Author Topic: Помош околу поврзување на трафо од апарат за заварување  (Read 3047 times)

Offline Jovicar

• Стручњак
Помош околу поврзување на трафо од апарат за заварување
« Opened on 29.07.2013, Monday, 17:26:18 (Edited 30.07.2013, Tuesday, 00:51:33) »
Имам еден трансформатор од апарат за варење, исправен е све. Сега сакам да прашам дали некој се разбира го знае добро апаратот како работа, кој други елементи ми се потребни за да направам еден функционален апарат. (Трафото е од бакар не е од алумин).

Offline Lux

• Стручњак
Одг: Апарат за варење
« Reply #1 on 29.07.2013, Monday, 20:09:43 »
Првин стави слика да видиме каков е колку изводи има примарот,дали е трофазен,монофазен,а потребна ти е само кутија ако не се разбираш од трансформатори и немаш доволно познавање однесиго кај некој винклер или електроничар да ти го поврзе, за ефтина пара да имаш апарат во спротивно може лесно да го вчадиш и што после..а ако ти фаиќа окото ќе ти помогнам па види и самиот.
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline Jovicar

• Стручњак
« Reply #2 on 29.07.2013, Monday, 20:23:02 »
Lux ако те разбрав пред да ставам слика. Значи тој има само трафо и директно 0 со фаза, фазата преку електрода. Така?

Offline Lux

• Стручњак
« Reply #3 on 29.07.2013, Monday, 21:25:41 »
Прво купи 2 кабли од  по 2-3 метра лицнасти дебели за уземлење штипка за маса,штипка за електрода и маска за очи.стави слика да видам за кој трафо станува збор,не преземај ништо на своја рака не брзај лесно се уништливи ќе одиме со ред и ќе добијаш со моја помош  апарат за заварување.па кажи што си направил поз..
Боже чувајме од пријатели,од непријатели сам ќе се чувам.

Offline Jovicar

• Стручњак
Lux утре ќе земам еден трансформатор од апарат за варење. т.е цел апарат но пробиена му е некоја намотка дали примерот или секундарот незнам. Дали ќе може местото каде што е пробиена уште ијас не сум го видел да ми го заварат со апарат за варење на бакар и да ја лакирам жицата дали би било функционално после тоа?Или поубаво ќе биде нова жица? утре ставам слика од трафото/

Offline stiffy

• Стручњак
  • ак сакам.
нема шанси, одново мотање.

Offline nsu

• Топ Експерт
Одг: Помош околу поврзување на трафо од апарат за заварување
« Reply #6 on 09.01.2014, Thursday, 02:43:08 (Edited 09.01.2014, Thursday, 15:17:16) »
Значи ќе правите домашен швајц апарат вие сам.Убаво ви рекоа внимавајте со поврзување на трафото.Инаку такви импровизации не наново мотање обавезно.И сликајте го трафото да го видиме и со среќа нека е изработката ;) :D.
Апаратите за заварување работата на принцип на краток спој на секундарот од трансформаторот при што, во тој момент трансформаторот од примарот повлекува голема јачина на струја. Колкава струја сега ќе речеш тоа неможам да ти го кажам најмногу зависи од моќноста на трансформаторот и од некои други параметри од тоа какво е јадрото и многу други.Некој по упатен нека ти каже како работи апаратот за заварување ;).Постручно од мене.Треба да знаеш ако веќе изработуваш.И импровизации со лемење, заварување на жицата не туку на ново мотање. ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

• Експерт
  • Високонапонски Фанатик
« Reply #7 on 09.01.2014, Thursday, 17:08:47 (Edited 10.01.2014, Friday, 10:48:29) »
Апаратите за варење работат на принцип, ззагревање на електродата од страна на електричен лак, нејзино топење и со стопената маса се сврзуваат двете метални површини. Во овој случај- краток спој на секундарот... Со среќа градбата, ко шо викаме ние Прилепчани, аирлија работата..
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

• Топ Експерт
аурлија ??? Така ни во Прилеп не викате,туку - аирлија!! ;D ;D

Offline MetallicA

• Експерт
И јас порано мислев дека е така лесно, ке ја залемиш жицата и потоа премачкај со обичен лак за дрво.. ама сега видов дека така не иде работата, лакот за дрво и оној што е на жиците е различен, оној кај жиците е на база на епоксивни(epoxy) смоли, а додека овој другиот има друг состав кој што му овозможува да навлезе во дрвото. истотака киловолт, да тој е принципот на завараување, се создава искра и со помош на високата температура што се развива се топи електродата, но треба нешто да ја одржува таа, искра, затоа најчесто ставаат пригушници за да се овозможи непрекинато заварување.  ;D
Kure je kupio novog BMW-a

Offline Z31GH

• Експерт
Трафо од апарат за заварување.....Сакаш да направиш функционален апарат. Каков? За заварување пак, или некаков друг апарат?
Hams do it! With Frequency

Offline nsu

• Топ Експерт
« Reply #11 on 09.01.2014, Thursday, 20:39:14 (Edited 09.01.2014, Thursday, 20:43:42) »
Па изгледа обичен апарат за заварување сака да направи читаји го насловот така ми изгледа и неговите први постови.Му кажавме отприлика како функционира апаратот тоа е добро.Но не го сватив и јас добро членот викаше дека ќе купел трафо за швајц апарат но со една пробиена намотка тоест не ќе купел цел швајц апарат но една намотка му била пробиена.Значи ќе сака да го поправи апаратот за заварување фактички.Е сега дефинитивно треба пробиената намотка да ја премота но првин дали го купил апаратот на старо не се јави да ни каже. ;) ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

• Експерт
  • Високонапонски Фанатик
аурлија ??? Така ни во Прилеп не викате,туку - аирлија!! ;D ;D
Извини, печатна грешка... ;D

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Offline Toma

• Топ Експерт
  • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Lapsus calami – Грешка во пишувањето
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знаеш дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline KiloVolt

• Експерт
  • Високонапонски Фанатик
Не сваќаш зафрканција Тома?