Многу е убаво кога ке завршиш некоја школа и со љубов ќе ја работиш работата која ја сакаш!
Ова е многу добра идеја, ама што правиме ако тоа што сакаш да го работиш не е платено или многу малку се плаќа? Па ќе ме демотивира, ќе завршам за тоа што сум сакал да го работам и што, нема работа... или некоја мизерна плата добивам, колку да се каже дека имам работа и дека ме плаќаат.
До некаде и ова е причината поради која луѓето си заминуваат од оваа земја. Всушност, кога ќе размислам, ова е најголема причина. На оние кои навистина работат и се добри во тоа што го работат, не им се цени трудот. И која мотивација ја имам јас да работам ако мене ме третираат како мазга и ми трупаат се и сешто, а газдата не забележува (или намерно замижува) пред тоа, не ме плаќа на време, не ми плаќа за прекувремено и еден куп други работи.
Кај нас се гледа на се да се заштеди. Бидејќи работодавците знаат дека сме прилично инвентивни како нација и знаат дека знаеме да се снајдеме, дури и во невозможни ситуации, си даваат за право да најмуваат еден човек за работно место за 5 души. Ајде, барем да ме плаќаше колку за тројца, немаше да имам ништо против... ама плаќаат како за еден, а сака да му работиш како за петторица. И, се разбира, бидејќи работиш се и сешто, ќе ти се случи да згрешиш... и на крајот пак ти си крив
... и на тебе ти се крати плата
. Па да ми била најголема љубов работата која ја работам, ќе се откажам, ќе си речам „нека иде све у ПМ“.
Да не бидам премногу негативен. Убаво е да имаш работа која сакаш да ја работиш и ако си во ситуација да можеш да бираш, да, дефинитивно избери ја таа работа. Но, ако не си платен како што треба, барај друго работно место. За жал, во ова време, само парата се цени, ништо друго... и колку повеќе ги имате, толку подобро.