Author Topic: Coil32  (Read 2089 times)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Coil32
« Opened on 04.10.2013, Friday, 01:51:12 (Edited 21.10.2018, Sunday, 07:09:35) »
Е ова е навистина all-in-one програмче за пресметка на калеми ;). Има многу опции, дури има и свое API за развој на plugins ;). Има определени автори кои развиле и свои plugin-и за програмчево ;). Една од опциите кои мислам дека навистина може да биде од огромна помош (особено за почетниците ;)) е можноста за дизајн на калеми на ППК ;). Можете да дизајнирате калеми во правоаголна и спирална форма ;). Еве баш некои screen shots од таа опција ;).

Има и многу други опции. Може да пресметува број на намотки за еднослојни и повеќеслојни калеми со воздушни јадра, број на намотки за калеми со воздушен процеп меѓу намотките, за калеми кои се мотаат на неправилни тела (тела со правоаголна или некоја друга форма, само го наведувате бројот на рабови), за торусно намотани еднослојни воздушни калеми и намотки на феритни прстени (но, искрен да бидам, има подобри програми за овие пресметки).

download links:

Code: [Select]
https://app.box.com/s/btxsuziqdizxdbuxv5rb
Code: [Select]
https://www.megacloud.com/s/53C5D0m7PQm/Coil32_7.3.rar
Спакувана е заедно со сите достапни plugin-и за програмата ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Re: Coil32
« Reply #1 on 04.10.2013, Friday, 02:33:44 (Edited 04.10.2013, Friday, 05:07:30) »
Едно време и вакво нешто добро се наоѓаше  8) 8)

Attached: CoilMaestro.zip

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Coil32
« Reply #2 on 04.10.2013, Friday, 05:08:29 (Edited 06.11.2013, Wednesday, 02:03:18) »
Го избришав attachment-от бидејќи веќе го има програмот на форумов ;).

Code: [Select]
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=1720.0
Поентата околу споделувањето на програмот повеќе ми беше околу можноста да пресметува број на намотки на калеми на ППК ;).
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 726
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Re: Coil32
« Reply #3 on 28.03.2015, Saturday, 14:27:15 »
Да ја подновиме темава, пред некој месец случајно на нет наидов на програмчево, многу ми се најде, па му предложив на авторот да го преведам на македонски. Тој со задоволство го прифати моето барање и еве, сега достапно програмче и за тие што англискиот не им е јака страна, исто така направив ревизија на српската верзија затоа што авторот во меѓувреме додавал изрази кои не биле преведени...  ;)
Еве ја сега на тестирање кај вас, ако пронајдете некој пропуст, известете ме да го поправам... ;)
Програмата можете да ја симнете овде:
Code: [Select]
http://coil32.net/coil32-free-download.html
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Coil32
« Reply #4 on 28.03.2015, Saturday, 20:43:49 »
Добар е преводот ;)... барем онолку колку што успеав да видам. Во принцип не сум навикнат да користам програми со Македонски интерфејс, така да, не анализирав премногу, но од тоа што видов, добар е ;).

Сајтот бара да си направите account за да можете да ја симнете програмата. За да не мора да правите, еве линкови за download од најновата верзија (9.6) ;).

Code: [Select]
https://app.box.com/s/m76jb2soe86mgu7t5tynun8w31sj0euz
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/s/AEC677A8670348CF87D99F9D08487F9CY
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Coil32
« Reply #5 on 23.06.2015, Tuesday, 21:57:14 »
Нова верзија од истиот програм, 9.8 ;).

Code: [Select]
https://app.box.com/s/b73q6z6nccghxfzgk8imamm999g0lj2c
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/s/D6D7E18ACB664A5C885DBFB2DD2EA990Y
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Coil32
« Reply #6 on 21.10.2018, Sunday, 22:58:02 »
Нова верзија ;), 11.6.0.812.

Code: [Select]
http://app.box.com/s/86e0zji3ttyuyli2utlwn8fhgupzn0s2
Code: [Select]
http://www.asuswebstorage.com/navigate/s/4872EBC374614D8DA0FDDBB1BBB2F33EW
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 11664
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Re: Coil32
« Reply #7 on 20.06.2019, Thursday, 15:29:23 »
Се има ребендирано софтверов, сега се вика Coil64 :). Еве ја верзија 1.0.4 :).

download links:

Code: [Select]
https://cloud.mail.ru/public/vRdE/4k3qUSMUq
Code: [Select]
https://www.asuswebstorage.com/navigate/a/#/s/2A6CCAA01D614E6291E1446D045123AFY
Code: [Select]
https://app.box.com/s/a1osdzk79v2j65v5eeq23cnqeboa0f4z
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."