Цитирам :*Баш затоа ги мерам звучниците,не гледам што пишувало на хартија. А од гледање и пипкање звучник не може да се оцени колкави му се параметрите Qts, fs и Vas ниту каков квалитет на басовите ќе даде.*
Очигледно никогаш не си ни земал повеке од два звучника во рака па да знаеш како да ги разликуваш.Уште кога ке видам дали е мембраната хартиена,кевлар или пластика,не ми требат параметри.Квалитетот на овесот,спајдерот,гумениот овес,должината на одот на калемот.... се се тоа елементи кои го дефинираат басот и многу е битна изработката (квалитетот) и склопувањето на самиот звучник.Ако лепакот е разлиен,мембраната залепена настрана,гумата со мал притисок се одлепува од мембраната... тоа ништо не е врзано со параметрите.И не знам кој дуќан во МК дава да земеш звучници за мерење параметри и да му ги вратиш,ако мерењата не ти се допаднат?
За друго веке не би коментирал,зошто очигледно си забуцан само во некои формули ,за кои само ти веројатно мислиш дека се врв во градба на звучните кутии.И батка мој,никогаш ти нема да сватиш што е квалитет на басот држејки се само за 98 и 99 страна на книгата на авторот кој во животот немал никогаш прилика да земе в рака Тѕѕ басови.Ако земе,ке напише сигурно уште една книга ,ама ке се вика * Како не се прават звучни кутии*Толку на ова тема и молим те не ме споменувај веќе,мачно ми е веке да се допишувам,а и колегиве се веке нестрпливи.Нека си одлучи Бумбар и нека си направи кутии,па ако е добар домакин ,нека ни каже што испадна.