Па искрено, сеуште не сум проблал да видам како мери, само го баждарев со отпорник од 10 оми. Ај ќе пробам за некој ден, имам дома еден то електролити од телевизори од „илјададеветстодруга“, па ќе видиме како ќе покажува
. А инаку да, според проектот од Емитер е правен
.
Не е проблем за каблите, најдов двожилни оклопни кабли, проблем се сондите, низ нитуедна сонда од продавнциве што ја пробав не може да се протне оклопниот двожилен кабел :S, освен се разбира низ најскапите, ама не планирам да фрлам 300 денари за една сонда (значи 600 за пар) само за да може да се протне двожилен кабел низ неа :S. Ама мслам дека им најдов решение
. Еве слика
.
Знам дека сондите не се баш долги, ама да имав малку повеќе од таа дебелата бакарна жица ќе ги направев подолги.
Ја пробав таа финтата со челичната игла низ сонда што колегата ја имаше направено и навистина профункционира
, супер си се залепи калајот за челикот, не знам како ама супер се залепи
. Иглите се протнати низ избушени буксни од штекер, од оние поевтините, Турските. Додека ги избушив буксните ми се искршија две бургии (една од 1mm и една од 1.5mm, ама нема везе, и онака по 10 денари се
), ама нема везе, битно ги избушив
. потоа на нив се надодадени два бакарни дебели полни кабли (ги собрав од улица, изгледа менувале инсталација на некоја светлечка бандера за улица). Сега треба само уште да ги залемам каблите за краевите на бакарниот кабел и да се стави околу нив нешто како панцир црево. Имам дома едно такво цревце (не знам од каде ми е, ама совршено се околопува околу буксните
). Потоа малку супер лепак за да сета конструкција стои на место, и тоа е тоа
.