Author Topic: Мини Теслин траснформатор II  (Read 6044 times)

Offline MetallicA

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 716
 • Gender: Male
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #45 on 29.11.2013, Friday, 21:01:50 (Edited 29.11.2013, Friday, 23:45:15) »
абе и јас учам за други симболи, ама лесно ке го препознаеш плусот ако ги има дадено половите на напонот.  ;) ;D
Metal, and nothing else matters......

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Така е на училиште се учи за други симболи.Но сепак иштрафираниот дел е минусот.
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Се направив, уште секундарот да го намотам и да го поврзам со колово, па ќе ве прашував, дали треба пригушница, јас мислам дека не мора ама барам второ мислење.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Не сум сигурен дека не мора нека ти каже некој поискусен член.Може и да не мора. ;)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Еве денеска го составив и не работеше, Лед диодата единствено светнуваше кога го допирав излезот за висок напон. ги допрев со рака колекторот и емитерот заедно и светна слабо диодата, пробав да го изменам напонот и тогаш диодата експлодираше.. :D
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline batka

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 9429
Еве денеска го составив и не работеше, Лед диодата единствено светнуваше кога го допирав излезот за висок напон. ги допрев со рака колекторот и емитерот заедно и светна слабо диодата, пробав да го изменам напонот и тогаш диодата експлодираше.. :D

Излезот за ВН си го допрел со рака!?? 8) Изгледа немаловисок напон ,иначе немаше сега да пишуваш на Форумов :D :D (шега)

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Сигурно имаш нешто згрешено.Мора на излезот да има висок напон.Сигурно
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
E не работеше. незнам што згрешив, по шема го правев сето. Сега диода да најдам, и ќе ве известам за крајниот резултат.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Се направив, уште секундарот да го намотам и да го поврзам со колово, па ќе ве прашував, дали треба пригушница, јас мислам дека не мора ама барам второ мислење.

Леле, леле во мојта тема се пишува јас не знам.  ;D


KiloVolt, пригушница е потребна зошто без неа многу потешко ќе почне да работи трансформаторот и  дури ако почне искрите се помали.

Исто внимавај со напојувањето. Потребно е прилично голем напон за да почне да работи ако  ти е 12 волти, нз ни дали ќе почне да осцилира.

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #54 on 25.12.2013, Wednesday, 23:09:45 (Edited 25.12.2013, Wednesday, 23:11:17) »
Е токму така и мене истото ми го рекле за оваа шема.Порано и јас бев заакан за високонапонската техника а што се треба да биде исполнето за да почне да осцилира ;D.Инаку Slayer Exciter-от многу убаво си го направил Ивица. ;)
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Е токму така и мене истото ми го рекле за оваа шема.Порано и јас бев заакан за високонапонската техника а што се треба да биде исполнето за да почне да осцилира ;D.Инаку Slayer Exciter-от многу убаво си го направил Ивица. ;)

Фала.   :)

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3218
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
и ивица друже кажи колкава е дебелината на жицата на примарот и секундарот да не нагањаме така...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #57 on 26.12.2013, Thursday, 09:32:38 (Edited 26.12.2013, Thursday, 20:07:57) »
KiloVolt, пригушница е потребна зошто без неа многу потешко ќе почне да работи трансформаторот и  дури ако почне искрите се помали.

Исто внимавај со напојувањето. Потребно е прилично голем напон за да почне да работи ако  ти е 12 волти, нз ни дали ќе почне да осцилира.

Напонот е 18 волти, 2,42 ампери. Пригушница неставив, до тоа ќе е...
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline ivica.s

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 369
 • Gender: Male
 • RF Guru
  • Регистрирај се и заработи на envato.com
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #58 on 27.12.2013, Friday, 09:10:19 (Edited 27.12.2013, Friday, 09:17:20) »
и ивица друже кажи колкава е дебелината на жицата на примарот и секундарот да не нагањаме така...

Нема многу влијание дебелината. Кај мене секундарот е околу 0.3 мм (не знам точно). Примарот е околу 1 мм и како што кажав и двете деблини не се толку критични, може слободно да се стави и друга дебелина која е блиску до овие.

Ниту бројот на намотките не е толку критичен може да се зголемат или намалат во разумни граници и трафото пак треба да работи зошто само ќе си најде резонантна фреквенција само истата ќе биде помала или поголема респективно.

Истото важи и за таа димензија од 40 мм на секундарот. Може и на друга слична димензија да се мота ако немате цевка со ваква дебелина.