Author Topic: Електростатички мултипликатор на напон  (Read 2125 times)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Електростатички мултипликатор на напон
« Opened on 21.02.2014, Friday, 09:15:45 (Edited 22.02.2014, Saturday, 15:09:23) »
Ова е еден прост, но ефективен (и мачен) начин на множење на напон, два кондензатори, жица и пожелно - некој спроводник за да не се чувствува болка... Видеото го кажува останатото...
Инаку, она со ламбичките при крајот е индикатор за поларитет на електричен полнеж, со еден
 P-channel MOSFET и еден  N-channel MOSFET.
Pfaff and Svanberg electrostatic multiplier experiment
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline MetallicA

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 716
 • Gender: Male
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #1 on 21.02.2014, Friday, 11:44:36 »
Ова е принципот на кондезаторите, одоздола става еден проводник, потоа стакло или плексиглас кое служи како диелектрик и пак уште еден проводник, само не ми е јасно како ги полни ? да не е случајно приклучен некој генератор на статички електрицитет?  :D
Metal, and nothing else matters......

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #2 on 21.02.2014, Friday, 16:01:04 »
Стварно чудно ;) ;D ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #3 on 21.02.2014, Friday, 18:46:17 »
Овакви * штосови* има цел куп на .net.Не верувајте дека е ова баш така.Ако е баш така во кујната ке имам мала атомска бомба! ;D ;D Што се однесува на овие * штосови* тоа е исто со оние 4  разводници на напон од кои без кабел изегува напона ако ги врзеш помеѓу себе или оној разводен кабел кој го врзуваш сам со себе и приклучуваш сијалица и таа свети ( а одоздола не се гледа кабелот со кој е поврзан во штек кабелот) ;D И овој израз * множење * не го разбирам.Таков израз не сум сретнал досега!?? 8)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #4 on 21.02.2014, Friday, 20:17:42 »
Quote
И овој израз * множење * не го разбирам.Таков израз не сум сретнал досега!?? Ладен
Тогаш во второ да те вратиме...Се шалам ;D
Нели пишува Pfaff and Svanberg electrostatic multiplier ?
Мислам дека со сликава ќе ти стане нешто појасно...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #5 on 21.02.2014, Friday, 21:06:59 »
Батка,го видов и јас ова ,ама не верувам дека е токму така. 8) Дали си го пробал ти ова?? Јас познавам еден што проба,ама вели * ујдурма* ;D Ако пробаш,пиши за искуствата. ;)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #6 on 21.02.2014, Friday, 21:18:59 »
Просто е, ќе пробам, ама без заштита, ако се осеќа, значи работи... ;D
Нека ме спеца ако ме спеца, мислам дека се навикнав на празнења од високонапонски кондензатор, со исклучена каскада се имам 20-ина пати јако здрмано ;D ;D ;D
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3218
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #7 on 21.02.2014, Friday, 21:37:29 »
друже не значи дека ако 100 пати те има здрмано струја дека си отпорен на тоа, и при работа не е финтата да те здрмува струја секој пат кога ке чепнеш нешто, финтата е да не те здрма струја ниеднаш.
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12177
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #8 on 21.02.2014, Friday, 21:38:14 »
Го реоткрил кондензаторот ;D. Интересно, ама познато ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #9 on 21.02.2014, Friday, 21:43:40 »
друже не значи дека ако 100 пати те има здрмано струја дека си отпорен на тоа, и при работа не е финтата да те здрмува струја секој пат кога ке чепнеш нешто, финтата е да не те здрма струја ниеднаш.
Порано тоа... си ја научив лекцијата, затоа сега сум екстремно претпазлив, и да е, и да не е опасно..
(освен со нисконапонска се разбира ;) )
Ако те здрма стопати, нема да бидеш отпорен, но ќе се навикнеш не електричен удар и нема да ти биде болен како првиот пат ;)

Го реоткрил кондензаторот ;D. Интересно, ама познато ;).
За кого го кажуваш ова?
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12177
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #10 on 21.02.2014, Friday, 22:01:18 »
Го реоткрил кондензаторот ;D. Интересно, ама познато ;).
За кого го кажуваш ова?

За типчето од клипот ;). Знам, сака да покаже како може рачно да се направи напонски множител, ама е веќе познато ;). Интересен е методот на кој е презентирано и корисно за луѓе кои не се разбираат од техника ;). Сепак, сметам дека е недостаток што не коментирал за време на клипот за да биде уште појасен методот.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #11 on 21.02.2014, Friday, 22:15:30 »
Мислам дека повеќе ке ме пецне најлонот со кој се обвиткани РС  куќиштата и кога го вадиш стиропорот се наелектризира и најлонот и самото куќиште.Мораш со штрафцигер да го празниш бидејќи добро дрма ;D Овде овие садови не ми делуваат толку опасно, а диелектрикот е многу дебел за да постигнеш ефект. Но,едно ми боде очи - преводот на македонски е просто смешен ( не се однесува на Киловолт тоа! 8)).Јазикот не ни е погоден за вакви технички изрази  :D :D :D :D :D -*рачно множење...* ( има ли и делење?? ;) ;D ;D)

Offline didy

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 415
 • Gender: Male
Одг: Рачно множење на напон
« Reply #12 on 21.02.2014, Friday, 22:52:44 »
Мислам дека повеќе ке ме пецне најлонот со кој се обвиткани РС  куќиштата и кога го вадиш стиропорот се наелектризира и најлонот и самото куќиште.Мораш со штрафцигер да го празниш бидејќи добро дрма ;D Овде овие садови не ми делуваат толку опасно, а диелектрикот е многу дебел за да постигнеш ефект. Но,едно ми боде очи - преводот на македонски е просто смешен ( не се однесува на Киловолт тоа! 8)).Јазикот не ни е погоден за вакви технички изрази  :D :D :D :D :D -*рачно множење...* ( има ли и делење?? ;) ;D ;D)
мултиплицирање  :D

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Quote
има ли и делење?? Шмекерко Зеленко Зеленко
Да не нема? Е сега добро, не механичко и не електростатичко ;D ;D ;D
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
За електростатско зборуваме_ се фаќаат двајца за рака,едниот го допира новото куќиште а другиот по него го удира струја! :D :D Тоа ти се вика делење на електростатски напон. ;D ;D е,сега вака оди насловот - Електростатички ( подобро е електростатски! ТАКА БАРЕМ МИСЛАМ ДЕКА ТРЕБА ДА БИДЕ) мултипликатор на напон*