Author Topic: Аларм кој известува светлосно при присуство на вода  (Read 3295 times)

Offline warningteam

  • Стручњак
  • ***
  • Posts: 278
Аларм кој известува светлосно при присуство на вода
« Opened on 09.12.2013, Monday, 13:54:12 (Edited 09.12.2013, Monday, 14:57:18) »
Бидејки сум доста „затрескан“ околу алармниве уреди  еве уште една доста корисна и едноставна шема базирана на познатиот ИЦ555 и околни елементи кој секој електроничар сметам дека ги има како залиха дома.Овој аларм  светлосно известува  кога на сондите 1 и 2 ке детектира вода, алармот  може да се искористи како дожд аларм според мене по корисен за припадничките на по нежниот пол  кога ке заврне надвор  да сигнализира со бавно трепкање на ЛЕД диодата да се соберат алиштата од тераса,исто така доколку би се изгравирала мерна скала на сондите кој секако треба да бидат подолги би можело да се мери на која длабочина има вода.
Шема: