Author Topic: Помош околу озвучување на хармоника со кондензаторски микрофон  (Read 3245 times)

Offline bemac

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Помош околу озвучување на хармоника со кондензаторски микрофон
« Opened on 13.02.2013, Wednesday, 11:30:10 (Edited 17.02.2013, Sunday, 22:57:33) »
Дали можит да се поврзит кондензаторски микрфони (2,3) на миксета ама да работат без батерија.. Некоја шема..?  ми требат за озвучување на Хармоникаа ..

Фала однапред

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Не може,миксетата треба да има фантом напајање.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Може,треба да си направиш предпојачало со еден транзистор за кондензаторски микрофон,напојување со 9V батерија и директно може да го приклучиш на мик.влез на миксер .Ке постирам шема,само да ја најдам ;D

Offline bemac

 • Нов член
 • *
 • Posts: 3
Ok фала мн.. А на кој принцип работат обичните микрофони..?

Споено мислење: 13.02.2013, Wednesday, 12:14:56
Еве имам јас шема ја имам тестирано... све е ок...ама ми ваѓат Оштар тон ???

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Eве ти линк,ова пп може да работи со кондензаторски микрофони.Ако сакаш три микрофона,направи 3 предпојачувачи и секој нека има потенциометар на излез за регулирање на нивото,така што можеш посебно да го регулираш нивото на секој микрофон.Друга опција ти е да на едно  пп да ставиш паралелно 3 микрофона и заедно да ги регулираш.Динамичките микрофони не бараат преднапон и нивниот принцип е -мембрана со движечки калем ,поставен во магнетно поле ,со движење ствара напон кој потоа се појачува во мик.предпојачувач.Накратко ;D

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Дали можит да се поврзит кондензаторски микрфони (2,3) на миксета ама да работат без батерија..

Може,треба да си направиш предпојачало со еден транзистор за кондензаторски микрофон,напојување со 9V батерија и

batka, човеков сака без батерија,према тоа исправен одговор е НЕ МОЖЕ, мора или батерија или миксетата да има фантом напајање.

Еве имам јас шема ја имам тестирано... све е ок...ама ми ваѓат Оштар тон ???

Шемата не е за кондензаторски микрофон него е за електрет микрофон,затоа не ја користи за кондензаторски микрофони.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Бидејки Маки го игнорирам -ке одам по ред како се договривме во пп:

1.Фантом напојувањето кај миксерите е обично  48V,па варијантата на Маки отпаѓа  со овие кондензаторски микрофончиња што сакаш да ги употребиш.
2.Без разлика што шемата е за електретски микрофон може со промена на вредностите кои ги споменав да се прилагоди за намената,
3.Сепак,хармоника не се озвучува со кондензаторски микрофони.Затоа ти дава остер тон.За неа треба помек тон со добри средни.Далеку подобар ефект ке добиеш ако употребиш пиезо капсули или кристални капсули.Пробај аматерски направи си проба ,според шемата од Ovation  за гитара која беше веке поставена.Побарај ја во *Предзасилувачи*

http://elektronika-mk.net/index.php?topic=8780.0

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Бидејки Маки го игнорирам -ке одам по ред како се договривме во пп:

1.
2.
3.Сепак,хармоника не се озвучува со кондензаторски микрофони.Затоа ти дава остер тон.

Да го игнорираме batka и неговите погрешни совети и да одиме кај Shure  и кај AKG, најпознатите фирми за микрофони,па да видиме што микрoфон препорачуваат тие за хармоника:

Code: [Select]
http://shure.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/81/~/how-do-i-mic-an-accordion%3F
Цитат: here are fundamentals to observe when miking a accordion: Shure suggests a condenser unidirectional microphone
Превод: Shure препорачува кондензаторски микрофон за хармоника

Code: [Select]
http://www.akg.com/site/products/powerslave,id,981,pid,981,nodeid,2,_language,EN.htmlЦитат: AKG C 516 ML .. condenser misrophone .. Ideal for miking up accordions
Превод: AKG C 516 ML кондензаторски микрофон .. идеален за хармоника

Оштар тон се добива од неадекватно напајање за микрофонот,неправилно поставување и друго.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Батка Маки ,каде бе отиде?? А бе  под 120 ЕУ нема ни еден таков кондензаторски микрофон. ;D  Човеков бара аматерски да употреби обични кондензаторски капсули внатре во корпусот на хармониката,а не да озвучува  со надворешен микрофон! Веројатно не си во тек со преписката.
Иначе има посебни сетови за хармоника по 220 ЕУ и тоа од САМСОН, ама толку вреди можеби хармониката.

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Човеков бара аматерски да употреби обични кондензаторски капсули внатре во корпусот на хармониката,а не да озвучува  со надворешен микрофон! Веројатно не си во тек со преписката.

Го читам тоа што е постирано, а што тоа вие двајца сами си се допишувате со пп никој друг не може да знае.

Правилно озвучавање на хармоника е само со надворешни микрофони.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Mаки,побарај на сајтовите на Далапе,Гуерини.... ке видиш дека продаваат хармоники со веке вградени пикапи,има такви направи во кит форма,па безжични.....До таму не си стасал веројатно.Ама изгор скапи се ,па затоа човеков бара нешто во аматерски услови да направи.Веројатно и тоа не го разбра.Не постирај ,ако мислиш дека не си во тек со муабетот.

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Mаки,побарај на сајтовите на Далапе,Гуерини.... ке видиш дека продаваат хармоники со веке вградени пикапи,има такви направи во кит форма,па безжични.....До таму не си стасал веројатно.

Стасав на сајтот на Далапе
Code: [Select]
www.dallape-accordions.comи таму известуваат дека од 2010 година не произведуваат хармоники. Нема ни пикапи,ни бежични, ништо.
Roland го купил брендот Dallape, ги снимил со надворешни кондензаторски микрофони сите тонови од сите модели од Далапе хармониките и гу уснимил у дигиталните Роланд хармоники. Нема пикапи,нема кит форми, нема ништо.

Не стасав на сајтот на Гуерини пошто не постои.

На интернет има внатрешни и надворешни пикапи од фирми кои везе немаат ни со Далапе ни со Гуерини. Тие фирми не се у рангот на Shure.
А Shure си го кажал своето: Shure препорачува кондензаторски микрофон за хармоника.
А и ти си го кажа своето:
Сепак,хармоника не се озвучува со кондензаторски микрофони.

И што мислиш,кому треба да веруваме - на Shure или на тебе?  :D   :D
Shure не кажува колку пари да бидат микрофоните,кажува само дека треба да се кондензаторски.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Mаки,ова го разбирам како фаќање кавга,си ја барас,ама не мислам да се натегам со тебе.Далеку си од случувањата кај нас во МК.Тука,многу одамна сите музичари прават самите пикапи,на разни начини и гледаат со мала пара да помнат.Иначе точно е дека многу фирми и познати се пропаднати,продадени итд, ама се уште се продаваат по фирми ,одгаси и-беј...Само под 120 ЕУ нема професионални.А,за озвучување на хармоника и SHURE SM 58   е одличен,сите професионалци го бараат.Тоа е динамички микрофон и дури и професионалци како Танец ги озвучувам со такви микрофони.И не се замарај со тоа.

Offline Maki

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 721
Mаки,ова го разбирам како фаќање кавга,си ја барас,ама не мислам да се натегам со тебе.Далеку си од случувањата кај нас во МК.Тука,многу одамна сите музичари прават самите пикапи,на разни начини и гледаат со мала пара да помнат.Иначе точно е дека многу фирми и познати се пропаднати,продадени итд, ама се уште се продаваат по фирми ,одгаси и-беј...Само под 120 ЕУ нема професионални.А,за озвучување на хармоника и SHURE SM 58   е одличен,сите професионалци го бараат.Тоа е динамички микрофон и дури и професионалци како Танец ги озвучувам со такви микрофони.И не се замарај со тоа.

Погрешно си разбрал,нема кавга, само укажувам на твоите грешки.
Многу сум блиску до случувањата у Македонија,нигде на раат не можам да одам,од сегде ми параат уши со грозен звук,баш од такви „музичари“ и „професионалци“ што сакаат сами и со мали пари да направат озвучавање.

Под 120 евра има најпрофесионални кондензаторски колку што сакаш:
Joemeek JM27 - 50 EUR
M-Audio Pulsar  - 85 EUR
AKG Perception 170  - 90 EUR
Shure PG-81   - 100 EUR
и да не редам други,има уште..

Цените се денешни, од Артист Системи у Скопје.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Очигледно само за кавга те бидува :D :D :D Тие кондензаторски микрофони прво немаат врска со темата и се далеку од професионални (особено првите два).Овде се зборува за пик-ап за хармоника.А,она за музичарите ... Изгледа до пладне сите ги мразиш,а на поручек самиот себе (поговорка) 8)

Споено мислење: [time]14 Февруари 2013, 13:54:17[/time]
Ако нема  некој друг нешто да додаде,темава може да се затвори.