Да знам дека се исплати трудот , и првиот пат кога не ми успеа ти ми велеше да продолжам и го напраив првиот уред и ми успеа ! И сега не ми е проблем теоријата туку праксата , вие сто посто не сте почнале сами да лемите да спојувате елементи и слични . Во мојов случај татко ми ме научи само да лемам али едноставни работи само со обичен леткум без тенок врв , само затоа што тоа беше и во можност . Во основно професорката по ОТП беше алергична на гасови затоа и не лемевме ...
Цобе, само ќе ти кажам дека во фамилија (мојата) немам никој кој се бави општо, со техника, а камо ли електроника
. Сите се во сосема спротивни правци од ова јас што го работам
. Така да, мене никој не ми покажа ни како да лемам, освен професорот по ОТП во основно
. Поентата ми е дека, да, имав многу падни-стани моменти во електрониката, но тоа не значи дека треба да се откажам
. Тврдоглав и инает сум многу за некои работи
. Зошто не се откажав? Логиката ми беше следна: „абе глупа машина мене ќе ме е*ава ?, епа нема, попаметна од мене не е
“. И поради оваа констатација, сум продолжил и понатаму во животот, не само за електроника, и за многу други проблеми. Истрајноста е најголем проблем, знам, сум го искусил тоа, најтешко е да си истраен
. Но од друга страна, наградата која се добива доколку си истраен е многу поголема од таа што ќе ја добиеш доколку едноставно се откажеш
. Знам, и јас сум викал „не можем повеќе, кој те е*е, иди у п*чку м*тер, нејќам виѓе да те гледам“, ама по некое време, пак се навраќам на истиот проблем, малку да „искулирам“, да избистрам глава
. Работите изледаат могу различно по ден или два (некогаш и повеќе) пауза
. Добиваш нова перспектива на работите
.
И, најбитно, читајте литература, никој не се родил учен. Никој не бара да станете доктори на науки, но само од форум не се учи. Исто така, книги не се читаат и учат online. Да, симнете книга, но испритајте си ја, на работна маса со неа, ако има теоретски задачи со неа, пенкало и хартија до вас и почнете да решавате. Да видите колку многу повеќе работи ќе ви бидат појасни и проблемите со уредите ќе почнете и самите да ги отклонувате
. Па и на други ќе почнете да помагате најверојатно
. Не се плашете да прашате ако некаде заглавите со некој дел од книгата, нешто не ви е јасно. Прашајте, сигурен сум дека ќе добиете одговор
. Практичното знаење е важно, но ни оддалеку толку како теоретското, еден од професорите по пракса во средно ми викаше „на добра теорија, да видиш како лесно се лепи пракса
“. Поентата ми е, надградувајте се, не само практично и преку форумов, општо, и теоретски, без разлика дали е тоа електроника, машинство, програмирање или било што друго
. Да, тоа е најтешкиот пат, ама наградата на крајот е многу послатка
. Ќе цитирам некој (не знам, кој, искрено, не знам кој го има кажано ова, само сум го чул) многу попаметен од мене: „може се да ви земат, кола, стан, куќа... никој не може да ви го одземе знаењето, а со него, можете пак да си надокнадите се што сте изгубиле
“.