Author Topic: Скретници  (Read 20743 times)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Скретници
« Reply #45 on 13.10.2011, Thursday, 23:49:46 »
Најке,ако имаш проблеми со ознаките прашај.НАјдобро епрво да најдеш звучници па по нив да правиш свртници.Ако ти ребаат пресметки за калемите кажи,ги има на Форумов,ама пак ке ги ставам и ке објаснам некои битни работи за нив.

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Скретници
« Reply #46 on 14.10.2011, Friday, 00:50:47 »
Сакам да изработам скретница за во автомобил. Не ги знам точните спецификации на звучниците во моментов, и на кој начин се пресметуваат калемите. Благодарам :D

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Скретници
« Reply #47 on 14.10.2011, Friday, 01:01:16 »
За автомобил не ти требаат некои нарочити свртници.Обично се ставаат васови и средно-високотонци,кои се одделуваат со едноставна 6 дб свртница составена од кондензатори и калеми. Каѓи за кои звучници се работи (или некој податок барем!)

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Скретници
« Reply #48 on 14.10.2011, Friday, 01:12:31 »
Мислам дека се по 25вати 4-8 оми, а фреквенцијата мислам дека е од 2000 до 20000 херци, не сум сигурен.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Скретници
« Reply #49 on 14.10.2011, Friday, 16:12:34 »
Која димензија се ,марка модел,сликај ги ако не.

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Скретници
« Reply #50 on 15.10.2011, Saturday, 18:05:19 »
Незнам која марка се.
**Карактеристики на бас/среднотоцните:
25вати
4 оми
80Hz - 7KHz

**Високотонците:
25вати
4 оми
200Hz - 2Khz

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Скретници
« Reply #51 on 15.10.2011, Saturday, 23:08:50 »
Еве нешто да видиш: имаш свртници 6 дб по октава ,Одбираш резна фреквенција меѓу двата звучника.Најди кондензатори и намотај калеми - и имаш свртници

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Скретници
« Reply #52 on 16.10.2011, Sunday, 14:41:22 »
Кондензаторите од која вредност се... ?
И што значи ова кај калемите "Kalem br 2 : tepo promer 38 mm ,visina na kalemot 19 mm" ? :)

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Скретници
« Reply #53 on 16.10.2011, Sunday, 14:48:38 »
За кондензаторите над табелата пишува дека се во mF,а за калемите важи правило : има три вида тела на кои се намотуваат калемите 1,2 и 3 и секое има свои димензии пр. калем бр 3 има тело со внатречен промер или дијаметар од 38 мм ,а висина на калемот( намотките )е 19 мм.Значи правиш или наоѓаш цилиндер( од дрво,картон,пластика ) со дијаметар 38 мм и висина 19 мм и моташ лак жица на него со потребниот број намотки и дијаметар на жицата.Спрема висината на телото и бројот на намотките лесно се определува во колку слоеви ке биде калемот.Помеѓу секој слој пожелно е да се стави макар самолеплива лента ( изолир трака) или се фиксира секој слој со лепак,лак,фластер итд. кој како сака и може.

Offline nickyyoh

 • Ентузијаст
 • **
 • Posts: 90
 • Gender: Male
  • brdaroski design
Одг: Скретници
« Reply #54 on 18.10.2011, Tuesday, 15:28:28 »
Ти благодарам за објаснувањето.
Кондензаторите треба да се биполарни така? :D

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9428
Одг: Скретници
« Reply #55 on 18.10.2011, Tuesday, 16:05:56 »
Да,или земи  два со вредности двојни од бараната и врзи ги сериски со + половите.Така ке добиеш кондензатори слични на биполарните.

Offline Steff_92

 • Нов член
 • *
 • Posts: 16
 • Gender: Male
Re: Скретници
« Reply #56 on 04.11.2020, Wednesday, 13:01:40 »
Дали има некој на форумов што се занимава со изработка на пасивни обични скретници ?