овде, не би се створила емс на краевите бидејќи колку што сфатив моторов работи со ротор со намотка и статор со намотка....така да доколку никаде нема магнет, го нема условот на променливо магнетно поле (при вртење) за стварање емс ....и нека кажат постручните, но мислам дека има четкици за намотката на роторот
Па мене не ми изгледаше баш така на сликата од Wikipedia, па и на другите слики.
Ни на сликава, ни на другите слики, никаде не видов лежиште за четкици, а освен тоа, се гледа дека на роторот нема намотки (за контактор, барем на едната страна се гледа дека нема, ама не верувам дека има на другата). Мислам дека на Англиски овие мотори се викаат Salient Pole Motor или Shaded Pole Motor, како овој подлу на сликава. Адекватен превод на Македонски би бил „кафезен мотор“... барем таа мислам.
Овој, на сликава, е послаб од мотор на машина за перење, ама сепак, принципот на работа им е ист... или барем така мислам
. Како и да е, овие мотори имаат ротори направени од кафезно поставени шипчиња (има слика на Wikipedia од ова), а не магнети (како што јас мислев), така да изгледа дека со вртење на роторот нема да се индуцира ЕМС во намотките на статорот бидејќи шипчињата не се магнетизирани. Од друга страна, ако беа магнетизирани, најверојатно ќе се индуцираше ЕМС во намотките од статорот
.