Пресметката ти е на место, нели спомнав правоаголен триаголнк, е сега ако се навратиме на теоријата за правоаголен траголник ќе забележиме дека висината спуштена кон хипотенузата (како основа) не може да надминува 1/2 од хипотенузата(це) односно во конкретниот случај не треба да биде подолга од 5,5цм, во спротивно триаголникот не го исполнува условот да е правоаголен. Ова е трик прашање, поентата е да се воочи грешката, а не да се провери дали некој знае да ја пресмета плоштината. Како што спомнав било дадено на интервју од страна на микрософт со цел да се види колку идните работници ќе ја воочат нелогичноста.
Апсолутно дека не може да биде. Секој правоаголен триаголник може да се „вметне“ во круг каде што хипотенузата е дијаметар на кругот. Всушност, ова е најдедноставен начин да направиш правоаголен триаголник, ако немаш линијар при рака. Нацртај круг со конче, клинче и моливче или пенкало, повлечи права линија низ центарот на кругот (дијаметарот), избери една точка на кругот (било која, само да не е некоја од оние со кои се сечат правата и кругот), повлечи од неа прави кон двете пресечни точки на веќе направената права која поминува низ центарот на кругот (дијаметарот) и ете ти правоаголен триаголник
. Било која точка на кругот да ја избереш, аголот кој го оформува таа точка со дијаметарот на кругот, секогаш ќе биде 90 степени
.
Е сега, апсолутно логично е дека висината кај овој триаголник (правоаголниот) не може да биде поголема од половина хипотенуза. Зошто? Пак ќе го земам претходниот пример. Од точката која го оформува правиот агол спушти висина кон хипотенузата (дијаметарот на кругот). Максималната должина на таа отсечка може да биде радиусот на кругот, кој е всушност половина дијаметар
. И во таква ситуација, кога висината на правоаголниот триаголник е точно половина од хипотренузата, добиваш рамнокрак правоаголен триаголник
.
Имаше порано финти во програмирање кои се користеа за брза проверка на вакви работи. На пример, задаваш страни на триаголник и треба некој софтвер да провери дали е правоаголен или не. Баш вакви финти се користеа за брза проверка
.
Ама ова порано, кога тактот на работа на процесорите беше мноооогу понизок од денешниот. Порано мораше да се оптмизира, а CAD и CAE програмите не се од вчера. Порано, да бидеш developer (тогаш, мене ако ме прашате, го имаа баш вистинскиот назив, ги викаа coders
, е тоа е тоа, порано да бидеш coder беше... WOW
) беше... квантна физика... требаше да знаеш се, од ASM до C++, Delphi, Java... сега... само C# или некој друг програмски јазик на база на .NET и бркај работа
.
Лесно е да работиш со 10 јадрен процесор на 4GHz. Ај да те видам истото направи го на PII на 233MHz
. Е, тоа е уметност
... која, за жал, изумира. Фирмиве бараат се побрз развој на софтвер, а со тоа се губи уметноста во оптимизација на софтверот :S... а да не зборувам и за малиот милион на bug-ови кои се јавуваат поради компатибилност/некомпатибилност на развојните околини со... кој знае која верзија на Windows, distro на Linux или што ти ја знам :S.
Како што споменав, не знам која марка се конкретно мониторите што ги имаш, али во последно све е "made in china. Последно користев кондензатори од алпина засилувач, испукаа како каписли, па од тогаш накако не ми е верно да ставам стари кондензатори. Точно дека може да се најде добар кондензатор, али секако немам моментално залихи на стари уреди па пре би зел нов кондензатор него стар уред.
Епа јас пак, имам залиха на стари уреди и имам од што да вадам и да пробувам, испитувам, мерам, итн.
А од засилувачи, да знаеш, џабе вадиш. Ако е понов модел, таму само шљам (Кинески) има. Извади од некој CRT монитор или телевизор (ама од некој brand name постар) да видиш што е кондензатор
. Тие се наменети за работа во високофреквентни секции и во импулсни режими. Тие се магариња
. Тие терале 10 или 20 години и ќе тераат барем уште толку
, верувај
. Тие дури и да подујат, пак тераат. Ми се има и ова случено. Ми го носат пак еден монитор поради... сосема трета работа (не беше поврзано со напојувачка секција, мислам дека беше нешто со VGA конекторот). Претходно сум сменил кондензатори (подуени биле) и сега го отварам, пак еден е малку подуен. Ама Rubycon беше, подуен ама маме му е*ам, не паѓа напон бе
. Мерам напон на излез од него, толку колку што треба да биде. Го вадам, му мерам капацитивност, малку падната (мислам дека беше 1000uF, му измерив 800 и нешто uF). Кај Кинескине, малку да е подуен, мери капацитивност, барем на 1/3 од декларираната е. Го ставам пак назад, чисто ме интересираше колку грее (ако се подуени, обично многу греат), го допирам... толичок... мислам, може да се држи со рака. Без разлика, и него го сменив, ставив еден со поголема капацитивност (нека има фазла, не е проблем тоа во SMPS секции
), ама пак, ете ти доказ. Тој можеби ќе терал така уште... па кој знае колку... дур не планирале да го фрлат мониторот бидејќи сакале нов со HDMI
.
Секогаш сум гледал кутијата да ја одржам на некока нормална температура, па сум немал проблем со нови кондензатори, да претежно сум вградувал вентилаторче да луфтира.
Е затоа не си имал проблеми. Тие Кинеските под default си греат... и тоа бааги.
Ај вака, направи тест. Земи SMPS од PC, монтирај го на некоја плоча (по можност, на некоја P4, 478 Socket, не поради друго, P4-ките греат у ПМ кога се оптоварени), пушти некој CPU/GPU stress tester (јас обично го користам Heavy Load, најпрост ми е затоа, а има и многу други и со многу понапредни функции), отвори го напојувањето (само капакот е доволно, не мора и кулерот да го гасиш, иако тоа е поентата, ама вака, со изваден капак, тој ќе влече од секаде воздух и практично, нема добро да го лади тоа што треба да го лади) и остави го така да работи некое време, со пуштен CPU stress test. Доволно е 15, 20 минути. Допри ги кондензаторите на секундар. Ама 100% нема да можеш да ги држиш повеќе од секунда или две... значи некаде околу 60 степени развиле. Ај потоа замени ги со brand name кондензатори од стари уреди и пак направи го истиот тест. 100% ќе бидат само млаки
.
Знам бидејќи го имам правено тестов, и тоа неколку пати со различни кондензатори од различни годишта (постари, понови)... секогаш стигнував до истиот заклучок, само млаки беа
.
А тоа со Егејците и Власите, шала беше
. И јас имам другар Влав, троши пари ко луд
. Денес зема плата, по два дена, денар нема
. Поентата ми беше, Кинезиве се посебна сорта. Ништо не смее да се фрли, се мора да се продаде, како знаете и умеете, ребрендирајте, менувајте налепници, што сакате правете, само продадете го.