Запрепастен сум и од „логиката“ на оние 60% што гласаа дека делимично (можеби) им веруваат на мерните тестови у часописите.Никој од нив не даде ни еден доказ за различни мерења,
за да има основа да ја оправда својата делимична недоверба у мерните тестови.Ја таков основ досега не сум нашол. Не можам 100% да сум убеден дека сите мерни тестови се исправни,али немам основа да сумњам! Према тоа, гласав со „Да“ дека им верувам на мерните тестови (оној додаток „безусловно“ е малце претерано за мој укус,али јас не ја креирав анкетата.Не ни побарав анкета.)
Не дај боже некој од тие 60% да е судија,на сите сумњиви одма ќе им пресуди со егзекуција,без докази и без основ! Ма каква презумпција на невиност,ма какви докази што ќе ја докажат сумњата,нема што тука да се докажува за сумњивиот дека е виновен,има сумњивиот сам да си докажува дека е невин! Ето така личеа сите досегашни постови.. Затоа напишав дека сите тие се „религиозни“,веруваат у нешто без основ и без доказ. Нивно право,јас ја поштувам секоја религија,иако не сум религиозен.Знам дека на религиозен човек не вреди да му се објаснува нешто спротивно на неговата религија,ама не знаев дека на форумов има толку многу „религиозни“..
А и за тие 60% нешто не ми се верува дека читаат часописи.Ако читаа,ќе најдеа основ за своите сумњи. Или према GigaWatt „Кога, тогаш,некој на форумите сигурно ќе провали такво лажирање“.Али проблемот е што досега никој досега не провалил такво нешто,ни на форум ни нигде.Останува све само недокажана сумња.
У ствари,апсолутно сум сигурен дека тие 60% уопште не читаат часописи,тие само си гласале дека на мерните тестови у часописите нешто не им веруваат,чисто онака.Да го читаа Stereophile,ќе најдеа таму примери на нивни мерни тестови,каде тестирале звучници од 5000 долари со фабричка грешка (променета фаза на басот) или уреди наменети за други земји а по грешка завршиле у USA и на тестот у Stereophile каде на мерења се покажале катастрофа (однадвор исти уред и исти модел, а унутра сасвим десето),али све тоа е педатно напишано у часописот заедно со сериски броеви на уредите,плус објавени писмени извинувања од фабриките што погрешиле,па после поново тестирање со нови слушни и мерни тестови..Batka, ето ти примери за уреди исто како оној твојот „лаптоп Acer купен кај нас и истиот купен у USA“, али ти пошто не читаш часописи не знаеш дека у секој нормален часопис вакво нешто не кријат,нема потреба.
Сасвим друга ствар е слушен тест,ево у Stereophile еден страшно скуп звучник го испофалија на тест,а едина замерка пишуваше „само нешто малце нагласени високи,кои уопште не пречат“,а тие истите звучници ги слушав у продавница у Бостон заедно со братучедми,па и двајцата се сложивме дека високите толку се прегласни што ни отпаднаа уши! Али затоа на мерниот тест у Sterophile на мерењата си се гледаат прегласни високи,па сега кој знае да чита измерени дијаграми ќе сфати све.. Ево затоа имам основ да не им верувам превише на слушните тестови од часописите,али затоа немам основ да не им верувам на мерните тестови. Све друго е „религија“.
Споено мислење: [time]11 Август 2013, 14:31:20[/time]
Зошто те чуди, во случајот не станува збор за „класични“ списанија за електроника како електор, ЕПЕ и др., туку за специјализирани аудио списанија, од типот на аудиофил, стереофил итн. во кој има рецензии, сликички, мерења и сл. од готови фабрички уреди, а има многу малку или воопшто нема електронски шеми, проекти и сл. , тој што на пр. сака сам да си направи засилувач или др. аудио уред нема да најде многу нешто интересно таму...
Ме чуди,пример има часопис HIFI World каде објавуваат и разни проекти за појачала, звучници..
Па и да нема шеми и проекти,ваљда електрониката не се состои само од шеми и проекти,осим шеми и проекти ваљда има и нешто друго интересно у електрониката ?
Божеее..