Е,па има *Cooler master* солидни кулерчиња со лагери и скоро се безшумни.Малку се поскапи ама се одлични за ова намена .Е,треба да го убедиш муштеријата дека се добра работа.Имавме една 17-ка Филис во сервис со така направено ладење и ни беше долго време *репер* за убедување Ке види и слушне како е тоа направено и не се буни муштеријата тогаш
Епа јас немам на лагер никаков LCD, а како ли преправан
. Сеуште сум на CRT
.
Ама за ова кулерче внатре колку у да е тивко некако де ми оди у глава ,зато што во собава моја имам два десктопа со три монитора на нив коишто работат во исто време кога сум на компјутер.
Е сега тие два дестопа имаат вкупно 10 кулера ,значи 10 вентилатора вртат внатре ,што од графички ,што на процесорите на напојувањата на куќиштата и прават голема бука,па ја би нешто да стишам а не да додавам кулери хаха
Хахахахах
... јас имам само едно куќиште во соба, па повеќе кулери имам од тебе
. 4 на куќиште, 3 на плоча, 1 на напојување, 4 на HDD.
Јас веќе си кажав, мене не ми пречат, баш напротив, мене да ме ставиш во серверска соба, јас ќе уживам
. Дури и ми недостасуваат кога ги нема
. Често го оставам PC-то пуштено 24/7 само за да ги слушам кулерите кога спијам, без нив не можам да заспијам
.
Па најголем проблем е тоа што повеќето мислат ако стават 5-6 кулери во кукиштето компјутерот ке биде подобро ладен!! Тоа е само обична *шарена лага*,за фирмите да си продаваат кулери.Во самото куќиште треба да има кулер на процесор и графичката ( обично чипсетот има пасивно ладење) и еден кулер во самото напојување .
Со оваа констатација не се сложувам целосно. Според мене, на northbridge-от и southbridge-от треба задолжително да имаат мали кулерчиња. Има чипсетови кои премногу греат. Има некои кои многу малку греат, ама тие се толку ретки, скоро и да ги нема. Во секоро секоја ситуација која сум ја начекач, northbrige-от само со пасивно ладење дигал над 60, 65, 70 степени, и тоа кога не е оптоварен (кога не се игра игра, кога не се работат CPU и RAM intensive tasks). Истото важи и за southbridge-от. Не дај боже да фатиш да мериш температура кога се копираат фајлови од под неколку 10-тина GB од еден HDD на друг или од една партиција на друга
. При оптеретување на northbridge и southbridge, температурата на ладилното тело лесно знае да летне и до 90 степени (проверено со пирометар и temp сензор од унимер), а колку е вистинската температура во самиот чип... кој знае
.
Најчесто склони кон прегревање се northbridge-ови со интегриран AGP. Дури и кога не е во функција onboard AGP, northbridge-от сепак многу грее. А на тие плочи се ставаат ладилни тела со иста големина како оние без интегриран AGP
. Да не зборуваме за фактот што има цели серии на матични плочи кои имаат проблеми со northbridge-от или southbridge-от... и тоа не поради друго, најчесто поради поддимензионирано ладилно тело, ништо друго. Проблемот се решавал веднаш по монтирање на мало кулерче на northbridge-от или southbrdge-от.
Лично моја препорака е, монтирајте си мало кулерче и на northbridge и на southbridge. Со новава sandy bridge архитектура, веќе нема потреба од nortbridge, ама јас пак би ставил кулерче на southbridge-от.
Околу тие додатните кулери кои ги спомна на самото куќиште, да, навистина нема потреба од нив. Сум мерел разлики во температура, минимални се, неколку степени. Освен ако нема некој навистина голем кулер монтирано на куќиштето кој работи на full speed, тогаш да, знае температурата на целиот систем да се спушти и за 10-тина степени. Ама овие кулери прават повеќе бука од малечките кои ќе ги монтирате на northbridge и на southbridge, а векот на компјутерот загарантирано ќе ви се зголеми барем за дупло
. Е сега, да, ова значи и повеќе прашина и почесто чистење на PC-то, ама затоа барем нема да менувате плочи и на секои 2 или 3 години. А по 3 години, кој знае дали ќе начекате плоча за вашиот RAM и CPU, па проблеми со компатибилност, па ова па она... подобро превенирај, отколу потоа да патиш, тоа е мое мото
... едно од моите мотоа
.
Јас би ставил кулер на се, и на HDD. Неколку пати сум имал проблеми со изгубени податоци поради изгорена електроника на HDD од греење и веќе не сакам да се горам. Тоа им го препорачувам и на сите кои ќе ме консултираат околу купување на ново PC, задолжително да си стават кулери и на HDD
. Ај, ќе прежалиш пари за изгорен CPU, RAM, плоча, ама за податоците... од лично искуство знам колку тешко се прежалуваат. Дел од тие податоци веќе ги нема да се најдат online, а да не зборувам за лични податоци кои воопшто и ги нема online. И сега, не само што имам кулери на секој HDD кој го користам, туку и редовен backup правам на екстерен HDD кој е активен само кога се прави backup-от и не се користи за ништо друго освен за backup. И на него има кулери
. А освен овој HDD за backup, правам backup и на DVD-иња. Веќе никако не ризикувам
.