Author Topic: Напонски регулатор  (Read 1307 times)

Offline Ordevski

• Нов член
  • *
Напонски регулатор
« Opened on 29.11.2013, Friday, 17:47:23 »
Колеги... Дали имате некоја шема за напонски регулатор ? Фала однапред  ;) ;D

Offline batka

• Топ Експерт
Одг: Напонски регулатор
« Reply #1 on 29.11.2013, Friday, 17:51:46 »
Колега и тебе истото прашање - што,кој,како,каде? 8)

Нема видовити овде,мораш многу прецизно да кажеш што сакаш.

Offline Zan

• Експерт
« Reply #2 on 29.11.2013, Friday, 19:05:03 »
Жан

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
« Reply #3 on 29.11.2013, Friday, 19:51:22 »
ова е напонски стабилизатор
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Zan

• Експерт
« Reply #4 on 29.11.2013, Friday, 20:01:32 »
Ова е цитирано од datasheet

3-Terminal 1A Positive Voltage Regulator
Жан

Offline nsu

• Топ Експерт
« Reply #5 on 29.11.2013, Friday, 20:15:24 »
Друже членот бара стабилизиран извор за напојување.Побарај во темата напојување колку има дури и со регулација на струјата.
Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?board=52.0].Само читај ги насловите колку стабилизирани извори има.Јас мислам дека членот мислеше за стабилизиран извор за напојување со промена на напонот почнувајки од нула па до колку сака.Ако сум у право нека потврди членот кој ја отворил темава најубаво. ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline DX-er

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Докажи дека си човек и речи стоп за убиствата на бебиња! Ако не си човек, требало и тебе да те абортираат :)
« Reply #6 on 29.11.2013, Friday, 21:11:04 »
Да, и јас така знам. Регулатор служи за промена на напонот (регулација)... порано како мал кога ке спомнев во продавница, да ми дадат еден регулатор на волтажа 7805, ке ми речеа, тоа не е регулатор туку стабилизатор.
Чувството кога некој ограничен со размислувањето ке зборува за двојни стандарди/демократија/правила... бљак...

кликни тука за инфо околу форумот.

Offline Hahahaha

• Експерт
« Reply #7 on 29.11.2013, Friday, 21:19:46 »
Да, и јас така знам. Регулатор служи за промена на напонот (регулација)... порано како мал кога ке спомнев во продавница, да ми дадат еден регулатор на волтажа 7805, ке ми речеа, тоа не е регулатор туку стабилизатор.

Добар си ти, јас пред некое време ќе се искарав со ГАЦ, му викам дај ми отпорник тој и тој на 5 волти :D тој ми вика нема такво нешто, јас пак абе дај ми таков отпорник на 5 волти ;D и на крај некако се разбравме :) тоа е кога ќе ти се блокира мозокот, ти мислиш кажуваш едно а тоа друго било уствари :D Малку офф топик

Offline nsu

• Топ Експерт
« Reply #8 on 29.11.2013, Friday, 23:24:12 »
Ту мене у гац колку пати ме имаат поправано за било што.Но сега се трудам да не грешам.Инаку кога сакам да си купам блок кондензатори.Порано секогаш ги викав пластични.И продавачот ми викаше нема такво нешто.И после некое време тоа се блокови ми вика.Извинете за офф топиков но секој може да згреши. Регулатор ,стабилизатор ;D ;D ;D ;D ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш