Author Topic: Случајни муабети  (Read 414598 times)

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 828
Re: Случајни муабети
« Reply #7245 on 08.08.2019, Thursday, 23:40:55 »
(2+2) во броител: (8/2)*(2+2)=4*(2+2)=4*4=16

(2+2) во именител: 8/(2*(2+2))=8/(2*4)=8/8=1
Според правилата на современата математика и според начинот на кој што е поставена равенката во еден ред (со знакот за делење), втората опција е погрешна.
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7246 on 09.08.2019, Friday, 02:15:59 »
Да, се сложувам дека, според начинот на која е напишана равенката, најверојатно втората опција е погрешна, но затоа се преферира вакви равенки да се пишани недвосмислено, односно да се користат загради при дефинирањето на равенката, за да нема забуни ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Случајни муабети
« Reply #7247 on 09.08.2019, Friday, 11:13:54 »
Во стил на слободен превод, што значи реченицата подолу?

„Горе горе горе, него што горе горе доле!”
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7248 on 09.08.2019, Friday, 11:53:46 »
а „одмор одмор кога одмеор “ мна албански како е ? :D
или овцата тарче на англиски ? xD

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7249 on 09.08.2019, Friday, 18:25:26 »
Во стил на слободен превод, што значи реченицата подолу?

„Горе горе горе, него што горе горе доле!”

На Англиски или...?

а „одмор одмор кога одмеор “ мна албански како е ? :D

Боље да не пишувам ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Случајни муабети
« Reply #7250 on 09.08.2019, Friday, 18:41:11 »
Во стил на слободен превод, што значи реченицата подолу?

„Горе горе горе, него што горе горе доле!”

Од српски на македонски со слободна итерпретација.
Пример: Горе на Водно...
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7251 on 09.08.2019, Friday, 18:55:42 »
„Бетер, бетер, бетер, подобро бетер, бетер отколку долу!“

Некако вака би дошло ???.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Случајни муабети
« Reply #7252 on 10.08.2019, Saturday, 18:57:37 »
Во слободен превод од српски на македонски приближно е вака:

Горе горат горите колку што горите горат долу.
Горе (горе на Водно) горат (горат во оган) горите (горите, шумите дрвјата...) колку што горите (горите, шумите дрвјата...)  горат долу
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7253 on 11.08.2019, Sunday, 02:49:16 »
Да, малку тешко за „копчање“, да бидам искрен ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7254 on 13.08.2019, Tuesday, 09:46:38 »
25к кошташе смрденото фиќо. Тесла има проблем со батериите, не па овај од лаптоп ќе соберел и ќе нарпавел...
Code: [Select]
https://futurism.com/the-byte/tesla-model-3-explode-russiaСтај чаптер на регистрација, да не може 2 поста пократко од 10 минс за нови членови и да не може одма д апишува, него да му одобри човечки фактор или после 24 часа да може да постира.

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 706
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7255 on 13.08.2019, Tuesday, 10:17:49 »
Што се случува со отворање на толку многу теми наеднаш? Ова се вистински членови или ботови?

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7256 on 13.08.2019, Tuesday, 10:25:14 »
вајстински се

Offline Devil

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 5296
 • Gender: Male
  • Македонски форум за електроника
Re: Случајни муабети
« Reply #7257 on 13.08.2019, Tuesday, 10:36:10 »
ботови, ги бришиме темите
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7258 on 13.08.2019, Tuesday, 10:53:07 »
гига спомна дека се луѓе. небитно, нема некоја заштита ?

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7259 on 13.08.2019, Tuesday, 16:35:19 »
Најверојатно се вистински луѓе, платеници (ги плаќаат за да post-ираат spam), но тоа со сигурност ќе се установи откако ќе ги сменам прашањата за регистрација. Планирам денес да го направам тоа ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."