Author Topic: Проблем со телевизор Panasonic TX-29PM1P (шасија CP-521F)  (Read 4676 times)

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
Одг: Проблем со телевизор Panasonic TX-29PM1P (шасија CP-521F)
« Reply #15 on 06.08.2014, Wednesday, 22:12:24 (Edited 07.08.2014, Thursday, 02:09:59) »
Поздрав на сите...

Денеска ми стигна нов високо-напонски трафо од Скопје и смени го и исто се понаша па зашиште и релејо па исклуче :( Утре ке одам до градо па ке купам и овај транзистор 2SD2579 немам више идеји... ЕСР метро е у фаза на изработка уште скала да се направе треба ;)

"Master, I am here to serve you..."

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
А не го провери хоризонталниот отклонски транзистор пред да го нарачаш високонапонското тафо?
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
Провери го како последнио глупак не го симна од плочата...

Offline SaleSk

• Стручњак
ахахахаах  ;D
За се има првпат.
Го замени ли?
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
Сега ќе одам до центаро да земам еден излуде више мразам овиа телевизори... ;) 10е можда летнаа без потреба. Секоја глупост се плаќа у живото...

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Е тоа е тоа, секоја грешка се плаќа ;D. Ама ако, на грешки и се учи ;). Така да, сметај го ова како едно искуство плус ;). Си платил за да научиш, така гледај на тоа ;).
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
« Reply #21 on 07.08.2014, Thursday, 16:12:17 (Edited 07.08.2014, Thursday, 16:32:43) »
Цел Штип го обрна и неможе да најдам овој транзистор 2SD2579 нема ни BU2527AW а ни BU4507AX :( Ајде ако некој знае уште некој замени молам нека пише.

GigaWatt така си е не се јас нервирам кога сум си сам крив. Телевизори не работеше ретко баш за приател или за семејството и у РС али сега ќе си знаам да треба по ред да одам а не да рипам и да трчам пред руда.

Offline SaleSk

• Стручњак
Што бидна со телевизорот?
Го оправи ли?
Стави му БУ508 за проба...
Ако проработи, гаси и после барај транзистор...
Душевно болниот човек никогаш не напаѓа без причина. По тоа се разликува од нормалните луѓе.
Keyboard not found...Press F1 to continue...

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
Поздрав СалеСК...

Уште не е затворен стое си мислеше дека ќе одам до ск али ми искрснаа други обврски па чекам приатело кога ке оде да ми земе. Поправа 2 телевизора еден Нео и другио некој ВИВАКС со сасија НЕО и на двата телевизора ги изгореле БУ808 и по некоке кондензаторче беше надувано. Кога го симна 2SD2579 и кога го измери свана колку си испадна глуп али нема врска ке го пробам кога ке земам транзистор старото високонапонско трафо ако си работе ќе го оставам докај работе а овоа шо го купи ке си остане у резерва и така и така телевизоро е од тетка ми ;) БУ808 300ден тука половин делови нема да се најдат...

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
« Reply #24 on 29.08.2014, Friday, 15:17:31 (Edited 29.08.2014, Friday, 20:24:15) »
Историскио телевизор никако да проработе можно оти јас сакам да го користам. По (МОЈА МОЈА МОЈА ) грешка ми пратиле уместо 2SD2578 ми испратиле 2SD2579. Разликата е само у една думпер диода инаку по дата шит-о се идентични. Врати го старото трафо да го проверам мозно е да работе па затоа. Има ли некој идеја можам ли некакоа думпер диода да уфрлам и која нека пише...

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
« Reply #25 on 29.08.2014, Friday, 18:00:48 (Edited 29.08.2014, Friday, 18:03:10) »
Има ли некој идеја можам ли некакоа думпер диода да уфрлам и која нека пише...

Извади било каква дампер диода од стар телевизор и стави ја. Пример:

FMP-G2FS --> 1500V, 5A

FMQ-G2FS --> 1500V, 10A

MUR10150E --> 1500V, 10A

Овие диоди најчесто се пакуваат во TO-220 куќиште. Задолжително постави ја диодата на истото ладилно тело како и хоризонталниот отклонски транзистор. Стави и лискун и термо-паста, без разлика дали куќиштето е целото пластично или не.

Offline Toma

• Топ Експерт
  • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
1.
Кога го симна 2SD2579 и кога го измери свана колку си испадна глуп !
Па си симнал 2SD2579
2.
По грешка ми пратиле уместо 2SD2578 ми испратиле 2SD2579.
И си добил 2SD2579.

И што е проблемот сега  и кој цитат е точен 1 или 2 !
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
« Reply #27 on 29.08.2014, Friday, 20:20:15 (Edited 29.08.2014, Friday, 23:27:40) »
Погрешно сум го запишал на папирчето а гледа го и него и шемата и се ал се зафркна и кога сум порачувал од папирчето издиктира... Касно марко на бој стиже... Мора да почнам да спијам и очила да носам секогаш...

Offline Toma

• Топ Експерт
  • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Треба да работи и со 2SD2579 !
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline tesla017

• Ентузијаст
  • **
    • yu3ma
Проба и со новио високонапонскио трафо и па не работе али друкчије звуче со новио трафо како дека тргне да се пале упале се заштитата и па се угасне али диодата само трепне и толку...