Author Topic: Мини Теслин траснформатор II  (Read 6045 times)

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Да може со 2н6253 но за шотки диодата незнам што стварно да ти кажам. ;D
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Ајде, ќе почекам до уре, некој може ќе пише.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Toma

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1423
 • Gender: Male
 • Доблесно е да си дрзок а да помагаш!!!
На местото од шотки диода како на сликата што ја имаш постирано MBR3045PT - заборави ! Таа е за мал напон 45V но за „јака„ струја до 30 A. Според шемата од првиот пост D4 e UF5408 а може и BY399 BY228 и многу други со работен напон од околу 1000 V и струја од 3 A.
Ако некој знае а знаеш дека знае, следи го
Ако некој знае а не знае дека знае, укажи му
Ако некој не знае а знае дека не знае, покажи му
Ако некој не знае а не знае дека не знае, бегај од него!!!

Offline mende davitkovski

 • Стручњак
 • ***
 • Posts: 117
 • Gender: Male
од кај ја најде ова цефката од 40мм ? кај можам да најдам таква ?

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #19 on 26.11.2013, Tuesday, 08:52:00 (Edited 26.11.2013, Tuesday, 09:39:03) »
На местото од шотки диода како на сликата што ја имаш постирано MBR3045PT - заборави ! Таа е за мал напон 45V но за „јака„ струја до 30 A. Според шемата од првиот пост D4 e UF5408 а може и BY399 BY228 и многу други со работен напон од околу 1000 V и струја од 3 A.
Значи треба да се скапам барање за да најдам друга брза диода... :(

Споено мислење: [time]26 Ноември 2013, 09:27:07[/time]
Code: [Select]
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/17472/PHILIPS/BYM26C.htmlДали е оваа доволно добра?
макс. напон 600 волти
макс. јачина 8 А
макс. време на опоравување  30 нано секунди

И дали оваа е доволно добра за Д1 и Д2?
Code: [Select]
http://www.diodes.com/datasheets/ds28009.pdfмакс. напон 1000 волти
макс. јач. 6 А
макс. време на опоравување  150 нано секунди
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3218
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
ако знаеш на колкава фреквенција осцилира полесно ке ти биде за барање, таа што е со време на опоравување 30nS можеш да ја користиш до 300kHz, таа другата е за до 60kHz, па види која повеќе ке ти одговара...
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
ivica.s напишал дека колово работи со максимална фрекфенција од 300 кНz значи вака,
диоди за заштита, 2 х ds28009. Брза диода bym26c, транзистор 2Н6253 (до 800 кНz), бела лед диода,отпорник од еден кило ом имам, големо феритно јадро имам, жица имам, значи треба да порачам плочка( од оние без лемење ) кондензатори од 1 нано фарад, 10 микро фаради, и 1,5 нано фаради.
Толку засега. а да не знае некој со намотките како можам да ја намалам фрекфенцијата на работа на ова коло?
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3218
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
не видов негде да пишува со колава дебелина на жицата треба да се мота примарот и секундарот???
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
не видов негде да пишува со колава дебелина на жицата треба да се мота примарот и секундарот???
Отприлика со 0,23 мм жица секундарот, примарот, колку што  може потанка за јачината на струјата.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12177
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Отприлика со 0,23 мм жица секундарот...

Од прилика 0.23mm :o ??? ;D. Ова се зезаш или озбилно ова за тебе е „од прилика“ ;D?
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #25 on 27.11.2013, Wednesday, 00:36:22 (Edited 27.11.2013, Wednesday, 01:05:48) »
Богами.Жицата секогаш треба да е прецизирана киловолт и ова треба да се направи со големо внимание.Немој да не биде како трафото после ;) ;) ;).Се шалам но сепак треба да ја знаеш   дебелината на жицата обавезно ;).А не да претпоставуваш од кутура што би се рекло народски.
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline KiloVolt

 • Експерт
 • ****
 • Posts: 777
 • Gender: Male
 • Високонапонски Фанатик
Отприлика со 0,23 мм жица секундарот...

Од прилика 0.23mm :o ??? ;D. Ова се зезаш или озбилно ова за тебе е „од прилика“ ;D?
Не знам, јас никогаш формула немам пипнато за вакви работи, иначе сериозен бев, мислам дека неколку десетинки од милиметар не ќе да се проблем.
Богами.Жицата секогаш треба да е прецизирана киловолт и ова треба да се направи со големо внимание.Немој да не биде како трафото после ;) ;) ;).Се шалам но сепак треба да ја знаеш   дебелината на жицата обавезно ;).А не да претпоставуваш од кутура што би се рекло народски.
Јас сум немал продлем до ден денеска со дебелината, освен за јака струја, каде што треба да се земе во предвид минималната дебелина на жицата. Првпат слушам дека требало толкава прецизност. Според мене би работело и со жица дебела 0,5 мм да го намоташ, а колку потанка, толку подобро.
Temporary things have a nasty habit of becoming permanent.

High voltage experimenting is like the mafia, once you're in, you ain't getting out!

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

Offline GigaWatt

 • Администратор
 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 12177
 • Gender: Male
 • Не фалширам
Не знам, јас никогаш формула немам пипнато за вакви работи, иначе сериозен бев, мислам дека неколку десетинки од милиметар не ќе да се проблем.

Не ми е јасно како ги измери и тие 0.23mm ;D.
It's not schizophrenia... It's just a voice in my head...

"This is really a generic concept about human thinking - when faced with large tasks we're naturally inclined to try to break them down into a bunch of smaller tasks that together make up the whole."

"Newton's third law: The only way humans have ever figured out of getting somewhere is to leave something behind."

Offline nsu

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 1308
Одг: Мини Теслин траснформатор II
« Reply #28 on 27.11.2013, Wednesday, 19:56:27 (Edited 30.11.2013, Saturday, 08:06:51) »
Стварно од кај дојдоја тие 0,23мм може да ми кажеш така ли си ги претпостави или имаш слушнато некаде.
Кога си на дното во животот ќе дознаеш колку малку пријатели имаш

Offline Bojan

 • Топ Експерт
 • *****
 • Posts: 3218
 • Gender: Male
 • Turn it ON and keep it ON
може жицата е 0,2мм а лакот околу нејзе се тие 0,03мм (претпоставка)
Теоријата е ,кога се знае се,а ништо не функционира.Праксата е кога се функционира ,а не се знае зошто.Ние во Македонија успешно ја спојуваме теоријата и праксата ,при што ништо не функционира и никој не знае зошто!!!
(позајмено од batka)