Се што напишав стојам зад тоа.како прво ништо нема да се стопи-откако ќе се наполни ак. Влечи само 0.5-до 0.8 ампери нема никаква дисипација,на трафо 26v или 14v,имате ставено грец да да видите колку е напонот,он паѓа за 1.5v и не спомнав никаков кондензатор за пеглање на пикови,за ампериметар 10А е дури премногу да почни еден 55аh да полни од 0, влечи 5А макс.за ограничување на струјата може а и немора да се употреби (поголем керамички отпорник на кој мотате парче жица од греач со омажа од 1 до 3 ома во зависнос колку сакате да ја ограничите,паралелно со овај отпор може да се стави прекидач 10А за брзо-споро полнење)јас ова ви го кажувам од искуство и имам досега направено преку 70 полначи и никој не се пожалил и само пофалби-а за заштита на полначот е осигрувачот 6.3А кој не го изоставајте ако акумулаторот е краткоспоен.сега гледам дека полесно е да седите пред тастатура и разложувате некаква теорија. А ова куп олово стварно ме насмеа, ех што незнам да ставм слика адд имаге во реченицава ми излегува но што потоа-направете ваков каков што ви опишав можете да употребите трафо и до 150w пак полни солидно но за 12v полнач.поз.