушам самата резонанција?