Author Topic: Случајни муабети  (Read 414596 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7230 on 02.08.2019, Friday, 01:33:14 »
Можеби треба да се стават на форумот "емоции" стикери со различен алат па кој сака или незнае како да напише да стави "емоција" (колку не соодветно) од брусалица.

Хммм... ова е интересна идеја ;).


Хахахахахаха ;D ;D ;D... како си ме изнасемал ;D.

апдејт :
Компресорон наверојатно е прегорен, грее претерано, сите кабли ги грее, бучи и на старт се осеќа светлото локално како се намалува. утре ќе го доделка.
Не сум приметил дека стартува пред да го отворам бидејќи кога го прообував ектремно бучеше па го гасев, а и споро стартува.

Има нешто изгорено во него, батали го ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7231 on 02.08.2019, Friday, 13:28:24 (Edited 02.08.2019, Friday, 20:19:14) »
ова чајвод од баба рада е лек за запеќени штрафови :)
Quote
Има нешто изгорено во него, батали го ;).
да да, чај од брусалица и за него :)
Жицата има добар лак, за некој смпс ако ми текне да правам, а леб не јади  :D
Прб пат гледам кај брашлес мотор ило асинхрон, да е изгорен роторон.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7232 on 03.08.2019, Saturday, 02:18:02 »
За се има прв пат ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Re: Случајни муабети
« Reply #7233 on 07.08.2019, Wednesday, 21:27:46 »
Една наизглед едноставна математичка равенка ги подели корисниците на интернетот ширум светот, кои не можат да се сложат околу еднаков резултат.

Резултатот е!

8 ÷ 2(2+2) = ?
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline Atanas

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 706
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7234 on 07.08.2019, Wednesday, 21:57:49 »
8 / 2(2 + 2) = 8 / 2 * 4 = 4 * 4 = 16  :)

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7235 on 07.08.2019, Wednesday, 22:53:46 »
Прво 8:2....  Цела финта е што симболот  ÷ не е дробна црта.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7236 on 08.08.2019, Thursday, 03:19:45 »
Прво 8:2....  Цела финта е што симболот  ÷ не е дробна црта.

Да, но може да се напише како дробна црта ;)... бидејќи секое делење е дропка ;).

Равенката не е поставена добро. Не е прецизирано со загради дали е (8/2)*(2+2) или 8/(2*(2+2)), т.е. дали (2+2) оди во броител или именител на дропката, а секогаш треба да се прецизира ова ако равенката е поставена во една линија, а не две. Така да, без дополнителна информација, не може да се реши равенката, т.е. има две можни решенија, од кои едното е точно а другото грешно.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7237 on 08.08.2019, Thursday, 07:04:05 »
 Да де, тоа е финтата уствари, нели математиката се темели ма предходно одредени недвосмислени правила, а овде е е двосмислено.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7238 on 08.08.2019, Thursday, 15:16:29 »
Затоа нема поента да се решава равенката ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 828
Re: Случајни муабети
« Reply #7239 on 08.08.2019, Thursday, 18:58:42 »
има две можни решенија

Пиши ги двете, баш ме интересира :D


Ме памтите мене, ме немаше скоро 1 година.
Жан

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3022
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Re: Случајни муабети
« Reply #7240 on 08.08.2019, Thursday, 19:34:53 »
Добредојде назад... 8) ;)
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline bicikle

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3801
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7241 on 08.08.2019, Thursday, 20:06:54 »
Што ни се налути?
Едно решење е знакот да претставува : , што значи се оди од десно кон лево и добиваш 8:2=4 па го множиш со (2+2) т.е. 4 и добиваш 16.
Другата финта е овај знакот да е дробна црта, што значи 8е горе, другиот израз е долу и добиваш осум осмини што е 1

Offline dr-mr

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 661
 • Gender: Male
Re: Случајни муабети
« Reply #7242 on 08.08.2019, Thursday, 22:04:18 »
На секоја тататура што ја имам видено  "/" значи исто што и "÷".
на линкот ги има симболите.
Code: [Select]
https://www.rapidtables.com/math/symbols/Basic_Math_Symbols.html
Сепак се ВРТИ !!!

Offline Zan

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 828
Re: Случајни муабети
« Reply #7243 on 08.08.2019, Thursday, 23:27:40 »
Добредојде назад... 8) ;)
Фала, се надевам сите сте добри :)

Што ни се налути?
Не се налутив туку не знаев дека е сменета адресата на форумот. Упорно проверував на elektronika-mk.net и упорно не работеше  ;D Случајно ја најдов новата адреса.


Во врска со равенката, за мене има само едно решение, 16.
Жан

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12424
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Случајни муабети
« Reply #7244 on 08.08.2019, Thursday, 23:33:08 »
Ме памтите мене, ме немаше скоро 1 година.

Друже... дека си бе 8)... добредојде назад ;).

Пиши ги двете, баш ме интересира :D

Едното е кога (2+2) e во именител, а другото кога (2+2) е во броител. Значи решенијата се:

(2+2) во броител: (8/2)*(2+2)=4*(2+2)=4*4=16

(2+2) во именител: 8/(2*(2+2))=8/(2*4)=8/8=1

На секоја тататура што ја имам видено  "/" значи исто што и "÷".
на линкот ги има симболите.
Code: [Select]
https://www.rapidtables.com/math/symbols/Basic_Math_Symbols.html

Да, симболите се исти ;).

Не се налутив туку не знаев дека е сменета адресата на форумот. Упорно проверував на elektronika-mk.net и упорно не работеше  ;D Случајно ја најдов новата адреса.

Пишавме на групата на FB, ама можно е да требаше уште на некое место да пишеме :-\... мислам дека пратив и групен mail со известување дека е сменета адресата на форумот, но подоцна видов дека има лимит на серверот на број на пратени mail-ови во еден час, така да, можно е да не си го примил mail-от, sorry :-\.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."