Author Topic: Случајни муабети  (Read 1137100 times)

Offline batka

• Топ Експерт
Re: Случајни муабети
« Reply #1035 on 02.01.2011, Sunday, 17:13:41 »
Чувај го за идниот музеј на Електрониката,веројатно некогаш и ке биде изграден во Македонија :D ;)

Offline Bojan

• Топ Експерт
  • Turn it ON and keep it ON
« Reply #1036 on 02.01.2011, Sunday, 17:15:10 »
да, остај го на твоите пра пра пра внуци да го остават во музејот што ке го прават...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #1037 on 02.01.2011, Sunday, 17:17:31 »
Ништо, иде во канта ;D. Не можам да најдам што е, а најверојатно е контролерот, не е EPROM-от, најчесто во евтиниве копии на некои уреди EPROM-ите ги изведуваа како црни „плуканици“, така да ова е најверојатно контролерот.

Ако ги сака некој, слободно нека си ги земе, мене не ми требаат, уште едно исто вакво имам ;D.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

• Топ Експерт
« Reply #1038 on 02.01.2011, Sunday, 17:21:24 »
Абе имам јас десетици такви ,ги чувам во една кутија и само велам ке се најдат...Ако Македонија тргне да го освојува свемирот... веројатно ке притребаат! ;D ;D ;D ;D

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
« Reply #1039 on 02.01.2011, Sunday, 17:50:42 »
леле јас имав такво нинтендо-рамбо, ама колку глупи  немам зборови... тоа едно големи црни кутии а пак внатре електрониката е само 1/3 или 1/4 од целиот простор. Игрите беа тапаџонсон во споредба со другите нинтенда (тие што ги играа на А1 ако памти некој)
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #1040 on 02.01.2011, Sunday, 18:07:11 (Edited 02.01.2011, Sunday, 18:08:42) »
леле јас имав такво нинтендо-рамбо, ама колку глупи  немам зборови... тоа едно големи црни кутии а пак внатре електрониката е само 1/3 или 1/4 од целиот простор. Игрите беа тапаџонсон во споредба со другите нинтенда (тие што ги играа на А1 ако памти некој)

хахахахаха ;D ;D ;D... да да, 90% од кутијата е празна, електрониката е само горе, другото е само за да држи тежина, ама мислам дека и тие нинтенда се копии од некои други нинтенда, затоа и мора да е таква кутијата, иако 90% од неа е празна ;D.

Споено мислење: 02.01.2011, Sunday, 18:08:42
Абе имам јас десетици такви ,ги чувам во една кутија и само велам ке се најдат...Ако Македонија тргне да го освојува свемирот... веројатно ке притребаат! ;D ;D ;D ;D

Имав и јас такви 3, 4, одамна ги расклопив ;D, не можам да чекам да ја направат Македонската Вселенска Програма, хахахаха ;D ;D ;D.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
« Reply #1041 on 02.01.2011, Sunday, 18:08:58 »
Такво нинтендо купив од Буњаковец пазарчето за 70DM во тоа време... 92-93та а после ми кажаа дека тие кутии се од 80тите години... значи замисли тие колку се стари...
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #1042 on 02.01.2011, Sunday, 18:10:57 »
Такво нинтендо купив од Буњаковец пазарчето за 70DM во тоа време... 92-93та а после ми кажаа дека тие кутии се од 80тите години... значи замисли тие колку се стари...

Оригиналите биле од 80-тите, копиите се понови, некаде почеток на 90-ти, ама дека тогаш уште бивша Југославија бевме и немаше такви „Американски“ ствари кај нас (видео ирги) и за нас и тие беа „шема“, иако на запад одамна беа застарени ;D.

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
« Reply #1043 on 02.01.2011, Sunday, 18:13:23 »
Тој интегралец чувај го бидејки технологијата на изработка на интегралци била таква што изработкаба била во повеке нанометри (поголеми делчиња :) ) што за некое време кога ке се измислат посупериорни леткуми (подобри од феновите) може ке може да се растури интегралното коло за делови :D

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
« Reply #1044 on 02.01.2011, Sunday, 18:17:03 »
Гига што не видиш во кој степен се наоѓа тоа коло.Дали е во излезниот од аудио или видео сигналот.

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #1045 on 02.01.2011, Sunday, 18:21:09 »
Гига што не видиш во кој степен се наоѓа тоа коло.Дали е во излезниот од аудио или видео сигналот.

Искрено, ме мрзи да гледам, ама не е во видео или аудио делот (во овие нинтенда, се е на една плоча, и видео и аудио, се, дури не можеш ни да одвоиш останатиот дел од колото од аудио/видео делот, се е испреплетено :S), тоа сум 100% сигурен, пиновите се врзани за „црната плуканица“, што значи дека е контролер за EPROM-от (најверојатно).

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
« Reply #1046 on 02.01.2011, Sunday, 18:22:38 »

Искрено, ме мрзи да гледам, ама не е во видео или аудио делот (во овие нинтенда, се е на една плоча, и видео и аудио, се, дури не можеш ни да одвоиш останатиот дел од колото од аудио/видео делот, се е испреплетено :S), тоа сум 100% сигурен, пиновите се врзани за „црната плуканица“, што значи дека е контролер за EPROM-от (најверојатно).
A чек, овој контролер е процесорот или што?

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #1047 on 02.01.2011, Sunday, 18:30:07 »
A чек, овој контролер е процесорот или што?

Па некако така му доаѓа, ги чита игрите од EPROM-от, ги чита податоците од џоистиците, ги обработува и ги препраќа на аудио/видео делот за да ги препрати после тој дел на телевизорот ;). Ама џабе ќе го чувам, не можам никакви податоци за чипот да најдам :S. Копја е 100%, ама од кого, не знам :S.

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
« Reply #1048 on 02.01.2011, Sunday, 18:31:46 »
стави го во некоја фиока и нека стои, оти знаеш како е, ако фрлиш нешто по само некој ден може да ти затреба... како на мене што ми се дешава :)

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #1049 on 02.01.2011, Sunday, 18:40:45 »
стави го во некоја фиока и нека стои, оти знаеш како е, ако фрлиш нешто по само некој ден може да ти затреба... како на мене што ми се дешава :)

Ова коло е старо... па сигурно едно 20 години. Ако до сега никој не нашол каков тип на процесор/контролер е, не верувам дека некој во идинина ќе се интересира за него, затоа во канта оди и крај, ако ми притреба, тоа е тоа :S. Чувам многу кола кои се контролери за ова или за она, аудио/видео процесори од различни уреди (најчесто телевизори), но за ова коло не можам да најдам податоци, за нив сум можел и можам да видам дали може да се сменат или дали може да се еквивалентираат со некои други. Ова нема поента да го чувам ако не знам како функционира :S.