Author Topic: VFD Руски часовник  (Read 1166 times)

Offline tomce

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 62
VFD Руски часовник
« Opened on 21.09.2014, Sunday, 19:11:31 »
Дечки кај дедо ми на таван преуредувавме и најдов стар руски часовник со VFD лампи
го пуштам светат али не покажуват точно Некои цифри, и минутките стојат


како и што да проверам, онака ми се виде интересно ретро часовник, па да видам дали ке профункционира
за оваков часовник се работи

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #1 on 21.09.2014, Sunday, 22:33:34 »
Смени ги прво сите електролити!!

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 742
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #2 on 21.09.2014, Sunday, 22:37:07 »
Добро ти кажа батка, смени ги електролитите, склони се кон сушење кога олку време не се користени, исто така би ти препорачал и отпорниците да ги провериш дали има некои отстапки од припишаните вредности. ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #3 on 21.09.2014, Sunday, 22:49:19 »
Отпорниците не се критични.Ионака руските имаат 20% толеранција. ;)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 742
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #4 on 21.09.2014, Sunday, 22:53:03 »
А знаеш дека прегорен отпорник од 100 оми може да достигне и до 1000? ;)
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #5 on 21.09.2014, Sunday, 22:59:44 »
Хехе, и јас се заразив со овие саати, еден куп ги собрав во меѓувреме... ;)
Пробај смени ги местата на лампата што не свети целосно и некоја друга, ако сите сегменти работат кога ќе ја ставиш на друго место лампата е исправна и проблемот е негде во електрониката, најверојатно во лош контакт со подножјето или дефект на некој од транзисторите или интегралците што ги побудуваат сегментите. Ако некои сегменти не светат и кога ќе ја преместиш на друго место тогаш лампата е неисправна, сум имал и такви случаи, ознаката и е ИВ-12, ако не се снајдеш за замена пиши ми ПП, имам десетици од овие лампи.
Не те разбрав баш за минутите, како тоа стојат, ако работи временската база треба да трепка средната лампа, а минутите стојат, единствено последната бројка се менува на секоја минута.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline tomce

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 62
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #6 on 21.09.2014, Sunday, 23:13:46 (Edited 22.09.2014, Monday, 16:37:16) »
ке пробам да ги сменам електролитите
инаку сите сегменти на ламбите работат, тоа прво го пробав

проблемот е почне од 01,.. се до 11 потоа се уклучи 12 и одма се врати на 11 (за минутите,, и тоа само последната цифра) и така нонстоп на 11
или пример за саатот некогаш е27,81,..
и при секое вклучување во струја различни манифестации

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #7 on 22.09.2014, Monday, 09:11:54 »
Тогаш дефинитивно проблемот е негде на плочката, прво смени ги сите електролити како што ти кажа Батка, па барај каде е дефектот.
People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #8 on 22.09.2014, Monday, 11:54:30 »
Од некое мое искуство: веројатно се работи за модул со два руски чипа од кои едниот е clock ,a другиот има повеќе функции ,а меѓу другото ги погони и сегментите.Многу често страда првиот чип ,но во твојов случај веројатно се работи за овој другиот.Смени ги електролитите,не верувам отпор да создава проблем.Едино види ако има кварц кристал,може да создава и тој проблем.

Offline LordZi

 • Глобален Модератор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 2912
 • Gender: Male
 • I'm gonna live forever or die trying...
  • LightCraft Studio
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #9 on 22.09.2014, Monday, 21:38:15 »
Не се само два чипа ;), сегментите ги погонат неколки интегралци и еден куп транзисторчиња, еве како изгледа плочката од овие саати...

People who talk behind my back are in good position to kiss my ass!!!

"You may live to see man-made horrors beyond your comprehension." - Tesla

If animals had a religion, humans would be the devil.

LightCraft Studio

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #10 on 23.09.2014, Tuesday, 02:42:32 »
Ова е некоја прастара TTL варијанта.Ако имаш воља менувај кондензатори и логичка сонда во рака.Само прво најди некој руски каталог и види кои се замените за колата.Јас не би се бафтал многу со него, 8)

Offline tomce

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 62
Одг: VFD Руски часовник
« Reply #11 on 23.09.2014, Tuesday, 18:24:04 »
фала лордзи потполно е исто
ке видам како ке сум со време и нерви, знам ке има многу за заменување, и знак ? е дали ке проработи т.е. колку труд ке треба