Мислам дека станува збор за два различни модела,сликата од Гига е SW200, сликата од Жан е SW22o II...........Овој без римско II е со засилувач внатре..............
Епа ако на мојата слика не се гледа кабел за напојување, а на таа од Zan не се гледа вантре (во самиот звучник) засилувач, значи дека и двата модела и SW200 и SW200 II се пасивни
. Еве на Google Search што јавува како први резултати при пребарување на SW200
.
Значи, најверојатно, и двата се пасивни
.
Ja na slici ne mogu da vidim da li ima prikljucak za napajanje iz mreze ili nema. pretpostavio sam da ima pa sam tako i nacrtao. E ako nema nikakvog napajanja onda je to mala zagonetka kako su kombinovali oba kanala i kako su resili pasivnu skretnicu na tako niskoj frekvenci a da sve to valja. Tu bi komponente bile ogromne (zavojnice i kondenzatori) ili bi bile neke divlje niskobudzetne varijante sa gvozdenim jezgrima i elektrolitima...
Епа и мене тоа ме јаде, како е се ова изведено
. Очигледно не е на класичен начин
.
Ako je tako kako kazes Maki, onda ne bih zeleo da imam taj Sub. Znam za taj koncept ali je on u glavnim i profi tokovima napusten pre 40-50godina jer se nije dobro pokazao sta god da se pokusavalo. Radi to, duva to bas ali nije kako treba . Ima mnogo intermodulacija i "povlacenja" jer sadrzaj signala nije isti u oba kanala. To nije dobar koncept.
Епа за ова зборувам јас цело време
. Неколку пати го поставив истото прашање, еве, последен пат во овој post
.
http://elektronika-mk.net/index.php?topic=10110.msg87774#msg87774
Маки,абе не е така - читај што пишуваш *Кај пасивните субвуфери собирањето на левиот и десниот канал се прави или преку еден звучник со дупла намотка или преку два звучника пуш-пул споени.*Кога имаш две намотки кои се и електрично одвоени,на кој начин * го собираш* сигналот од Л и Р канал?
Кога само на едниот канал има сигнал, реагира една намотка, кога само на другиот канал има сигнал, реагира другата намотка. Кога и на двата канала има сигнал, реагираат и двете намотки, автоматски, сигналот се сумира. Е сега, може да се јавио проблем, ако се јави противфазен сигнал на двата канала, нема никаков бас да се слуша, двете намотки ќе реагираат противфазно, звучникот нема да се движи (или многу малку ќе се движи) и така може да го изгориш звучникот. Овој проблем нема да се јави кај активните варијанти каде сигналот се сумира прво (преку предзасилувач/суматор) бидејќи станува збор за ниски напонски нивоа кои се многу мали
.
Може само електронски да се собира или дели,со активна свртница,ама ваму е пасивна и било како да врзеш -еден или два посебни звучници,каналите не се собираат! И таков поим како * композитен моно сигнал составен од Л и Р сигнал * никаде во литература го нема.Друга работа е што се носи сигнал од двата канала ( ама тоа не е сепак -стерео) посебно на двата баса преку пасивна свртница! Џамо и уште некои фирми го практикуваа тоа ,ама се покажа прилично непрактичен.
Добро, ова не е електрично сумирање, ако мислеше на тоа. Да, ова е механичко сумирање на вибрации и се разбира дека нема да биде толку добро и прецизно како и електричното (а згора на тоа, се јаува и проблемот кој го имам спомнато во претходниот пасус од овој post). Но, без разлика, и ова се смета за сумирање на сигнали
. Чисто теоретски гледано, звучниците со дупли намотки се (свен звучници) истовремено и „механички суматори на вибрации“.
Со диоди поставени паралелно на излезните транзистори.
Благодарам за одговорот
. Искрен да бидам, заборавив на ова решение
. Но, искрени да бидеме, не секој засилувач има вакви диоди, а Jamo не знаат јас на каков засилувач ќе го врзам звучникот (woofer-от), така да, ова е непрактично. Сигурен сум дека имало доста изгорени засилувачи при користењето на SW200, особено некои поевтини изведби на засилувачи.