Здраво, како што гласи насловот, имам проблем со инсталацијата за бојлерот, имено еве за што се работи.
Пред неколку години, проблемот се состоеше од тоа што нонстоп ми гореше термостат (на отприлика неколку месеци), само доаѓаа разноразни мајстори, и се што правеа, беше промена на термостат и образложение за дефектот беше слаб квалитет на термостатите. Последниот мајстор што ми менуваше термостат пред грубо 5-6 години, вршеше некои мерења таму, и констатираше дека преку заземјувањето доаѓа некоја струја од горе-долу 30-40 волти. Неговото решение во моментот беше, да се исклучи заземјувањето, и да се тера така со внимание, да не работи бојлерот додека се тушираме, и еве од тогаш досега, јас навистина немав проблем со термостат, се до пред некој месец, кога најверојатно се залепил биметалот внатре, и не исклучуваше воопшто, а страшно ме мрзеше да го отварам и си терав така. Арно ама, пред некој ден, се заглавив на компјутер и го заборавив уклучен, тој сиротиот прегреал до крај (кољку пише, тољку иде
), и најверојатно имав среќа што не прсна нешто, само собрав храброст, влегов внатре, отворив славина, од која што патем не излегуваше вода, само пареа
ајде го чекав скоро пола саат, се испразни до пола само, замисли, и почна вода да тече. Цревата почнале да течат, ми ги стопи славините и тушот итн итн. Во секој случај, купив нов бојлер, и утре планирам да го монтирам, но многу ме секира работава со заземјувањево, како би можел јас да измерам дали доаѓа некоја струја преку него, инаку располагам нажалост само со унимер и фазомер
, се надевам дека унимерот би можел да ми помогне во случајов, но не знам како би измерил само со една клема, дали да ја врзам едната на нула, а другата на заземјување? Дали да ставам осигурач и да пуштам струја, па така внимателно да мерам? Стварно не знам кое е попаметно, мада првово ми се чини како попомошно, искрено, едвај собрав пари да го купам бојлеров и батеријата, и веќе немам пари за викање мајстори, инаку не би ја решавал оваа проблематика сам.
Исто така да напоменам, пред 3 години кречев во ходникот пред купатилото, и направив една глупава грешка од брзање, малце ми беа тесни роковите и морав, нормално по дома бос, и се качив на старата машина за перење, којашто патем е поврзана веднаш до прекинувачот од бојлерот, како што поминував со четката, ми беше раката со боја направена, и нормално преку водата, доаѓав во директен контакт со ѕидот и всушност станав проводник меѓу машината и ѕидот, и во еден момент осетив како добро ме дрма струја, накратко кажано, ми смрзна гом*ето
, после тоа облеков патики и ја избришав раката добро
и немав проблем, претпоставувам дека би можело да биде до старата машина за перење, пошто имаше таа некои проблеми со програматорот, но не мислам дека беше круцијално тоа за да направи некаков повратен напон, само заглавуваше програматорот, додека не го растурив и го средив. Јас во секој случај утре ќе ги отворам сите штекери и прекинувачот за бојлерот, да увидам дали има некој проблем во нив, но сепак би бил доста благодарен доколку некој може да ми посочи каде и како да го барам проблемот. Јасно ми е дека е ова поголема проблематика, сепак, може и да не е воопшто кај мене проблемот, можеби и откај некој комшија блиску мене. И доколку констатирам дека доаѓа некоја слаба струја низ заземјувањето, дали е безбедно да го поврзам така, во новиот бојлер, заземјувањето се поврзува директно на постољето од греачот. Благодарам однапред и се извинувам за гњавењето со реферати.