Да,Маки ако сите прават како тебе - во МК ке се прават само правоаголни кутии! Си погледнал ли на .нет колку различни кутии се прават во самоградба? И сите со прорачуни се служат?И се мислат првите пет години ,а после уште пет ги прават и се плашат да не згрешат некој од твоите параметри?Абе нема никаков напредок во светот,ако би се одело по твојот *прирачник*.Заборави веке на твоите теории и пушти ги дечкиве слободно да експериментираат.Никој не му брани да го намали или зголеми кондензаторот или да ја скрати бас рефлексната цевка!
batka, у Македонија и у цел свет 90% од сите звучни кутии се правоаголни,а и ти што го даде цртежот е правоаголна кутија! И што ти е поентата со правоаголната кутија? Не чини да биде правоаголна?
Цртеж не сум дал пошто за звучна кутија битен е волуменот,уопште не е битен обликот на кутијата за басовите,може и топка да направиш,исто ќе се понаша испод 200Hz као обична правоаголна кутија. Ова ти го пишува чак и у тие твоите бајати книги што си ги фалиш, али џабе,ни нив не си ги прочитал.Никој не ти бранеше да прорачунаш и да предложиш поправилна вредност на кондензаторот и калемот,за субвуфер треба барем 4,7mH и кондензатор 47 микрофаради или више.
А тоа што се замислуваш дека си *гуру* е веке видено.Сто пати ти велам да се прошеташ до Велес и да разгледаш и чуеш малку музика.Случајно е изработен еден ваков вуфер со некои не знам какви кинески осмици и за парите одлично звучи.Може во Велес и да се слушне како звучи.
Не сум гуру, гуруа се оние што конструирале стотина звучници за најпознати светски фирми за звучници и напишале книги како правилно се прорачунаваат и прават звучни кутии, или оние што тестирале стотина звучници у часописите, прочитај ги тие книги и часописи и образувај се.
Уопште не сакам да го слушнам тој вуфер со кинески осмици,не сакам да си ги осакатам ушите со грозен звук,унапред знам како звучи- мутно и тупо. Истите осмици пуно подобро ќе свират у компресиона кутија у истиот волумен,па чак и у бас рефлекс кутија. Џабе си фрлил пари на ПРАВОАГОЛНА бандпас кутија, тоа е најутка кутија за ефтини кинески басови,према тоа си ја направил најскупата кутија у свет а најшкарт е.Немаше да погрешиш ако претходно ги имаше прочитано часописите и книгите од кои ти толку се грозиш.
Филозофијата е таа - колку пари-толку музика,ама да се прави и слуша,а не цел живот само да читаат теории и ништо да не направи.Така и се учи низ пракса и додека не направиш барем десетина разни кутии нема ништо да знаеш.А кога ке почнеш ке видиш дека праксата ја надминува теоријата.Од искуство не му препорачувам никому на почеток да започне скап проект,со скапи драјвери и материјали слушајки приказни од * дечки кои се знаат,ама пила во рака не фатиле*,да мерат некои карактеристики и да добијат звук на кој ке паѓаат двајца-тројца луѓе во цела Мкд,а кога некому ке кажат колку пари потрошиле,ке добијат само вртење со глава!
Филозофијата ти е ептен утка,баш треба цел живот да се учи и чита,да не мислиш дека аудио техниката застанала и нема што више да се научи ново?
Оние 5 пара кутии што сум ги направил се подобри барем од 90% од тие 500 пара што ти си ги направил. Останатите 10% случајно ти се трефнале добри,можда ни толку. Па како мислиш да направиш добра кутија ако унапред не знаеш каква и колкава кутија да направиш, ете ти пример со бандпасот - си ставил таму ефтини звучници со висок параметар Qts и тоа ти е ептен утка, такви звучници не се ни за обична бас рефлекс кутија,тоа го има у книгите,милион пути испробано е у пракса.
Праксата не ја надминува теоријата,што кинеш зелени,ако теоријат е надмината онда е погрешна! Со твојата пракса што теорија си надминал и докажал дека е погрешна?
Дај пази што пишуваш..
Тоа што не се препорачува почетник да започне со скуп проект не си го измислил ти, баш тоа го има у книгите и часописите што не ги разбираш и ги мрзиш од дното на душата. У истите книги со тие „некои карактеристики“ се прорачунаваат звучни кутии да имаат звук што ќе им се свиѓа на сите луѓе,осим на два-тројца у Македонија.
Мислев дека те изгубивме на Форумов,ама добро ми доаѓаш да напишам нешто подолго на темава.А, дечково си кажа се и негово е да одбере што ке прави понатаму- дали ке го направи ова или ке мерка други кутии.
Не се изгубив,спремав и полагав испити,али сега пак сум тука,нема така лесно да се ослободиш од мене.
ddd да си направи обична бас-рефлекс кутија, може со исти димензии и облик како Jamo SW200. Употреби ги формулите од мојот туторијал за да наместиш резонантна фрекфенција fb на 35Hz до 40Hz.Оваја кутија ќе свири пуно боље од бандпасот на batka.