Пошто јас програмирам со WinPIC можам да му објаснам како оди тоа, како да ги постави, но ако сакаш можам да видам и за IC-Prog пошто и со него но ретко работам
Откако ќе ја стартоваш прогрмата WinPIC одиш
Interface ( горе десно ) кликаш тука подолу има едно паѓачко мене Interface Type
от тука селектираш со каков тип на програмтор ќе работиш
ако работиш со JDM одбираш JDM (2) for serial port
јас на пр. работам со Tait, 7407(driver)+ PNP transistor
исто така имам рааботено на истата програма и со JDM и не ми се појавила никаква грешка
следно што треба да се направи е да се избери типот на микроконтролер
кој треба да се програмира ( во случајот 16F676 )
се клика на менито Device, Config ( 3 броено од лево на десно )
одма подолу има паѓачко мени Part:
од тука се избира мцу-то кое сакаш да го програмираш, со самото избирање на некој од овие типови програмата сама си се мести онака како што е потребно за програмирање.
После ова, откако е се наместено се притиска на копчето File од лентата горе
се селектира наредбата Load, или пак од таа лентата подолу се клика на папката и ти се отвара прозорче да си избереш каде е .hex фајлот кој треба да се внеси, го селектираш кликаш Open , после ова одиш горе во лентата каде што пишува Device ( најгоре на средина ) од тука избираш наредбата Erase, ќе почекаш малку додека да се избрише за да се осигураш дека се е како што треба дек анема нешто внатре и така. После одкако се ќе заврши кликаш на тоа чипчето што е со црвена стрелка ( покрај папката се наоѓа ) Program Device со ова ќе го испрограмираш кодот во мцу-то.
Поврзување на програматор со компјутер..
Пред да почнеш со стартовање и нагодување на прогрмата со која што ќе програмираш прво се приклучува програматорот и тоа на следен начин:
1. Ако е со надворешно напојување, прво се става напојувањето ( се приклучува ), добро би било ако се може и да се измери напонот на соодветните точки дали е таман, да не има после несакани последици.
2. Второ нешто што се прави е поврзување на програматорот со компјутерот, се проверува на кој влез точно треба да се поврзи ( сериски, паралелен порт ).
3. Откако се ќе биди правилно поврзано се внесува Пикот во соодветното лежиште кое е наменето за него, НАЈВАЖНО е да се внимава на поврзувањето да не го ставиш обратно микроконтролерот па да ти се појават не пожелни работи, или пак да изгори.
4. После сите чекори и поврзувања време е да се стартова програмата со која ќе се програмира и да се нагодат инструкциите ... погоре ти објаснав како е.
Ако нешто не ти е јасно слободно прашај
п.с. Внимавај на изводите од пикот, ако незнаеш која нога за што е или незнаеш како да го ставиш на програматорот кажи слободно