На крај,можам од постовите и анкетата да закључам ова:
1) најмалце 37% од оние кој наводно се интересираат за аудио техника (или наводно се интересираат општо за електроника) уопште не читаат часописи за аудио техника (или уопште не читаат часописи за електроника)!!
2) најмалце 58% од оние кој наводно ги интересира електрониката (како наука!) се „религиозни“ верници чиј еден господ и религија е Теорија на заговор,а едини доказ за нивното неверување у чесноста на часописите (и другите фирми и институции) е:
Не морам на никого ништо да докажувам, како не го разбираш тоа , едноставно не верувам .
Што да правам,со вистината за тоа какви се луѓето околу мене, мора да се живее..
Друже, ти можеш да веруваш дека е вистина, но во никој случај да трвдиш дека е вистина
. Дури и во три различни списанија да има статија со мерења на некој звучник и сите три мерења да се буквално исти (што нема да бидат, ама ОК, може мрењата да бидат „тука некаде“, што може до одреден степен да се смета за „идентични“), можеме со голем процент на веројатност да кажеме дека, да тоа е вистина, но 100% да тврдиш дека е тоа вистина... тоа е апсурд. Освен ако ти не си ги правел мерењата и точно знаеш што и како си измерил и со сигурност знаеш дека не си ги штимал резултатите
. Ама повторно, тоа ќе биде апсолутна вистина за тебе, не и за останатиот дел од светот, кој може да одлучи и да не верува на твојата апсолутна вистина
. Ме пратиш ли која е разликата
? Не мислам дека ќе ме сватиш, но... ајде, вреди да пробам
. Апсолутна вистина, но само за тебе (и за никој друг), е она што ти си го видел, проверил, измерил, што и да е, и ти знаеш дека работите се „така и така“
. Оној кој го нема видено она што ти го имаш видено и направено, има право да се сомнева во информациите кои ти ќе ги презентираш
.
А кога сме веќе кај религијата, и ти религиозно одлучуваш да им веруваш на списанијата
. Па и ти си религиозен
. Оние кои одговориле „можеби“ всушност и не се религиозните
. Ако се сомневаш во нешто, тоа не е религиозно верување
. Ако веќе ги споредуваш убедувањата на членовите со религија, религиозно верување е кога некој апсолутно верува или не верува во нешто. Ти си по религиозен од оние кои одговориле „можеби“ од една или друга причина
. Јас ја наведов мојата причина (поточно, причини, повеќе се, не е само една) поради која не сум апсолутен верник во информациите презентирани во списанијата (во кои спаѓаат и мерењата), а која е причината на останатите членови, не знам и мислам дека не е фер да ги ставаш „сите во иста кошница“. Можеби другите имаат други причини поради кои делумно им веруваат на мерењата презентирани во списанијата
.
Од друга страна пак, имам поголема верба во стручната литература. Списанијата имаат забавно-научен карактер, дури и стручните (иако, јас скоро сите би ги ставил во научно-популистички) и целта им е пред се забава на читателите. Не се навлегува премногу длабоко во материјата која се обработува, а и приодот е пред се практичен, нешто што дури и нестручен читател може да го разбере и да „се поврзе“, да „се идентификува“
. Стручната литература ја нема таа цел
. Таа е пред се наменета за академски кругови
. Нема причина да се лажираат информации
. Зад неа најчесто не стојат фирми и корпорации
. Некој професор решил да издава книга, книгата ја напишал, побарал издавачка куќа, а издавачката куќа ја интересира само добивката од продажбата на книгите, не и дали не и дали ќе се „продаде овој или оној звучник“
, а многу често овие книги се издадени и од страна на самите универзитети и факултети во кои е вработен професорот (пример, така е со УКИМ кај нас), па искрено, воопшто не ги ни интересира продажбата на книгата
. Како професор, негово право е (а сега, веќе и должност) да издаде книга за предметите кои ги предава, па нема причина да се лаже за нешто
. Баш напротив, во корист на професорот е да се презентираат само точни и проверени информации бидејќи тоа е во негова корист, на него му расте репутацијата и згора на тоа, ако книгата е убаво напишана, може да се препорачува во многу кругови како "de facto" стручна литература за „таа и таа“ проблематика
. Материјата е разработена пред се од теоретски аспект и притоа најчесто не се спомнуваат определени производители или производи, а дури и да се спомнат, целта е најчесто споредба на пристап (начин на изведување) на една и друга фирма или едноставно да се презентира како практично би се извело тоа што теоретски е напишано во книгата
. Јас барем вака гледам на работите
.