Препорачајте некоја лемна станица како за мене, па макар и кинеска.
Ако сакаш само леткум, копиите на Hakko 936 се одлични. Ако сакаш заедно со дувалка, копиите на Hakko 852. Кај нас копиите на 852 се околу 6000 денари, копиите на 936 се околу 2500 денари. И од ebay да ги купиш, тука некаде се цените.
Ако имаш трафо што дава на излез 24V~ (може и малку поголем да е напонот, не е проблем, само да не е помал, јас имам искористено трафо што дава 27V~), купи ја само предната маска со регулацијата, ја има на ebay за 5 долари (не ме земај за збор за ценава, тука некаде беше) и монтирај ја во некоја кутија, купи рачка од некоја од нашиве продавници (HQ, Solomon...) и терај
. До кај 1000 денари би требало да те фати, под услов да имаш се останато (трафо, кутија, кабли...). roliver имаше ваква станица направено, со тоа што тој ја нарачал само електрониката за контрола, без предната маска. Така уште поевтино изглегува
.
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=13718.0
....врвот шо го имат е чисто сра*е, само незнам дали ако купам други врвови, дали ќе бидат подобри.
Да, така е кај сите Кинески леми станици. Врвот со кој доаѓаат се фрла, си купуваш други од ebay и да, одлични се. Си купив 10-тина, тек пред една година го фрлив првиот
.
Изгледа намерно го прават тоа, за да им се продаваат и врвови а притоа да не биде муабетот дека си купил лемна станица без врв
.
Имам исто уште една рачка, со метален конектор (оваа дојде со станицата и е со пластичен), мислам дека е подобра, ама има различен пинаут, шо требит да го корегирам за да можам да ја испробам таа рачка.
Види од кои два пина доаѓа 24V~, кој пин е GND (маса, врзан е за заземјување), останатите два се за термопарот
.
Пред то користев weller-ова рачка со магнестат (или како се вика ) на искрина лемна станица и мислам дека е најдобра лемилица шо сум ја имал...
Одлични се, но ме нервира менувањето на врвовите за да добијам пониска или повисока температура. Во денешно време, тоа е излишно, тоа е технологија која се користеше пред 30 години.
само рачките им се катастрофа... многу лоша изработка. До сега два пати ми се случи да ми се стопи пластичниот држаш за греачот. Која глупост ја имаат направено со рачките... Кинеска работа... рачката цела е бакелитна (или некоја друга пластика која е многу издржлива на топлина), ама делот на кој се навртува металниот држач за греачот е од некоја пластика со релативно ниска точка на топење . Нема логика .
не ја имам доволно користено да можам да потврдам за ова
Има разлика од копија до копија, во различни фабрики се прават, ама овие најефтините (што се продаваат за 1.5 долари) се катастрофа. Греачите се добри, ама рачките, како изработка се катастрофа. Затоа пишав, сакам да преправам една рачка од некој стар леткум и да ја користам место таа, да не биде на навртување туку да биде на шрафење (со три шрафчиња, како што имаат Solomon и Weller). Треба само едно парче месингано да се направи на дреар, другото е лесна работа
.
п.с. овие шо се преден панел на ибеј од хако, каква регулација имаат? (подобра или полоша) од мојава?
Тие имаат основна функција, само регулација и LED индикација за греачот (работи, не работи). Твојата би требало да е подобра, но за парите, се исплати да ја купиш регулацијата со маската. Лесно се монтира во стандардни кутии и ако имаш трафо, не мора ништо да правиш (плочка, да бараш шема, ова она). За парите, вреди, имам купено, одлично си работи
.