Батка,пред било што да поставиш како тема за прашување,прво преслушај се што сакаш! Велиш дека : *Јас не реков скроз точно да измерам колку вати е сакам да знам отприлика бидејки имам појачао 200 вати дали е соодветно занего или треба послабо или појако... Па темата ми беше дали има некаков начин да се измери ватажата на звучникот па да направам звучна кутија *!?? Е,сега сакаш-не сакаш,ама прашањето треба да е поставено во друга насока-имаш звучник,не знаеш колку е јак,а сакаш да направиш сабвуфер кутија со него и тој да свири на 200W појачувач! Тоа би требало поентата да биде .Ако си претрчал малку по Форумов ке најдеш повеќе постови,теми за вакви вуфери со 10 инчни басови. Бидејќи ништо друго не ти значи ништо,направи ја доброи прецизно дрвенаријата,извади ги оние сунгери од под звучникот и стави жива гума под него.Стегни го добро со штрафови .Место свртница прво директно вклучи го на појачувачот и пушти да свири,па ке видиш отприлика каде е со јачината.Свртници имаш во неколку теми,земи малку мотај жица,експериментирај и кажи што добиваш,па ако има проблем да го решаваме.Значи ,според мене побарај теми во Звучници и читај.Ако не чекај го колегата ,тој ке ти предложи сигурно формули,пресмети,па сметај.