Е сеа, па нели сите полначи од новите генерации на телефони, се наменети за полнење на посовремените батерии?! (или сепак внатре во самиот телефон околу напојувањето има некое електрониче?! )
Ако мислиш на Li-Ion/Li-Po батерии, современи се уште од 2003, 2004
. Li-Ion и Li-Po батерии во мобилни телефони не се нова работа и сите уреди кои ги користат имаат посебна контрола за полнење на батериите. Li-Ion/Li-Po батериите не се како Ni-Cd/Ni-Mh батериите па „полни како сакаш, колку сакаш, ќе преживее“. Ако ја преполниш, ќе ја уништиш; ако ја препразниш, ќе ја уништиш (дел од ова е „условно кажано“, прочитај ја темава од која ти дадов линк во претходниот post ќе ти стане јасно
). Затоа и се тие контроли за полнење (накратко overvoltage и undervoltage заштити, не смее да падне напонот под 3.7V и не смее да отиде над 4.2V).
Пробав со 2/3 полначи.. иначе тој полнач оригиналниот што си е од телефонот, fast charging.. стварно има 5в/2А на лепенката.. башка батеријата е со некое си флет кабле залемено на батеријата, има 3 контакти на батеријата (+ GND -) тие знаци ги има на флетот.. јас на + и - ги залепив жичките од полначот.. само ви реков ме буни тоа што, воопшто не светна сигналната сијаличка на телефонот дека нешто се дешава т.е дека полни.
П.с искрено баш и не сум се замарал со мобилни.. затоа и тапа сум околу тоа
Не си требал да го правиш тоа, си требал прво да прашаш. Ако си „тапа“, прашај, ќе ти се објасни
.
Со fast charge само ја дозезнуваш батеријата. Знам, сите се брзаме некаде во денешно време и сакаме се да биде брзо, ама да знаеш дека се скратува векот на батеријата со fast charging полначите. Не дека тоа ќе игра некоја улога, телефонот (ако не го е*еш на некој начин во меѓвреме
) ќе ти биде и онака неупотреблив како уред за 3, 4 години, така да, тоа и не игра некоја улога, бидејќи тек тогаш ќе почнат да се познаваат последиците на fast charging циклусите на батеријата... ова е чисто информативно
.
Не може да има GND и -, тоа нема логика. Зепиле нешто колку да не чепкаат луѓе што не се разбираат. Еден од нив е сигурно за ID. Кој... не знам. Треба да се измери, да се види, да се проба (со LED-от како што ти спомнав) па да се погоди распоредот. Се друго е нагаѓање.