Author Topic: TV RF модулатор  (Read 5590 times)

ggoce

 • Guest
Одг: TV RF модулатор
« Reply #30 on 04.06.2013, Tuesday, 15:49:04 »
Имам камера за надзор серија 208C ке може ли да се поврзе со овој модулатор?

Code: [Select]
http://www.maxprotechgen.com/products/sale/mini-cmos-camera-208c/

Offline MarkoMK

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 952
 • Gender: Male
Одг: TV RF модулатор
« Reply #31 on 04.06.2013, Tuesday, 17:43:06 »
Имам камера за надзор серија 208C ке може ли да се поврзе со овој модулатор?

Code: [Select]
http://www.maxprotechgen.com/products/sale/mini-cmos-camera-208c/

Можеш да ја приклучиш!
Life is too short to remove USB safely ..

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 515
 • Gender: Male
Одг: TV RF модулатор
« Reply #32 on 07.06.2013, Friday, 15:48:25 »
Еве јо првата тест слика! На модулаторот е врзано само напојување а преклопникот е ставен на TEST :)

Напојувањето е изработено спрема предлогот од @batka без никакви измени !

Спрема тестот би требало да имам чист видео и аудио сигнал!
Одам да му пуштам видео и аудио и да го тестирам со таков сигнал :)

Поздрав
Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Одг: TV RF модулатор
« Reply #33 on 07.06.2013, Friday, 16:07:40 »
Зачудувачки добро изгледа тест сигналов  8)

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12249
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV RF модулатор
« Reply #34 on 07.06.2013, Friday, 19:32:16 »
Да, ова е многу добар тест сигнал ;). Сигурен сум дека и со A/V сигнал ќе функционира ;). Само што изгледа ќе треба да праќаш само лев или десен канал од аудиото, тие модулатори се најчесто моно ;D. Ама не е толку критично ;), може да се направи и мало delay коло за едниот од каналите, за да може паралелно да се слушаат и двата ;).

Добро е што чувам неколку стари видеа, ќе ми се најдат ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 515
 • Gender: Male
Одг: TV RF модулатор
« Reply #35 on 07.06.2013, Friday, 21:30:23 »
Како што можев да прочитам за Скарт излезот, обично како стандард за моно излез се зема левиот аудио канал !

Инаку да, и јас се зачудив како е тоа можно толку чист и добар тест сигнал да добијам :) Некоја среќа со RF модулаторот.

Денес не стигнав да го тестирам со A/V сигнал :( утре ке го направам тестот па ке постирам :)

фала батка и гига за подршката :)


Offline dimce

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 257
 • Gender: Male
Одг: TV RF модулатор
« Reply #36 on 07.06.2013, Friday, 21:45:26 »
има ли некој шема ама за тв стерео кодер не сум сигурен дали ке пасува да се стави стерео кодер од фм предавател ке треба да се проба и тоа чудо.

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1446
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Одг: TV RF модулатор
« Reply #37 on 07.06.2013, Friday, 21:46:52 »
krema, на која марка, модел и шасија од ТВ ќе се користи овој RF модулатор ?
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12249
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV RF модулатор
« Reply #38 on 07.06.2013, Friday, 21:51:13 »
има ли некој шема ама за тв стерео кодер не сум сигурен дали ке пасува да се стави стерео кодер од фм предавател ке треба да се проба и тоа чудо.

Аудиото кај аналогниот ТВ пренос, се пренесува со FM модулација, за разлика од видео сигналот кој е се пренесува со AM модулација, а дали ќе функционира стерео кодер од FM модулратор... не знам ;D. Би требало и во телевизискиот сигнал да има пилот сигнал за стерео, ама колку е оддалечен од централната фреквенција, не знам ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1446
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
Одг: TV RF модулатор
« Reply #39 on 07.06.2013, Friday, 21:52:17 »
dimce, не ја рабрав поентата на прашањето, но за стерео програма како прво телевизорот треба да е во стерео изведба !
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12249
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV RF модулатор
« Reply #40 on 07.06.2013, Friday, 22:16:21 »
Да, се разбира, ова е предуслов ;). Ако е моно, нема поента ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline krema

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 515
 • Gender: Male
Одг: TV RF модулатор
« Reply #41 on 07.06.2013, Friday, 22:41:52 »
@Toma

Ова ке работи ако не се лажам на некој модел од Чајавец (телевизорот е малку далеку од мене), телевизорот е моно, така да во моментот немам потреба од стерео изведба. Едноставно од скартот на Сет топ боксот ке го извадам левиот аудио сигнал и толку :)

поздрав


Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12249
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV RF модулатор
« Reply #42 on 08.06.2013, Saturday, 05:22:08 »
Едноставно од скартот на Сет топ боксот ке го извадам левиот аудио сигнал и толку :)

И тоа е доволно добро решение ;)... особено ако постари луѓе ја следат програмата ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12249
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Одг: TV RF модулатор
« Reply #43 on 08.06.2013, Saturday, 19:56:43 (Edited 20.08.2013, Tuesday, 22:40:27) »
Инаку, еве слики од еден ТВ RF модулатор кој го имам извадено од нинтендо ;D. Овие RF модулатори често беа изведени и на самите плочки за напојување на нинтендата, па затоа и не даваа некој баш добар сигнал :S. По некоја случајност, во некое од нинтендата кои ги имав расклопено, имаше ваков оклопен модулатор ;). На времето, го извадив и го преправав, ми требаше тогаш како конвертор за да можам да гледам A/V сигнал од графичка кратна на PC на еден стар телевизор ;D. Тогаш добро си ја вршеше работата, сигналот не беше баш сјаен, ама па не беше ни ептен лош ;D.

Како и да е, веќе долго време е надвор од употреба, го чувам за повремено тестирање на телевизори со „реален“ сигнал (иако, да бидам искрен, одамна не сум го употребил).

         

         
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."