Author Topic: Печатење на плочки, трансвер хартија, сито печатење и с.л.  (Read 106880 times)

Jove

• Guest
сега разбрав батка малце нејасно ми е изразен :-\

Offline laze

• Стручњак
тонер трансфер со хартија премачкана со декстрин. Тонерот одлично се одвојува од бакарот по две три минути во жешка вода и со малку експериментирање може да се постигнат одлични резултати
toner transfer.mp4

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
    • Македонски форум за електроника
Jас не сум себичен, помагам. Помагај и ти !

Секоја куќа си има свои куќни правила.Почитувај ги куќните правила!

Offline laze

• Стручњак
декстрин е еден вид скроб и не верувам дека може да се набави кај нас ама затоа лесно се добива со печење
густин ,потоа се меша со вода се загрева додека не се згусти смесата и се добива лепак, со тој лепак се премачкува хартијата (кунздрук затоа што не се брчка од лепакот ) и се печати на ласерски печатар. После ова постапката е иста пегла, топла вода , киселина и готово  :)

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
кај нагризувањето нема проблеми нешто ?
да не ми осане пола плоча нагризена пола не нагризена

Offline laze

• Стручњак
 не не целава финта е што декстринот е бариера мегу хартијата и а тонерот и многу лесно се раствара во вода па така кога ке ја потопиш плочката во вода декстринот се раствара и буквално хартијата сама се одвојува.

Offline Sajko

• Стручњак
А декстринот се става после принтање или пред?
R135
└┼┼┤
  246

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
Па изгледа послем!Ако го ставиш пред принтање ќе ти отиде принтерот и целиот ќе ти се излепи! :P :D

Offline GigaWatt

• Администратор
  • Топ Експерт
  • Не фалширам
Па изгледа послем!Ако го ставиш пред принтање ќе ти отиде принтерот и целиот ќе ти се излепи! :P :D

Добро што го спомна ова ;D, јас планирав да го ставам пред да принтам ;D.
"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Ilcebt

• Стручњак
Најдобро е со глоси хартија исто така се штампа на ласерски принтер и истиот принцип со пегла загреана ;)

Кога ќе дојдеш да читаш на форумот не дреми и не биди скржав. Помагај и ќе ти биде помогнато ! Правила ;)

Offline Devil

• Администратор
  • Топ Експерт
да да и јас можам да кажам дека до сега најдобро ми излегло со глоси хартијата :)

Offline ljup4o

• Стручњак
Одг: Печатење на плочки, трансвер хартија, сито печатење и с.л.
« Reply #161 on 04.12.2010, Saturday, 19:48:47 (Edited 04.12.2010, Saturday, 21:38:45) »
Дали сте размислиле за нешто вакво

inkjet pcb printer modified

Homemade inkjet pcb printer-1

Offline laze

• Стручњак
дефинитивно ке пробам да го направам ова

Offline laze

• Стручњак
се става пред принтање. Вака се премачкува хартијата со декстрин (густина нешто како мед )јас најдобри резултати добив со шпакла за китирање инаку пробав и со ваљак и со шприцање, па се остава хартијата да се исуши некој 2 саата потоа се става во некоја подебела книга за да се исправи па се принта. Декстринот е нешто како она лепилото што го има на ковертите, отпорен е на температурата од ласерскиот штампач многу убаво се штампа (со оргиналниот тонер овој што го имам сега одбива да се лепи на било каква мазна хартија) и лесно се раствара во вода.
а да има и професионално направена хартија со декстрин наменета за пцб тонер трансфер

Offline SKOLS_OLD

• Топ Експерт
јас имам правено вака!Со Инк џет принтер ХП!Баш вчера на  Гига му кажав дека имам само една плочка направено!Но има проблем околу тоа дека ако имате тенки водови не испаѓаат!Имам правено плочка 2цм*4цм! ама мене принтерот ми се изгуби тоа одпозади,плочката и сега принтерот не ми работи!